Arabská kuchařka

Arabská kuchařka https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80870/arabska-kucharka-80870.jpg 4 4 4

Kult chutného, zdravého a výživného jídla společně konzumovaného sdílí arabská gastronomie s ostatními orientálními kuchyněmi. Společenská role arabského stolování je nedílnou součástí nejen soukromého života, ale především komunikace při přátelských, obchodních či politických jednáních. Nezastupitelná role velkorysého hostitele, jakož i role hosta konzumujícího předkládané lahůdky patří k typickým součástem arabského stolování a k uvolněné atmosféře pomáhající vzájemnému poznání a spřátelení. Právě gastronomie společně s hudbou a tancem je jednou z hlavních forem sbližování evropské kultury s kulturou islámskou. Autorka dlouhodbě pobývala v Libanonu, Sýrii, Kuvajtu a v dalších zemích Zálivu. Doba strávená v těchto zemích společně s velkým zaujetím pro gastronomii jsou zárukou výjimečného zážitku, který Arabská kuchařka nabízí.... celý text

Přidat komentář

MagdaFish
26.05.2021 3 z 5

S kuchařkama napsanýna nekuchaři, mám trochu problém. Oceňuji nadšení a snahu přiblížit čtenáři oblíbená jídla, popř. jako zde oblíbená cizokrajná jídla, oblíbené cizokrajné kultury. V tom je tahle kuchařka určitě uspokojivá. ALE: Naprosto zoufale potřebuje zásah někoho, kdo ví, jak se kuchařky píší. Je sice hezké, že si autorka sehnala dobrozdání Dr. Gombára, nicméně to je arabista a historik, a mocně pochybuji, že má tucha, jak by měla vypadat kuchařská kniha. :)
Pomíjím, že se autorka obšírně rozepisuje o různých druzích koření a arabských specialit, knížka je koneckonců stará přes deset let a to byl Google ještě v plenkách. Víc mi vadí, že až na pár vyjímek není u receptů napsáno, pro kolik jsou osob. To odhadujete jen podle množství výchozích surovin. Stejně tak se skoro nikde, u příslušných receptů, nepíše teplota trouby a alespoň přibližná doba pečení. Nejednotnost měrných jednotek (někde gramy, někde šálky) už ani nepřekvapí. I celková úprava knížky působí zastarale. Jako by byla napsána v sedmdesátkách.
Prostě: vydat arabskou kuchařku byl báječný nápad, nicméně provedení je ... nedotažené. Škoda. Tahle knížka by si pořádnou odbornou editaci a svěží food styling zcela určitě zasloužila.

cleopatra11
16.11.2019 3 z 5

Moc pěkná kuchařka, líbí se mi hlavně vyobrazené fotografie daných jídel.


Štítky knihy

kuchařky národní jídla arabská kuchyně

Autorovy knížky

2010  75%Arabská kuchařka