Americké obrázky

Americké obrázky https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21131/bmid_americke-obrazky-SGX-21131.jpg 4 16 4

Kniha přibližuje polozapomenutého spisovatele (1881-1955) světoběžnické literární bohémy z okruhu J. Haška, autora mnoha povídek a románů z oblasti populární lidové četby, jehož určujícím zážitkem byl šestiletý pobyt v USA a Kanadě na počátku století. Přináší v žánrové pestrosti výbor povídek odrážejících sociální proměny Ameriky ve zmíněné době. Vybrala, uspořádala, předmluvu a ediční poznámky napsala a k vydání připravila Milada Chlíbcová.... celý text

Přidat komentář

žlučníkář
28.12.2023 4 z 5

Tenhleten Matěj Kuděj, jestli byl takovej dobrodruh, sednul na parník a odfrčel za moře, kde tu a tam makal, víc trempoval, a povídky jsou z jeho života tam, nasekal si docela zážitky. Určitě by si kolikrát nasekal pár plátků tlačenky a narejpal trochu brambor, protože to jeho trempování bylo spíš bezďačení napříč státama a věčný uskakování kose, kterou mávala dozajista Valerie Kaplanová v nejlepších letech.

První příběh mě teda moc nechytnul, ale ty ostatní se mi dostaly pod kůži a dělaly tam dobrou společnost krvi a alkoholu. Příjemnej popis cest jízdou na slepo, čili ukrejvání před štiplístkem na tendru, za komínem, nebo i na nápravě, prakticky přes celou Emeriku. A když konečně dojedeš do správnýho města, tak tam málem zdechneš hladem. Ten, kdo v tý době vládnul celýmu území železnou pěstí i policajtama, byla železniční společnost. Nechtěl bych se na čundru přimotat mezi jejich krumpáče. To by byl můj konec.

A jestli se tenhle pán znal s Haškem, bylo to určitě tak, že s ním po návratu domů cvičila ta spousta zážitků, nemohl spát a tudíž chodil do nálevny tlumit svoje myšlenky chlastem. Tou dobou tam furt seděl Hašek a pořádal pivní lázně a kontušovkový vánice, který Haška stály prachy, mozek, podobu, játra a zbytek života.

Mám pocit, že jsem se zase dostal někam, kam jsem vůbec nechtěl a nevím jak z toho vybruslit. Stejně jako když jsem šel z hospody u Flory na náměstí Míru, odkud jsem chtěl na Synkáč, vlezl do tramvaje a když jsem se kouknul z okna, tak jsem se záhadně objevil přímo na Flóře, kousek od kebabu.
No asi takhle, já si to určitě někdy znova přečtu a když to uděláš i ty, tak neprohloupíš. Mně to bavilo stejně, jako tenhle domácí vaječňák, kterej tu se mnou docela cvičí.

TipsyChipsy
30.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Matěj Kuděj je skvělý spisovatel, myslím, že lepší než jeho kumpán Hašek, který mi přijde trochu jako grafoman. Kuděj má svoje povídky promyšlené, zajímavé, čtivé a s dobrou pointou. Píše skoro tak zajímavě jako Orwell v Na dně v Paříži a Londýně. Ale Kuděj nepíše primárně sociální obžalobu společnosti, spíše je to o jednom typu lidí, o těch s neklidným zadkem, které něco stále někam pudí a u ničeho nevydrží.
Citát:
a zplodila tě bídného, slabého a neschopného smířiti se s poměry, neschopného boje za tvrdých podmínek. Jsi vřed na těle společnosti. Jsi vyvrhel směšný a ubohý. Vyšlapanými cestičkami se ti nechce jíti a nových razit nedovedeš. Zeď chceš prorazit hlavou, a když ti od toho krvácí, divíš se, jak to přijde.


los
12.12.2021 3 z 5

čtivé, originální, autentické - Kudějovy zážitky z Nového světa před Velkou válkou prizmatem tuláků a námezních dělníků

joachim36
20.10.2015 5 z 5

Vynikající knížka, která líčí strasti a radosti autora při putování Amerikou. Vynikající je pasáž popisující stavy vědomí při nedobrovolné askezi. Na nic podobného jsem zatím nikde jinde nenarazil. O to, že by to jeden v takovéto knížce nečekal, to je působivější.

Autorovy další knížky

Zdeněk Matěj Kuděj
česká, 1881 - 1955
1961  93%Zlý dědek z Vysočiny
1971  89%Ve dvou se to lépe táhne
1982  85%Americké obrázky
1999  93%Tarzanova babička
1970  63%Šťastný greenhorn