Alexandr Veliký

Alexandr Veliký https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24099/bmid_alexandr-veliky-UE8-24099.jpg 5 15 15

Podtitul: Historik lovcem nové minulosti Práce britského historika a profesora řeckých dějin obsahuje nejen chronologické pojednání příběhu Alexandrova života, ale i kapitoly věnované zajímavým aspektům Alexandrovy osobnosti – objasňují jeho vztah k národům a kulturám, kterým ve své obrovské říši vládl (Makedonci, Řekové, Peršané). Nechybí oddíl, který představuje vojevůdcovu povahu a lidské kvality, jedna z kapitol pojednává o otázce Alexandrova božství. Prostor je věnován samozřejmě i Alexandrovu válečnickému umění. Monografie zasazuje fascinující postavu velkého vojevůdce do široce pojednaného kontextu přelomového období dějin starověkého světa. Doplněno kapitolou o historických pramenech k Alexandrovu životu. Doslov českého vydání se zabývá zpracováním tématu v českém prostředí, zejména ve starší české literatuře. Komentovaná bibliografie, slovníček pojmů, stručné portréty historických postav, zmiňovaných v knize.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Alexander the Great: The Hunt for a New Past , 2004


více info...

Přidat komentář

braunerova
20.01.2022 5 z 5

Především, kniha není určená těm, kteří toho o životě Alexandra moc nevědí. Nejedná se o životopis, ale psychologický profil. Kapitoly jsou řazeny tématicky - Alexander a Sláva, A. a Svět, A. a Makedonci, A. a Řekové ... Slavné bitvy jsou zmíněny jen okrajově. Zapálení obdivovatelé Alexandra knihou také moc nadšení nebudou, mě ale vyhovuje vědecký a nezaujatý přístup autora. Vůbec poprvé jsem četl logické zdůvodnění přechodu přes Gedroskou poušť, při kterém zahynuly tisíce vojáků a jejich žen. Výborný je dodatek o zdrojích, které se o Alexandrovi zachovaly.

"Nebyl nikdo jako on. Jde hrůza z jeho zločinů -
ale než vyspíláte Velikému,
uvažte, jak malí, matní a mdlí jste vy,
jak bědně se pachtíte, oč méně máte zásluh."
Robert Lowell, sbírka básní Dějiny

DavidGreňa
03.02.2017 4 z 5

Nazval by som túto knihu aj ako kritika na Alexandra Veľkého, ale zaujímave názory. Dobre sa číta a ukazuje Alexandrove chybne rozhodnutia. Autor je síce až moc kritický a vo všetkom vidí len negatívnu stránku Alexandrovho života.


Štítky knihy

osobnosti vojevůdci Alexandr Veliký starověké Řecko Makedonie

Autorovy další knížky

Paul Cartledge
britská, 1947
2012  87%Sparta: Heroická historie
2007  91%Alexandr Veliký