Ako rozumieť komiksu: Neviditeľné umenie

Ako rozumieť komiksu: Neviditeľné umenie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473322/bmid_ako-rozumiet-komiksu-neviditelne-um-LTv-473322.jpg 5 108 14

Preskúmajte tajomný svet medzi panelmi, čiarami a skrytými symbolmi význačnej, no nepochopenej umeleckej formy.

Komiksy Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Monokel
Originální název:

Understanding Comics , 1994


více info...

Přidat komentář

VikiV
20.12.2022 5 z 5

Skvělé dílo. Spousta zajímavých informací, nahlédnutí do minulosti, srovnání různých komiksů, stylů/zvyků v různých krajinách. Velmi příjemné čtení, které bylo doplněné o nádherné kresby.
Určitě stojí za přečtení a především nám nabídne nový pohled na svět komiksů.

sf1
28.09.2021 2 z 5

Nudná vysokoškolská přednáška jakž takž snesitelná díky přidaným obrázkům.


R47
03.02.2021 5 z 5

Skvělý "literárněvědný" úvod do problematiky jazyka komiksu. I když už je spousta jeho závěrů překonaná, pořád je to povinnost a pořád se na něj odkazuje. Navíc ta forma je jedinečná.

tomexx
22.11.2019 5 z 5

Skvelé čítanie, plné rôznych vnemov a pohľadov na fenomén zvaný komiks. Komiksy čítam od útleho veku, ale nikdy som nad nimi hlbšie neuvažoval. Táto kniha to zmenila a umožnila mi vnímať komiksy, ale i ďalšie formy umenia, v nových perspektívach. Zároveň to bolo aj veľmi vtipné.

Nelíísek
31.10.2018 5 z 5

Tenhle komiks o komiksu úplně změnil můj pohled na komiks.

Nádherně zpracované, absolutně nejvíc se mi líbí komiksové zpracování, není to jen 200 stran popsaných řádků ale opravdového dokonalého prolnutí obrazu a slova.

Zabývám se poslední dobou také kresbou a malbou a v knize jsem se dozvěděla i hodně věcí o tomto, škoda že v ČR je tato kniha k sehnání jenom na bazarech a to velmi vzácně já jsem na ní narazila v knihovně, ráda bych jí měla doma po ruce a pořád se k ní vracela. Rovněž je škoda že se k českému publiku nedostala i publikace Making Comics četla jsem ji v angličtině a také mě naprosto nadchla.

"Není k tomu potřeba víc než touha vyjádřit se, ochota učit se a schopnost vidět neviditelné."

makushenka
04.07.2017 5 z 5

Výborný start pro někoho, kdo o komiksu neví nic a chtěl by ho trochu líp pochopit.

Mercatino
21.05.2017 5 z 5

Jeden z vůbec nejlepších komiksu, které jsem četl. Čekal jsem úplně něco jiného, ale příjemně mě to překvapilo. Tento komiks by jsem doporučil všem, čtenářům komiksů, začínajícím tvůrcům, ale i těm, kteří žádný komiks nečetli, protože si myslím, že vstup přes tento komiks do světa komiksů, by byl úžasný.

Líbilo se mi na tomto komiksu:

+ jasnost a přehlednost
+ hloubka myšlenek, autor komiksů šel až na dřeň
+ krásné zpracování, vypravěč sympaťák
+ ke komiksu se můžu často vracet
+ zábavná forma, která čtenáře dokáže dost krát místy pobavit.

Beltrix
01.10.2016 4 z 5

Velmi originální formou podané informace o komiksech, o tom jak fungují a jak je vnímáme.

martinstefko
27.09.2016 5 z 5

Pokud jsou tu ti, co teprve chtějí komiks objevovat, ale ne jen jako příběhy, ale jako formu, které by se sami chopili, je právě kniha "Jak rozumět komiksu" skvělým začátkem. A naštěstí vyšla i česky!

Disease
22.02.2016 5 z 5

Čtení komixu už pro mě nikdy nebude stejné jako před přečtením téhle knihy.

Kapis
13.01.2014 5 z 5

No rozhodně to stálo za přečtení, i když jsem od toho čekal více. Některými pasážemi jsem se musel ale prokousávat. Gadžopádně že to je docela základové dílko pro ty, kteří to s komiksem "myslí vážně" plně souhlasím - taková škarpa plná krve je prostě skvěle uchopená a popsaná věc, která mi byla tak nějak jasná, akorát by mě nikdy nenapadlo to tak rozebrat a teoreticky podchycenou jsem ji viděl poprvé.

Standa Šebek
11.09.2013 5 z 5

Skvělý komiks o komiksu. Tahle humorná kniha je vlastně dosti erudovanou naučnou literaturou, který představuje komiks jako plnohodnotnou uměleckou formu.

Zábavně, podrobně a odborně (i na grafy dojde:-)) vysvětluje například, jak v komiksu plyne čas, jak náš mozek pracuje při přechodu z jednoho okénka do druhého, jak vnímáme symboly, ikony či zjednodušující karikatury, jak několik abstraktních linek dokáže vyvolat určité emoce nebo proč i v těch nejabstraktnějších kresbách podvědomě nacházíme zobrazení lidské tváře. Že nad postavou stačí nakreslit pár vlnovek a poznáme, že je jí zima, že stejné vlnovky stačí nakreslit nad hromadou odpadků a hned poznáme, že odpadky zapáchají.

Skvělé čtení pro všechny, kdo chtěli někdy blíže porozumět komiksu. Bible komiksových autorů.

Sykysan
02.05.2012 5 z 5

Geniální věc zejména z hlediska sémiotiky, i když o sémiotice samotné pojednává trestuhodně primitivně. Jen škoda, že Understanding Comics neobstojí v akademické diskusi právě pro zvolený styl…originalitou si paradoxně podkopává nohy:-)

Locika
15.12.2011 5 z 5

O komiks jsem se nikdy moc nezajímala, ale jakmile jsem narazila na tuto knihu psanou ve formě komiksu o komiksu, našla jsem v tomto umění jakési zalíbení. Ráda si proto zkusím nějaký přečíst.

Štítky knihy

komiksy dějiny komiksu naučné komiksy

Autorovy další knížky

Scott McCloud
americká, 1960
2016  83%Sochař
2021  94%Ako rozumieť komiksu: Neviditeľné umenie

Kniha Ako rozumieť komiksu: Neviditeľné umenie je v

Právě čtených2x
Přečtených130x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených12x
Knihotéce41x
Chystám se číst29x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x