Američanka v Paříži

Američanka v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500769/bmid_americanka-v-parizi-5rI-500769.jpg 4 57 23

Knihkupectví Shakespeare & Co. v Paříži je více než knihkupectví a knihovna. Většina z prominentních spisovatelů ztracené generace, jako jsou Ernest Hemingway, Ezra Pound nebo Gertrude Steinová, je považují za druhý domov. Právě tady se uzavírají jedna z nejdůležitějších literárních přátelství 20. století – včetně toho, které se zrodí mezi irským spisovatelem Jamesem Joycem a majitelkou knihkupectví Sylvií Beachovou. Když je zakázána Joyceova kontroverzní kniha Odysseus, Sylvia na sebe vezme obrovské riziko a vydá ji právě pod záštitou Shakespeare & Co. Nejznámější a nejvlivnější kniha století přinese svému autorovi úspěch a proslulost, to ovšem neplatí pro Sylvii. Její nejpevnější přátelství i budoucnost obchodu jsou ohroženy v době, kdy Paříž stejně jako zbytek světa upadá hlouběji do světové hospodářské krize. Sylvia, která zasvětila život obhajobě knih, jež mění lidské životy a svět, váhá, zda pro ni Shakespeare & Co. představuje tu správnou životní cestu.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Paris Bookseller , 2022


více info...

Přidat komentář

iveta3689
07.02.2024 4 z 5

Zajímavé čtení. O knihkupectví jsem slyšela mlhavě, o hlavní hrdince vůbec, s chutí jsem si celý příběh přečetla.

Szilvia1
22.01.2024 4 z 5

Knížka vypráví příběh o jedné Američanky,která sní o knihkupectví v její oblíbeném Paříži,a kde najde svoji lásku i naplnění svého snu.Je to román,kde se nic moc neděje,ale má svoje kouzlo,které jenom ti ocení,kteří už i četli díla,které jsou v příběhu zmíněni.Příběh se mi ale líbil,a doufám,že budou i další příběhy od autorky.


MarceD.
13.12.2023 5 z 5

Krásné a zajímavé čtení. Moc se mi líbil popis pařížského života, doby i popisy postav. Spoustu věcí jsem si dohledávala a porovnávala a musím si přečíst Joyceova Odyssea. Joyce jsem četla naposledy na gymnáziu, tak asi nazrál čas zase po něčem sáhnout.

Šárka.Šála
19.05.2023 2 z 5

Tak nějak nevím... poctivě dočteno, ale žádné nadšení. Zřejmě jsem tam nenašla to kouzlo, které předchozí čtenáře tak nadchlo.

stejsdan
27.04.2023 5 z 5

Nádherná knížka, která mě přenesla do centra Paříže, do krásného útulného knihkupectví, kde jsem potkala spoustu zajímavých lidí, spisovatelů a hlavně Sylvii, velice zajímavou a silnou ženu, která měla odvahu vydat román, který byl v USA zakázán.
Skvělý příběh přátelství, lidské blízkosti, síly a ženství.
Určitě doporučuji.

luciella10
16.04.2023 5 z 5

Krásný zážitek pro milovníky knih, knikupectví a historie.

markej
02.04.2023 5 z 5

Kniha se odehrává v letech 19171936 a přibližuje život Američanky Sylvie Beachové, která v Paříži založila knihkupectví a knihovnu s anglicky psanou literaturou, z nichž se časem stal i jakýsi salon, jejž navštěvovali například James Joyce či Ernest Hemingway.

Román popisuje nejen osobní život Sylvie, ale i zrod Joyceova monumentálního díla Odysseus, které zcela změnilo literaturu první poloviny 20. století, zpočátku byl román například v Americe zakázán. Sylvie Joyce velice obdivovala, a když se osobně setkali, zcela propadla jeho kouzlu, proto se rozhodla Odyssea vydat, ovšem během následujících let se kvůli svému nakladatelskému počinu nejednou dostala do potíží, jak co se byrokracie či autorských práv týče, tak i s autorem samotným.

Autorka líčí život Sylvie pouze do roku 1936, byť zemřela až v roce 1962, ovšem knihkupectví byla s příchodem války nucena uzavřít a po válce už jeho chod neobnovila.

Kniha asi potěší hlavně ty, které zaujme příběh související s románem Odysseus nebo které bude zajímat atmosféra literárního života v Paříži na počátku minulého století, kdy se začala formovat tzv. ztracená generace literátů. Mně se líbila velice, dozvěděla jsem se soustu nových a zajímavých informací, proto dávám plný počet hvězd.

