Americkým západem

Americkým západem https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59715/bmid_americkym-zapadem-pesky-a-na-konich-g4y-59715.jpg 5 25 9

Podtitul: Pěšky a na koních od Mexika do Kanady­­­. Pacific Crest Trail – pacifická hřebenovka – se jmenuje koňská stezka vedoucí od mexické hranice na kanadskou. Pro toho, kdo s ní kdy přišel do styku, zůstává zajisté nezapomenutelným zážitkem! Stezka začíná na vyprahlých kopcích jižní Kalifornie, pokračuje do hor Sierry Nevady, kde vede jak po rozlehlých loukách, tak divokými lesy, mezi gigantickými stromy i holými, rozeklanými horskými štíty, stoupá až do věčného sněhu a ledu tamních čtyřapůltisícimetrových velikánů. Sleduje křišťálově čisté potoky vytékající ze smaragdově zelených horských jezer plných pstruhů. Není snad dne, aby na ní člověk nenarazil na divoká zvířata, srnami počínaje a černými či hnědými medvědy konče. A když se nahoře v horách potkají lidé, tak jsou přátelští a pohostinní. Čím víc k severu jsou hory dominantnější. Na sta kilometrů jsou ty sopečného původu viditelné, některé z nich jsou jestě aktivní sopky i přesto, že mají ledovci pokryté vrcholky. Po čtyřech tisících kilometrů putování přichází ve státě Washington, v pohoří Severních Kaskád, to nejkrásnější: neprostou divočinou se dorazí do Kanady mezi třítisícovkami – těžko popsatelnými, fascinujícími, neskutečnými…... celý text

Přidat komentář

castiglione
26.02.2022 5 z 5

Vždycky jsem měla moc ráda cestovatelská diashow pana Šimánka, pěkně naživo ve velkých sálech, s jeho vyprávěním od srdce a překrásnými diapozitivy...viděla jsem je snad úplně všechna. Tiše mu záviděla všechny ty jeho zážitky, dobrodružství na cestách a při poznávání nových krajů. Proto tak ráda sáhnu po všech jeho překrásných knihách na křídovém papíře plných fotografií a čtu si je v duchu jeho hlasem. Jen nepochopím, jak mohli zvládnout spolu s manželkou přes 4 000 kilometrů americkou divočinou za 8 měsíců víceméně pěšky a se dvěma malými dětmi. Ale muselo to být úžasné!

LunaL.
26.10.2021 5 z 5

Krásné, jako každá knížka od Šimánka :) Je neuvěřitelné, do čeho všeho se pustí, nejen sám, ale s celou rodinou, včetně malého dítěte. Jeho odvahu a dovednosti bych chtěla aspoň z půlky mít :) Určitě to není poslední knížka, co od něj čtu!


Monns
06.02.2020 4 z 5

Opět jsem předčítala příteli a opět jsme oba spokojeni a jen tiše závidíme odvahu a vytrvalost celé rodiny.

mgeisselreiter
29.12.2019 4 z 5

Další kniha Leoše Šimánka mě opět nezklamala. Jednoduché, čtivé, zábavné vyprávění doplněné spoustou krásných fotek. Autor je dobrodruh, ale nadmíru zkušený, takže si může dovolit cestovat i s tříletou dcerou. Devíti či desítiletý Jakub tak s jeho pomocí zvládne vylézt i na Mount Shasta, což vyžaduje horolezeckou výzbroj a zkušenosti! Neuvěřitelné je v případě Leoše skutečné. 85%, 29. 12. 2019.

TaLu
06.12.2019 5 z 5

Přiznávám, že cestopisy nečtu. Proto jsem přemýšlela, jaký zvolit, abych splnila bod letošní Čtenářské výzvy. Od autora jsem si chtěla již dlouho něco přečíst a vybrala jsem si místo, které mě vrátilo do dětství, kdy jsem hltala knihy Karla Maye, J.O. Curwooda a podobně. Daleký západ. A určitě nejsem zklamaná. Kniha je sice takovým deníkem rodinné dovolené, ale krásné fotografie doplňuje určitě čtivý text. Občas bych uvítala hlubší rozebrání nějaké chvíle, například podrobnosti vyprávění lidí, které autor se svou rodinou na cestě potkal. Dokonce jsem si vyhledala informaci o autorově rodině, protože jsem chvílemi měla obavy, zda svá dobrodružství tato rodina přežila ve zdraví. Myslím, že časem přečtu i další vyprávění z jiných dobrodružných cest, protože to bylo zajímavé čtení. Přírodu, dobrodruhy a zvířata mám moc ráda.

Hakl54
17.10.2018 5 z 5

Při čtení knih od pana Šimánka mám chuť vydat se také na dalekou, dobrodružnou cestu. Z pohodlí domova se to plánuje :).

Martinahl
07.01.2014 5 z 5

Poutavý cestopis - určitě to nebyla moje poslední kniha od pana Šimánka - obdivuji celou jeho rodinu, ráda jsem si četla o jejich zážitcích z cest.

kika 13
16.04.2013 5 z 5

Nádherné fotky,pěkně psáno,čte se to opravdu dobře.

Fox85
12.05.2012 5 z 5

Putování po Pacific Crest Trail - příjemné čtení + nádherné fotky. Hned by se tam člověk jel podívat.