Apollónova maska

Apollónova maska https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13125/bmid_apollonova-maska-ont-13125.jpg 4 19 19

Životní příběh řeckého herce ze 4. století př.n.l., který se zaplete do nepokojů v Syrakusách. Hrdina vypráví o svém hereckém růstu, o svých učitelích a posléze o několika významných postavách (mezi nimi o Platónovi), které jej přivedly do boje proti tyranii v tomto sicilském městě. Kniha obsahuje mnoho údajů o práci a postavení herce ve starověku... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

The Mask of Apollo , 1966


více info...

Přidat komentář

Leona333
11.02.2021 4 z 5

Díky fiktivní postavě herce Nikerata, který je průvodcem knihy a tím pádem i sondou do antické doby, se dozvíme něco více o tom, jak fungovala tehdejší společnost, jak velký, či malý vliv měli herci a jejich prostředí na vývoj některých, tehdejších událostí... Kniha je nápaditě napsána.

petrarka72
11.06.2019 4 z 5

Vyprávění hodné obdivu, v němž i evidentní (přiznané) výmysly organicky zapadají do příběhu o vzestupu a pádu města Syrakús na Sicílii a o cestě téhož města od tyrana k tyranovi, zároveň do osobního příběhu původem athénského herce Nikerata, který leccos vidí, lecčemus rozumí a tu a tam i něco (byť zdánlivě nepatrného) ovlivní - a zároveň se přes něj dozvídáme, jak vypadalo, jak bylo organizováno a co znamenalo divadlo ve 4. století př. n. l. Autorka v doslovu tvrdí, že "křesťanství a islám změnily neodvolatelně morální úvahy světa", a tak je zbytečné hledat paralelu s touto částí syrakúských dějin - ale obávám se, že metody politického boje, zneužívání davu, spoléhání na lepší Já občanů a další obtíže demokratického způsobu vládnutí jsou stále podobné, ne-li stejné.


braunerova
08.05.2018 4 z 5

Herec Nikeratos je smyšlená postava, jeho příběh se ale proplétá s osudy skutečných lidí - Dionýsia ze Syrakus, jeho syna, Diona, Platona a dalších. Fungování divadla a herectví není můj šálek kávy, o to více se mi líbila rekonstrukce historických událostí v Syrakusách.

"Tys byl naší velikou nadějí, velikým triumfem, zmařeným bohy ve chvíli slávy. Teď ležíš ve své zemi a všichni tě ctí - já tě však miloval, Dióne!"
Platón

Isew
10.06.2017 2 z 5

Tato kniha byla upovídaná a dlouhá. Příběh nijaký. Zajímavá v tom, že se člověk dozví, jak fungovalo divadlo ve 4. stol. př. n. l. Herci, masky, večírky ... V porovnání s výtečnou knihou Pod maskou smích od Jarmily Loukotkové, tato pro mně neobstála.

Majrek
19.09.2015 5 z 5

"Apollón hovoří dvojím hlasem jen k moudrým...". Jen tenhle citát v kontextu s úžasným vyprávěním, které je nápadité a přesto historicky věrné, dokáže spolehlivě navodit příjemné mrazení v zádech. Další literární skvost.

SamDarkness
04.04.2013 4 z 5

Sama naproso zbožňuju historii Řecka... takže to dosti ovlivňuje i pohled na tuto knihu. Ale s čistým svědomím mohu říci, že tato kniha by se mohla líbit i čtenářovi, který neholduje historii. Hezké, příjemné čtení.
Paní Renaultová jednoduše umí psát. :)