Antagonista

Antagonista https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431834/bmid_antagonista-JmI-431834.jpg 5 10 4

Každá éra má svůj mýtus. Mýtus dneška je však specifický. Zdá se, že společnost dosáhla bodu nula, konce dějin. Všechny příběhy na velkém plátně jako by vyprávěly o možném vytržení z tohoto „žili šťastně až do smrti“. Těžiště soudobé epiky se přenáší z protagonisty na antagonistu, neboť je to právě on, kdo určuje děj. Antagonista zosobňuje velkého člověka, zatímco protagonisté jsou vtělením masy. Nestačí zdůrazňovat, že moderní příběhy skrytě vyzdvihují průměrnost a pasivitu. Nestačí poukazovat, že pasivita se stala obvyklým módem bytí většiny našich současníků. Že člověk je otrokem procesů, jež sám rozpoutal; že maskuje svou závislost na technologické vykořeněnosti hesly „svobody“ a „pokroku“. To, čehož je zapotřebí, je k tomuto vývoji zaujmout vysloveně antagonistický postoj. Sebastián Jahič, autor transgresivní fikce, se na pozadí svých úvah o výstavbě výpravné literatury zabývá promítnutím celospolečenského vyrovnání s globalismem do „umění“ masové kultury. Odráží se od dějinného vývoje vnímání archetypu Antagonisty k rozboru směrování společnosti. Vyhodnocuje, že její proklamovaný pacifismus vede k homogenizaci a zprůměrování deteritorializovaného lidstva. Nakonec navrhuje politickou i duchovní „linii úniku“ z mechanizovaného světa simulaker a spektáklů; jinými slovy, plánuje útěk z ráje, v němž dějinám a všem velkým příběhům odzvonilo.... celý text

Přidat komentář

Thanateros
27.03.2022 5 z 5

Zrozumiteľný, eklektický text, ktorý plynule prechádza z analýzy naratívu nielen obľúbených príbehov, ale aj dominantných spoločenských mýtov, do analýzy hodnôt spoločnosti a jej možnej dlhodobej trajektórie. Napriek zložitosti témy prístupné širokej verejnosti a väčšine čitateľov.

los
20.03.2022 4 z 5

zaujalo mne originální téma, pojednání sice není vyvážené a mohlo by být dvěma samostatnými studiemi (první polovina je výklad literárněvědný, druhá sociologický a politologický, přičemž jejich spojení je spíše nahodilé, v závěru chybí syntéza), ale je velmi podnětné a nutí k promýšlení problematiky multikulturalismu, omnipluralismu, globalizace apod.

nesrovnávám se s názory autora zejména v tématu budoucnost technologií (člověk-stroj, umělá inteligence) a jeho argumenty k nastolení omnipluralitní Evropy mi přijdou dost utopické

KATASTROFÁLNÍ JAZYKOVÁ/TEXTOVÁ ÚROVEŇ KNIHY = od začátku až do konce jsem si nebyl jist, v jakém "jazyku" to vlastně čtu; nenašel jsem v tiráži překladatele, pouze korektora (co si to šlehnul?), chyby od diakritiky a interpunkce, pravopisu, po nesmyslné slovesné vazby, mnohdy komické (v nadpisu i v obsahu se opakuje "útek z ráje" = útěk), evidentně knihu před vydáním četl jen Google překladač a Word kontrola pravopisu

ZÁVĚREČNÁ TEZE
Člověk žádné hodnoty nemá a mít nechce; jediné, co žádá, je zbavit se zodpovědnosti a necítit žádné další utrpení.


Lesní_chodec
11.05.2020 4 z 5

Knížka, která rozhodně stojí za přečtení. Pro ty, kteří mají v "téhle oblasti" něčo načteno nepůjde o nic jiného než jakousi syntézu mnoha na první pohled protichůdných autorů a myslitelů. Místy na mě autor působil, že mu až moc jde o to, aby jeho text vypadal co nejvíce intelektuálně. Rozhodně lze vyzdvihnou pasáže, kde Jahić vysvětluje tzv. akceleracionismus (Nick Land). Intelektuálně zajímavé je i nastínění autorovy vize uspořádání společnosti v tzv. omnipluralismu, přestože to osobně nevidím jakkoli proveditelné a ani tak přitažlivé.

Za mě zajímavý počin sympatického nakladatelství Sol Noctis, které opět odvedlo nádhernou práci, co se provedení knihy týče a vůbec poprvé vydalo něco jiného než překlad.

MartinCmar
17.04.2020 5 z 5

Zaregistroval jsem se jen abych tu autorovi mohl složit poctu. Vynikající kniha na velmi zajímavé téma. Narazil jsem na ni náhodou, zaujal mě název a popis tak jsem ji koupil i když jsem si zprvu nebyl jistý o čem vlastně bude. A nemohu nic než ji doporučit! Pro někoho možná složitější čtení, pro mě jako milovníka přiběhu a zkoumání struktur a vzorců za nimi absolutní nirvána.