Ar-Men

Ar-Men https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205345/bmid_ar-men-205345.jpg 4 11 4

Ar men znamená v bretonštině kámen. Je to významný maják postavený na skalisku v otevřeném moři u západního pobřeží Bretaně. Autor Jean-Pierre Abraham na něm působil jako strážce v letech 1959-1964. Jeho deníkové zápisky z té doby zachycují šest měsíců jednoho ze tří strážců majáku, vyšly poprvé v roce 1968 a dočkaly se mnoha vydání. Abrahamova kniha je pozoruhodně úsporná, ale přitom se silným nábojem jakéhosi exotického kouzla - zejména pro středoevropského suchozemského čtenáře, pro kterého už jenom prostředí opuštěného, osamoceného a větry zmítaného majáku nabývá netušených rozměrů. A tak může kniha Ar-men oslovit nejen úzký okruh čtenářů mořeplavci počínaje a obdivovateli neopakovatelné Bretaně konče. Ar-men jako výsostný zástupce krásné literatury je jakýmsi minimalistickým příběhem-nepříběhem se spoustou vody, trochou techniky, přemírou větru a mořem snahy poznat sám sebe. V této souvislosti nelze nevzpomenout na Kerouaka hlídajícího na strážní věži lesní požáry, ovšem v poněkud sevřenějším stylu a pod ledovou palbou nemilosrdného příboje.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Havran
Originální název:

Armen , 1988


více info...

Přidat komentář

opic 12
21.12.2021 4 z 5

Moře hledá svůj druhý břeh.
tak jako já hledám
vlny stoupají stále výš
tak jako já jsem blíž
nikdy se proud nevrátí
tak jako já jdu dál
moře jsem já a tady jsem
tak jako já hledám
oceán je cela velká
nevidím tělo své
hrom zaduněl pustý oceán
tak jako já jdu dál

moře jsem já ...

Opravdové.Prožité.Odmakané.Žádný román ani fikce.

Chlápek.Další chlápek.Rackové.Zrcadla.
Světla.Siréna.Mlha.Údržba.Spánek.Vítr.Bouře.Nuda.Chlast. Šílenství.Knihy.Nátěry.Mazadla.Špína.Vlny.E.A.Poe.Vzpomínky.Básník.Poznámky.Psaní.Aj.
A pak ? A potom znova. Služba.Desetidenní a někdy delší.
Jo ARMEN někde v Bretani.

puml
12.12.2019 5 z 5

Skvělá, meditativní knížka a zajímavé rozbory Vermeerových děl. Doporučuji.


bejan
20.06.2019 5 z 5

Ještě několik dní po dočtení knihy zůstávám připoután k armenu čili kameni, k majáku v jehož názvu přebývá písmeno “R”. Niterné, poctivé, úporné, místy přízračné, až lucidní psaní i čtení. Docenil jsem dostatečně a dodatečně až poté, kdy jsem si zjistil všechno o Ar-menu a majácích vůbec.

jarmik
26.02.2017 5 z 5

Kniha Ar-Men je krásný čtenářský zážitek, určitě ji doporučuji. Knížka je tenká - má 117 stránek řídkého textu, který je členěn do krátkých kapitol dle jednotlivých dnů. Jde o deníkové zápisky autora, který se v rámci hledání sama sebe zapsal kolem r. 1960 do práce na nejnáročnějším mořském majáku na skále u bretaňských ostrovů v Atlantiku. Zápisky pokrývají jednu zimu, od listopadu do počátku května.

Nedovedu styl Ar-Menu nějak stručně charakterizovat. Předně vypravěč popisuje, co přesně dělal v rámci pracovních povinností při provozu majáku; dále pak sepisuje úvahy o životě, které jsou poezií v próze.

Štítky knihy

deníky paměti, memoáry Bretaň majáky

Autorovy knížky

Jean-Pierre Abraham
francouzská, 1936 - 2003
2013  84%Ar-Men

Kniha Ar-Men je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x