Alien Sex

Alien Sex https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81422/alien-sex-81422.jpg 4 27 8

Originální sbírka povídek současných anglo-amerických spisovatelů sestavená E. Datlowovou vzbudila na zámořské literární scéně nebývalý rozruch. Sex ve fantastické literatuře, v mysteriózních příbězích, v provokujících povídkách. Alien Sex – ve významu podivuhodný, podivný, nepochopitelný – sestavuje „chemické vzorce“ těch nejzvláštnějších mezilidských vztahů. Co chtějí ženy? Co chtějí muži? Co vlastně chtějí... lidé?... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Winston Smith
Originální název:

Love and sex among the Innertebrates , 1990


více info...

Přidat komentář

frantisek8863
04.11.2021 1 z 5

Až na pár jednotlivých povídek se případná originalita a provokativnost utápí v nudě a nezáživnosti celé antologie. Často jsem se musel nutit do čtení, naštěstí jsou to krátké povídky, tak se to dalo přežít. Za mě osobně, přes provokativní název a sci-fi tématiku z toho všeho zbylo jen silné zklamání.

smazenaryba
22.09.2021 3 z 5

Nešťastne zvolený názov a ešte horší cover art. Oba evokujú predstavu akéhosi béčkového, sexuálne ladeného sci-fi výplachu, a ikeď pár textov by do tejto kategórie mohlo spadať, táto predstava je veľmi ďaleko od reality. Čitateľ čakajúci interstelárne orgie bude sklamaný, čitateľ vyhľadávajúci serióznu žánrovú literatúru kôli názvu a obalu radšej po knihe nesiahne.

Zbierka je orientovaná prevažne na seriózne texty, ktoré sa na sexualitu pozerajú z mnohých netradičných uhlov. Je vidieť snaha o zostavenie veľmi pestrého výberu. To sa síce podarilo, no napriek prítomnosti niektorých výborných poviedok, u mňa prevládajú skôr negatívne dojmy a pocit, že plán bol čitateľa čo najviac šokovať.

Pokiaľ u niektorých zbierok je tematická súdržnosť textov tak dobrá, že dokáže potiahnuť aj pár priemerných poviedok ( Plameňák na konci léta), tak tu je to naopak a tých pár výborných poviedok dojem z antológie príliš nevylepšuje.


Däniken
05.11.2020 3 z 5

Cteno v originale.

knihoun
24.11.2019 4 z 5

Jak už to u antologií bývá, ne všechny povídky se budou líbit každému. Dokonce různí lidé budou mít asi různé povídky oblíbené či neoblíbené. Ne všechny jsou dobře přeložené. Ale obecně to hodnotím jako nadprůměrně povedenou sbírku . Alien sex, sex s cizincem - znáte snad nějaký jiný?..

yerry
09.03.2017 5 z 5

Na to, že som od tejto antológie príliš veľa neočakával, bol som veľmi milo prekvapený. Až na jednu poviedku, je úroveň textov pomerne vyrovnaná. Teda od dobrých, cez veľmi dobré až po tie vynikajúce. Tak poďme pekne rad radom, uchvátený som bol týmito textami, poradie je také, ako nasledovali po sebe:

bomba 1: Scott Bakker: Jamesburgský inkubus
bomba 2: Philip José Farmer: Pašák z džungle v ráži
bomba 3: Geoff Ryman: Omnisexuál (za tú veľmi netradčnú formu, ktorú inak nemusím)
bomba 4: Pat Murphy: Láska a sex u bezobratlých

Trochu menšie bombičky ale stojace za to, tu mali Rick Wilber, Harlan Jay Ellison, Lisa Tuttle, Edward Winslow Bryant, Connie Willis, Richard Matheson a James Tiptree, jr. Tie dobré tu ani menovať nebudem, to by som sem dával takmer kompletný zoznam.

yaoiyuri
23.04.2016 3 z 5

Problém této antologie vidím především v nevyváženosti jednotlivých příspěvků – některé povídky jsou skutečně dobré a nutí k zamyšlení, jiné jsem měla problém dočíst, další měly zajímavý námět, ale celkově působily nedotaženě. Opravdu jsem očekávala „alien sex“ a toho je v knize bohužel minimálně.

Z komentářů paní Datlow mi navíc přišlo, že se sem snažila mermomocí nacpat povídky, které nemohla kvůli určité „kontroverzi“ otisknout v časopise, který vedla – dát do této antologie např. povídku jen proto, že je hlavní hrdina homosexuál a nad hlavou se mu vznáší mimozemské lodě, mi přišlo poněkud úsměvné.

Nahnilaruka
01.12.2015 2 z 5

Od této knihy jsem po tak vysokém hodnocení očekával naprosto něco jiného a jsem velice zklamán. Náměty a nápady byly opravdu originální, to musím uznat, ale po přečtení mi v paměti zůstaly jediné dvě povídky, z toho ta jedna již vyprchává také, což je na tak vysoký počet povídek naprosto tristní chyba.

Některé povídky měly čistě jen pobavit, jiné měly nabídnout čtenáři možnost zamyslet se nad nastíněným problémem a jiné měli provokovat a čistě možná šokovat? Myslím si, že se to moc nepovedlo. Přišlo mi, že zábavy bylo velmi pomálu až na povídku o supermanovi, tam jsem se skutečně pobavil. Většina nápadů byla nedomyšlených nebo nedotažených do konce, vždy něco chybělo. Celkově jsem postrádal i takovou tu jiskřičku zápalu a zájmu. za mě pouhých 30%

Atuin
13.02.2013 5 z 5

Tato velmi zajímavá, sbírka povídek, byla jeden čas mou nejoblíbenější scifi - anatologií. A nebylo to ani pro netradiční námět, až jakéhosi zvláštního kusu v tomto žánru, Autorka "řekla" poměrně trefně a bez zbytečných průtahů, vlastních v podstatě jen lidem:), co chtěla říct aniž by se by tomu dávala pózu a to jakoukoliv.