Hodnocení: 5* z 5*

Marcela52
21.02.2023 5 z 5

Další zdařilý životopisný román z nakladatelství Metafora mě zaujal od první stránky. Příběh přátelství majitelky slavného pařížského knihkupectví Sylvie Beachové a spisovatele Jamese Joyce je velmi poutavý a skvěle vám přiblíží neopakovatelnou atmosféru literární Paříže po 1. světové válce. Když je v Británii a USA zakázána Joyceova kontroverzní kniha Odysseus, Sylvia na sebe vezme obrovské riziko a vydá ji pod záštitou svého knihkupectví Shakespeare a co.
Tato jedna z nejznámějších a nejvlivnějších knih století přinese svému autorovi úspěch a proslulost, ale obětavá nakladatelka je nakonec ta, která na tomto úspěchu nejen finančně nevydělá, ale postupně vezme za své i její přátelství se slavným spisovatelem. Tak už to někdy v životě bývá, že ten který pomůže nezištně dobré věci, je nakonec poslední, kdo z úspěchu těží. Moc jsem si početla a doporučuji nejen těm, kteří mají rádi literární historii...

Čenichnaknihy
17.01.2023 5 z 5

Patříte mezi milovníky filmu Půlnoc v Paříži? Sníte o tom vrátit se do 20. let minulého století a potkat všechny ty spisovatelské velikány, jakým byl Ernest Hemingway nebo Francis Scott Fitzgerald? Tak to budete tuhle knížku zbožňovat.

Traduje se, že u filmu byste do pěti minut měli poznat, jestli je dobrý a bude vás bavit, nebo ne. Tady by se to pravidlo dalo zfleku použít pro potřeby knihy. Do pěti stránek vás pohltí atmosféra staré Paříže, kdy láska ke knihám znamenala ještě něco víc než dnes.

Stačí pár odstavců, na kterých Sylvia Beachová vkročí do pařížského knihkupectví, a vzduchem šustí papír, voní nové vazby knih a mezi regály se to hemží tehdejší uměleckou smetánkou.

Kromě Hemingwaye a Fitzgeralda potkáte i Ezru Pounda nebo slavnou milovnici umění Gertrudu Steinovou. A během těchhle inspirativních “schůzek” rozplétáte příběh zrodu knihkupectví Shakespeare & Co., které pomohlo najít cestu na svět kontroverznímu románu Jamese Joyce Oddyseus.

Možná na vás v prvních pár kapitolách padnou i pochyby, jestli kniha není víc milostným románem než historickou biografií. Ale nebojte, to zase rychle odezní a vy se necháte unášet knihomolským světem dvacátých a třicátých let.

Danago
13.12.2022 5 z 5

Opravdu neuvěřitelně čtivě napsaná biografie. Ve formě románu jsem se dozvěděla o knihkupectví Shakespeare & Co v Paříži, které v meziválečném období bylo centrem literárního dění. Když se v knize začali objevovat jména světoznámých klasiků , tak jsem teprve pochopila, že se jedná o biografii. Autorka popsala část života silné ženy Sylvie, která si troufla prodávat v Paříži knihy v angličtině. A dospěla až k tomu, že vydala román Odysseus, který byl v USA zakázán a budil velké pohoršení. V knize se otevírá mnoho závažných témat, která jsou aktuální stále , i když uběhlo mnoho let.
Líbilo se mi porovnání francouzského a amerického smýšlení.
Popis Paříže je tak dokonalý , že jsem se cítila, jako bych tam byla.
Velice zajímavá kniha, která mě přinesla mnoho nových historických informací.
Rozhodně není směřována jen na ženy , ale spíše na milovníky knih a historie.

pavlinda
11.12.2022 5 z 5

Plně se podepisují pod komentář okeey;i pro mne neskutečný zážitek!

okeey
02.12.2022 5 z 5

Tohle je opravdu výjimečná kniha.
Paříž, knihy, známý francouzští a angličtí spisovatelé a navíc se autorka inspirovala skutečností.
Je pravda, že jsem knihu četla (na můj vkus) poměrně dlouho, ale za to jsem si vychutnala každou stranu.
Příběh o jednom unikátním knihkupectví v Paříži, jehož majitelka pocházela z Ameriky a zasloužila se o rozšíření knih v anglickém jazyce v Paříži. A k tomu si vzala ,,na hrb" vydání knihy Jamese Joyce, která byla ve státech zakázaná. Nejen toto vážné téma v knize najdeme, také nás celou knihou provází pojetí homosexuality v první polovině 20. století a vzájemné vztahy knihkupectví a dobových autorů.
Kniha se mi líbila moc, je mou prvničkou ve spisovatelském tématu. Rozhodně doporučuji všem knihomolům!
Navíc na konci knihy najdete autorčinu poznámku, co a kdo je v příběhu podle skutečných událostí.

oblakaknih
27.11.2022 5 z 5

Američanka v Paříži byla jasnou volbou. Paříž, knihy, a navíc i Shakespeare & Co.

