Aletta, má dcera

Aletta, má dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518130/bmid_holandsky-sirotek-654f2eb41d043.jpg 4 20 8

Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nabídne útočiště židovskému sirotkovi určenému k deportaci, a její sestry, rozpolcené mezi loajalitou k rodině a vlastním bezpečím. Amsterdam, 1941. Zpěvačka Johanna s hrůzou sleduje, jak je jejím židovským přátelům nejprve zakázáno vystupovat a později jim jde i o život. Společně s manželem pomáhá organizovat „umělecký odboj“, podzemní síť umožňující Židům vystupovat na domácích koncertech pořádaných jejich spojenci. Manžel Johanniny sestry Liesbeth je ovšem přesvědčeným nacistickým stoupencem. Liesbeth navíc okouzlí člen nizozemské fašistické strany, čímž se nesnáze jen prohloubí. Jak mezi sestrami stále přibývají tajemství, narušují jejich kdysi nerozbitné pouto a obě jsou nuceny učinit rozhodnutí, která navždy změní jejich životy.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Dutch Orphan , 2023


více info...

Přidat komentář

alnahu
15.04.2024 5 z 5

Drama ,které se odehrává v Amsterdamu za druhé světové války.Příběh dvou sester ,které válka postaví proti sobě.Johanna se ujme židovského sirotka Alettu a zachrání ji před deportací.S manželem pomáhají organizovat místní odboj.Manžel její sestry Liesbeth je stoupencem fašistické strany a ta se navíc ještě zamiluje právě do jednoho z těchto členů.A právě to navždy zpřetrhá rodiné pouto mezi sestrami.

zuzana2599
08.02.2024 5 z 5

Aletta, má dcera, je příběh dvou sester, jejichž blízkost a lásku přeruší válka, manželství i tajemství. Je to příběh nejenom o válečných útrapách, ale i o síle mateřské a sesterské lásky. Román se moc pěkně četl, moc se mi líbil, děj se odehrává v Holandsku a je krásně zpracovaný. Co dokáže přetrhat sesterské pouto ? A jakou sílu má láska k malé židovské holčičce Alettě ? Povedená obálka korunuje nevšednost celého románu !


petrulkaa
04.02.2024 5 z 5

Tak to byl silný příběh. Nejprve se mi do něj moc nechtělo, ale pak jsem posledních dvěstě stran četla na jeden zátach. Je to smutný, dojemný a napínavý příběh z období druhé světové války, ve kterém se popisuje krutost holokaustu a genocidy v Amsterdamu. Spisovatelka bravurně popisuje rodinná dramata dvou sester, která jsou povahově jako den a noc. I když se mají moc rády, na čas se jejich cesty rozejdou, aby se zase mohly potkat.

Knižní střípky
20.01.2024 4 z 5

Bylo to výborně napsané, příběh mě pohltil a nechtělo se mi od něj odcházet. V uplynulém roce jsem se snažila knih s touto tématikou číst výrazně méně, než dříve, cítila jsem jistou přesycenost. Nicméně páru z nich jsem neodolala. A konkrétně právě za četbu ALETTY jsem tuze ráda, že jsem jí tu šanci dala.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

bookcase
15.01.2024 5 z 5

Dojemný příběh o sesterské i mateřské lásce. Vybírám si knihy z prostředí 2. světové války, neboť jich vychází hodně a je těžké vybrat opravdu kvalitní a tahle tam patří. Holandsko mělo své válečné noční můry.

Pitbullka
13.01.2024 4 z 5

Zajímavý a silný příběh z druhé světové války. Za mě by knížka mohla být trošku kratší. Bylo to dobré čtení, ale v tomto žánru nebylo ničím výjimečné.

maryzka
03.01.2024 3 z 5

Joana Vovsová a teď nevím, zda to není jméno vymyšlené nebo skutečné, protože při čtení tohoto jména jsem si vzpomněla na jinou knihu a nyní nevím jak se jmenuje o životě této paní, která zachraňovala za války židovské občany Holandska. Bohužel nějak mi unikl název knihy. Tak tedy kniha se zamýšlela nad osudy sester, které byli jak oheň a voda- jedna stála na straně dobra i když ji doba a situace přivedla do koncentračního tábora, druhá měla za manžela lovce lidí, prohlédla byť velmi těžce. Po zatčení svoji sestry se postavila na její stranu. I když se po válce zjistilo, že bylo všechno jinak.

Ctenar1202
06.12.2023 5 z 5

V příběhu odehrávajícím se v období druhé světové války v Holandsku poznáváme sestry Johannu a Liesbeth. Sestry, které spolu jako malé zažívaly spousty dobrodružství a nemohly bez sebe být. Jako dospělé se bohužel odcizily. Johanna společně s manželem pořádají umělecká setkání pro své židovské přátele. Liesbethin manžel je ale na pomyslné druhé straně, protože je nacistickým stoupencem. Rozepře se prohlubují.

V Holandsku na Židy tvrdě dopadají hitlerovská nařízení a celou společností se šíří nenávist, strach a udávání. Jednu ze sester čeká tragická ztráta, která ji nakonec přivede k záchraně židovského dítěte.

Aletta, má dcera je velice čtivý příběh. Vztahy mezi postavami jsou bravurně vykreslené a na pozadí druhé světové války sledujeme rodinná dramata. Knížku doporučuji všem, kteří by si rádi přečetli příběh z tohoto historického období, ale nechtějí číst o brutalitách koncentračních táborů.