Ani holka, ani kluk

Ani holka, ani kluk https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521731/bmid_ani-holka-ani-kluk-9F9-521731.png 4 22 5

Končí školní rok, všechny děti se těší na prázdniny s kamarády, jen Lukáš se bojí, že bude sám. Ve třídě totiž každý patří do nějaké skupinky, holky se začínají malovat a kluci hrají hry na mobilech, ale Lukáš nikam nezapadá. Jednoho dne si vezme, co mu nepatří, a probudí se v něm nové pocity. Zjišťuje, že na světě jsou lidé, kteří se necítí být ani muži, ani ženami, a rozhodne se pátrat po jejich osudech. Od původních obyvatel Ameriky přes Indii, Mexiko, Albánii až po New York... Lukáš začíná chápat, že svět je kouzelné místo, v němž se může cítit dobře úplně každý. Jeden z nejzajímavějších ilustrátorů nejmladší generace sleduje v dětské knize téma, které je mu bytostně vlastní... celý text

Přidat komentář

TerJac
26.03.2024 2 z 5

Jak už bylo řečeno, některá srovnání v knize mi přijdou, vzhledem k tematickému zaměření knihy, trochu scestná. Knihu považuji za přínos v osvětě, co se nejrůznějších kultur světa týká ale srovnávat to na úroveň příběhu Lukáše v této knize je nesmysl. Chápu jaký cíl autor zřejmě zamýšlel, ale podle mne to nebylo úplně nejvhodnější ba naopak zavádějící.

los
16.03.2024 odpad!

půjdu proti proudu, ale tento konkrétní způsob osvěty považuju za nešťastný, protože dítěti před nástupem puberty v problematice biologické pohlaví vs. společenský gender udělá spíš zmatek; jasně "svobodná volba, kým se cítím", ale v tomhle věku se dítě identifikuje v podstatě s kýmkoli/čímkoli, co mu kultura předloží, od princezen a Spidermanů po elfy, hobity, čaroděje, vlkodlaky a upíry atd., a přesto do 15 let nemůže samo rozhodnout o pohlavním styku, do 18 let si koupit alkohol nebo si vyzdobit tělo tetáží atd.

sdělení v komiksu je dost zmatečné: už název evokuje nebinárnost, ale Lukáš se cítí dobře, když se obléká jako dívka a chodí na dívčí toalety; příběh je prokládán příklady, kdy se muži v jiných než západoevropských kulturách převlékali a chovali jako ženy, okrajově je však zmíněna i Johanka z Arcu a Toyen v mužské roli, ale dávat dítěti za vzor Aboridžince, indické hidžry, albánské burneši nebo mexické muxes je opravdová pitomost (multikulti nádhera rozmanitosti je fajn, ale sociálněkulturní kontext a postavení jedince v dané společnosti je diametrálně jiné, než jak se tu líčí, a opravdu nespočívá v krásném oblečení a "hlavně v podpatcích" = citace), didakticky není zrovna nejlepší ukazovat, že kolektiv spolužáků přijme Lukášovu transexpresi teprve po jeho pokusu ukrást spolužačce kabelku atd., takhle fakt ne...


markej
22.02.2024 4 z 5

Osvěty, edukace a rozšiřování obzorů není nikdy dost, což platí i pro tuto knížku, která nejen dětem představuje téma sexuální nebinarity.

Krátký text s mnoha výraznými ilustracemi, který původně vznikl jako diplomová práce autora, přináší příklady společenství z celého světa, v nichž se neřeší, kdo je muž a kdo je žena, případně v nich ženy můžou vystupovat jako muži a muži jako ženy. Často mají tato společenství i nějakou danou funkci pro celou společnost.

Knížka, která přibližuje téma, jež literárně není ještě zcela zmapované. Knížka, která je důležitá...

Hodnocení: 4 * z 5 *

maha75
14.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla bomba! Z knihy jsem vážně nadšená! Je určena dětem od 10 let, ale i dospělým. Přečteno za hodinku, textu tam zase až tolik není. Přesto se člověk hodně dozví. Doplněno mnoha krásnými ilustracemi a opravdu velmi povedeným komiksem. Lidí, kteří se nevejdou do žádné škatulky, je poměrně dost a není pro ně vůbec jednoduché najít si své místo ve světě. Tato kniha (a jí podobné) jim může posílit sebevědomí a ostatním "normálním" zase rozšíří obzory. Rozhodně doporučuji!

DavidPvlt
04.01.2024 5 z 5

5 z 5
Do škol, rodičům, všem, povinně! Krásná, krásně provedená a důležitá kniha. A ta komiksová linka v průběhu byla snad úplně to nejsilnější. Vůbec bych se nezlobil, kdyby jednou došlo na grafický román nebo tak něco.

Štítky knihy

LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Marto Kelbl
česká, 1996
2023  85%Ani holka, ani kluk
2023  93%Tam a zpět
2023  %Začátek a konec

Kniha Ani holka, ani kluk je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce5x
Chystám se číst23x
Chci si koupit10x