Kniha se na první pohled jeví jako příběh toho, jak toto knihkupectví vzniklo, jaké strasti a slávy jej pronásledovaly, ale je za tím mnohem víc. Díky knize máme totiž skvělou možnost nahlédnout do pozadí tvorby a zrodu románu Odysseus. A popsáno je to přímo nádherně, přesto lidsky.

Hlavní hrdinka Sylvia, která si toto knihkupectví otevře mi okamžitě přirostla k srdci. Je příkladem velmi silné hrdinky, která si jde za svými sny a jen tak něčemu neustoupí. Hodně jsem si oblíbila i další postavu Adrienne. Velmi mě i překvapil milostný vztah mezi těmito ženami, který byl vylíčen s jemností, a přesto nebylo nijak zastřeno, že každý den nemusí být slunečný. Každá z postav byla opravdu skvěle popsaná, z každého vyzařovala úplně jiná osobnost.

Kniha se moc dobře četla, autorčin styl psaní se skvěle hodí k tomuto typu knih.

Příběh nám poodkrývá různá zákoutí života hlavní hrdinky. Přes knihkupectví, přátelství s Jamesem Joycem, ale také vztahy s rodinou. Vše do sebe skvěle zapadá.

Jak už jsem zmínila, romantická linka v této knize mě velmi mile překvapila, o to víc její zpracování.

Američanka v Paříži je jedna z nejkrásnějších knih, které jsem měla možnost vzít do ruky. Pokud vás historické příběhy baví, tato by vás určitě neměla minout!

eva3992
20.11.2022 5 z 5

Velký sen každého knihomola ožívá v tomto příběhu Sylvie Beachová. Američanka, která se však cítí být doma v Paříži, se rozhodne vybudovat knihkupectví a knihovnu Shakespeare & Co. Není to však obyčejné místo, setkávají se zde takové osobnosti jako James Joyce, Ernest Hemingway, Ezra Pound nebo Gertrude Steinová.
Sylvia se navíc rozhodne pro velké riziko a chystá se vydat zakázanou Joycovou knihu Odysseus, která se nakonec stane nejznámější a nejvlivnější knihou století.

Silná žena, Paříž, knihy, zbeletrizovaný životopis – co více bych si mohla přát. Tohle je kniha přesně pro mě.

V knize sledujeme období od roku 1917 do roku 1936. Euforie po konci druhé světové války, nadšení z nových začátků, kulturní život v Paříži. Je zde ukázán život ve Francii a v Americe v tomto období. Pohled na ženská práva, homosexualitu i pracující ženy. To vše je zde skvěle vylíčeno. V knize nečekejte žádnou velkou akci, je to hlavně příběh o pocitech, emocích a lidských vztazích.

Je zde skvěle vykreslena atmosféra z knihkupectví, kde se potkávají známé osobnosti té doby. Při čtení jsem se dokázala přenést a úplně jsem se viděla mezi regály knížek, se skleničkou dobrého vína v ruce a poslouchala rozhovory jednotlivých autorů. Hned bych se tam rozjela. Původní knihkupectví Shakespeare & Co. už neexistuje, ale vzniklo nové, a nejen na počest Sylvie, nese stejný název. Doufám, že se tam jednou podívám.

Nechte se pomalu unášet příběhem, který Vás zavede na jedno úžasné místo za skvělou ženou.

iceVS
16.11.2022 4 z 5

Literární směsice o sexualitě, vztazích, přelomovém románu. Myslím, že velmi věrně zachycuje náladu dvacátých let v Paříži.
Kniha byla chvílemi poutavá, chvílemi zdlouhavá. Určitě stojí za zmínku prozkoumat řádně obálku knihy.
Příběh se mi vcelku líbil, ale nemám pocit, že bych se k němu chtěla znovu vrátit.

Kaja1
15.11.2022 5 z 5

Bylo to úžasné čtení pro všechny, kdo milují knihy. Krásný popis Paříže 20. a30. let 20. stol. Zajímavý byl mimo jiné i fakt, jak byla přijímána odlišná sexualita, a jak sami aktéři nevykřikovali svou orientaci, přestože se za ní nestyděli. Kniha ukazuje, jak rozporuplní jsou spisovatelé. Za zmínku stojí i doslov spisovatelky, kde vysvětluje, co jsou skutečně postavy a co je fikce. Není to kniha pro každého, není to aspoň že zacatku lehké čtení, ale když vás to chytne stojí za to dočíst i poslední písmenko. Rozhodně se podívám po dalších knihách autorky, ráda bych si přečetla i životopis Sylvie Beachové, ale nevím zda vyšel v češtině.

iška
07.11.2022 4 z 5

Meziválečné období 20. století bylo velmi inspirativní dobou. A navíc v Paříži. Nejde jen o přibližně dvacet let historie knihkupectví Shakespeare & Co a jeho majitelky, ale je to hodně o cestě románu J. Joyce. Já mám k Odysseovi Jamese Joyce docela rozporuplný vztah a tato kniha mi pomohla pár faktů si pospojovat. Příznivcům literárních dějin rozhodně doporučuji.

