Akce Kámen

Akce Kámen https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504772/bmid_akce-kamen-Fk7-504772.jpg 5 24 8

Populárně-naučný komiks přibližuje téma komunistických zločinů typu akce „Kámen“. Původcem těchto stále ještě málo známých a kdysi přísně utajovaných akcí byla Státní bezpečnost, která tyto nezákonnosti páchala v Československu už krátce po únorovém převratu. Badatelka Václava Jandečková se snaží šířit povědomí o těchto nepromlčených zločinech v nejrůznějších formách, tentokrát v komiksu. Akce spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti vyprovokované k útěku z Československa. Vše bylo vymyšleno tak, aby Stb mohla vyslýchat vyhlédnuté osoby na falešných německých celnicích v domnělých úřadovnách americké vojenské kontrarozvědky.... celý text

Přidat komentář

Jarka_rybář
05.02.2024 5 z 5

Hodně dobrý komiks. Čte se sám, ačkoli má opravdu závažné a tragické téma. Víc takových komiksů. Přibližují naši nedávnou historii i takovému ignorantovi, jako jsem já.
Přiznávám, že mě u čtení až mrazilo. Připadalo mi, že máme jako národ hodně krátkou paměť a měli bychom si tohle období znovu připomenout.

matej0399
11.08.2023 5 z 5

Kniha se velmi dobře čte, je skvěle ilustrovaná a příběh vypráví svižně a výborně


Zuzvil
03.08.2023 4 z 5

Komiks z pera českých autorů, který je nejen bravurně zpracovaný graficky a volba barev je skvělá a velmi k příběhu pasující, ale především obsahově je velmi zajímavý, vůbec jsem nevěděla o falešných celnicích a úřadovnách, které STB "tvořila" hned po únorovém převratu. Takže jsem byla nejen obohacena o další střípek našich nedávných dějin, ale zároveň byl příběh velmi dobře popsán, vytvořen a vyprávěn. Za mě můžu rozhodně doporučit, jedná se o skvělý počin.

Jani.ki
11.06.2023 5 z 5

Vynikající umělecké zpracování jinak šíleného (o to hůř, že SKUTEČNÉHO) příběhu, který osnovala komunistická STB na občany vlastní země. Byli nuceni a provokováni k útěku prohnilou provokační metodou nazvanou Akce Kámen. Falešné hranice se nacházejí v lokalitách po západní hranici od Šumavy až k Chebu, ve Kdyni v kulturním středisku je stálá výstava badatelky V. Jandečkové, která objevuje příběhy lidí, kteří padli do léčky podlého komunistického režimu a jeho aparátu. Každoročně se konají procházky po falešné hranici, jichž se účastní sama badatelka. Komiks Akce Kámen umně vypracovaný Michalem Kociánem má ještě doprovodnou česko-německou komiksovou výstavu, která putuje po školských zařízeních v ČR i DE. Komiks je zjednodušeným znázorněním jinak obsáhlých skutečností, intrik, příběhů spojených s falešnými hranicemi. Badatelka Václava Jandečková vydala několik knih na toto téma, které přináší podrobné informace. Spojení V. Jandečkové a Michala Kociána vyústilo v nádhernou knihu, kterou doporučuji jak z hlediska zpracování, tak z hlediska základního přehledu o kusu naší - smutné - historie.

Denny456
25.05.2023 4 z 5

Michal Kocián má styl kresby, který se mě hrozně líbí. Je to prostě povedený. Navíc je to již jeho několikátý historický komiks a on tu historii taky umí. Akce Kámen je povedenej komiks. Pro ty co se zajímají o padesátá léta je to notoricky známé téma, ale pro drtivou část obyvatelstva je to něco nového.

Gabi13
26.04.2023 5 z 5

Skvělé zpracování celé knihy. Akce Kámen ve mně vyvolává hrůzu ze situace a lítost nad lidmi, kteří šli za lepším životem a byli podvedeni. Děkuji za perfektní zpracování a zabývání se dějinami, které jsou stále zvednutým ukazováčkem.

adevr
01.01.2023 5 z 5

Přiznávám, že moc český komiksy nekupuji, ale udělal jsem výjimku, a vůbec toho nelituji. Knížka je velkoformátová, kresba parádní, a příběh o to děsivější, že je podle pravdy. Obsahem je i galerie hrdinů a padouchů, s jejich následnými osudy. Mohu jen doporučit.

bazyk21
22.12.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

Autoři knihy

Michal Kocián
česká, 1960

Kniha Akce Kámen je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst17x
Chci si koupit7x