Ivuska.09
06.11.2022

Pro lidi, kteří opravdu milují literaturu, je to pěkný příběh. Pokud ale k literatuře hlubší vztah nemáte, budete se nudit. Zkrátka je to velmi dobře zpracovaný román, jen není pro každého.

luculi
30.10.2022 2 z 5

Tentokrát jsem si vybrala příběh ze světa knih. Mladá Američanka se rozhodne žít v Paříži a založí si tam anglické knihkupectví Shakespeare & Company. Je to místo, kde se knihy prodávají i půjčují a navíc slouží i k setkávání přátel a spisovatelů, k debatování o příbězích a politice.

Vyprávění se odehrává mezi lety 1917 až 1936. Takže o obsahovost děje není nouze. A to byl pro mě docela problém. Na jednu stranu bylo zajímavé číst o známých tvářích spisovatelského světa, o tom, jak v tehdejších letech mohlo být obtížné vydat knihu, která byla kontroverzní s příliš otevřenými scénami. Líbilo se mi, že v té době byli lidé otevření a přátelští, scházeli se k nejrůznějším debatám a tak podobně. To všechno bylo fajn. Ale bylo to na mě příliš dlouhé, rozsáhlé až nudné.

Spíše jako komorní vyprávění, které se docela vleklo. Všechny ty nekonečné rozhovory to neskutečně brzdily a tak mi docela chyběla nějaká energie příběhu i ta moje vlastní, abych vůbec chtěla číst. Postavy byly takové ploché, ale nemůžu říct, že by mi například Sylvia s Adrienne jako hlavní postavy vyloženě vadily, ale ani mi nepřišly až tak sympatické...

I přes zajímavé téma, které by mě kdykoli jindy nadchlo, mě kniha bohužel neoslovila. Je to spíš pro lidi, kteří se rádi ponoří do poklidného příběhu, rozebírají díla do detailu a jsou spíše jako postavy v knize, kteří vyloženě i četli tyto starší autory (aby vůbec věděli o čem je řeč), protože já je sice znám jménem a poznávám názvy knih, ale to je tak všechno, co mi to řekne. Tohle mi bohužel moc do vkusu nepadlo.

freejazz
23.10.2022 5 z 5

počúvam Francúza Naâmana, ktorý po anglicky spieva jamajské reagge, čítam román o americkej nakladateľke, ktorá v Paríži vydala v Amerike zakázaný román írskeho spisovateľa, ktorý do Spojených štátov pomáhal pašovať Ernest Hemingway a v katalógu knižnice som našiel skvelý český preklad tohto diela, ktoré som v roku 1982 predával napríklad aj Dušanovi Dušekovi...

skvelý pocit...

už mi nezostáva iné, len si toho Odysea konečne prečítať:) už som to niekoľkokrát skúšal, ale vždy som kapituloval...

ozaj, prvé vydanie Odysea sa predáva za 275.000 libier... no nekupte to za ty peníze:) pôvodne stálo 350 frankov.

jsou knížky a události, které vám změní život. jednou z takových knížek – událostí se pro mě kdysi stal Pohyblivý svátek. četl jsem tyto Hemingwayovy memoáry mnohokrát a ještě mnohem častěji jsem se díval na fotografie v nich zveřejněné. vždycky mě zajímalo knihkupectví v rue d´odeon a jeho majitelka, která pro literaturu odvedla neskutečnou práci. a pořád sním o tom, že se na ta místa jednou podívám a závidím každému, kdo tam byl. i když je to už úplně jinde, než původně, i když je majitelem kdosi úplně jiný – ale jaké překvapení:) – aktuální majitelka se jmenuje taky Sylvia a je taky původem Američanka.

prostě a jednoduše jsem ohromně rád, že jsem se dočkal českého vydání této skvělé publikace. kromě výborně napsaného příběhu mi pomohla doplnit mezery v tom, co o první polovině dvacátých let v Paříži nevěděl. všechna ta jména, která se postupně objevovala, mi připomínala už zmíněný Pohyblivý svátek (ten jsem si nakonec pořídil i v originále:).

díky, Kerri Maherová, vaše práce stála za to. bylo mi ctí a radostí číst ji a dosáhla jste toho, co by, nejenom dle mého mínění měly knihy dělat – obohatila jste mne jako čtenáře.

a teď vzhůru na stránky Shakespeare and company project – opravdu existují, jsou přístupné a plné skvělých artefaktů...

no a je jasné, kam knížku položím:)