Liška ryšavá

Liška ryšavá https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528392/bmid_liska-rysava-657da5822c9ea.jpg 4 43 13

Zlodějíček Loth momentálně sedí ve vězení a politika je mu ukradená. Do chvíle, než se do jeho cely doslova vláme parta pitomců, kteří tvrdí, že přišli zachránit ztraceného prince Aguillonu, i když o něm vědí akorát to, že má být údajně zrzavý. Což jsou shodou okolností Loth i jeho nerudný spoluvězeň taky, a tak se samozřejmě oba za prince okamžitě prohlásí – co by jeden neudělal pro svobodu Takže nestačí, že je Loth na nejhůř naplánovaném útěku vůbec – ještě taky s tím špindírou z vězení musí sdílet koně a deku, zatímco se snaží předstírat, že je šlechtic, strávit fakt otřesná „nóbl“ jídla a kličkovat před bandity i příšerami z bažin. Loth navíc postupně zjišťuje, že v jeho spoluvězni Jak-se-vlastně-jmenuje je víc, než se zdá. Pod vší tou špínou a drzostí vlastně není tak špatný. Snad by se dalo i říct, že je atraktivní. Až z toho Loth pojme podezření, že v něm možná začínají pučet nějaké city. Ne že by věděl, co s nimi dělat. A ne že by ta hromada lidí, co se je snaží zabít, měla dost slušnosti na to, aby mu dali čas si to promyslet. No, aspoň mají draka.... celý text

Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno: , conQueer , Fantom Print
Originální název:

Red heir , 2020


více info...

Přidat komentář

NiNo
23.04.2024 4 z 5

To ale byla blbost... Naštěstí mám čas od času náladu si podobné blbosti přečíst jen tak pro odreagování. U knihy nedoporučuji myslet, stačí si jí užít.

Ahmose
02.04.2024 4 z 5

Veľmi milé a podarené dielko. Autorky sa na nič nehrali a napísali paródiu na klasickú fantasy s dávkou gay erotiky. Štýlom mi to pripomínalo seriál The Legend of Vox Machina alebo hru Baldur's Gate 3. Postavy sú bláznivé, ale sympatické. Zo začiatku som sa vo vedľajších postavách trochu strácal, pretože sa na scéne objavujú naraz, ale postupne som sa zorientoval. Celé je to multikultúrne, vyhrotené a vtipné. Dialógy sú plné irónie a miestami aj pikantného humoru. Dôležité je to ako celok nebrať vážne, ale ako jednu veľkú srandu. Celkom najpresnejší popis vystihla jedna recenzia, ktorú som čítal, že je to také knižné queer D&D. Kniha je formátom maličká, takže sa skvele hodí napríklad na cestovanie. Záver bol trošku zbytočne dlhý. Vedel by som si predstaviť, že by kniha skončila asi o 40 strán skôr. Určite odporúčam ako skvelé, odľahčené oddychové čítanie. Dúfam, že vydavateľstvo conqueer vydá aj ďalšie knihy zo série.


TomTomis
18.03.2024 3 z 5

Tak nějak nevím, co si o knize myslet. Byl to milostný příběh nebo fantasy? Mnohé věci nevysvětlené. Kniha se četla dobře. Obě hlavní postavy se umí špičkovat, místy jsem se i zasmál. Určitě bych v sérii pokračoval, jen si říkám, zda bych ji potřeboval v papírové podobě. Formát knihy je hodně malý, tudíž je to jen pár stran. Nevím, zda bych to chtěl číst znovu v nejbližší době:)

SBH
28.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Vtipný název i obálka, uvnitř jsem nečekala žádný zázrak. Byla jsem velmi příjemně překvapena. Asi bych snesla propracovanější úvod, ale scéna ve vězení měla spád a poměrně přesně vykreslila, co je vypravěč, podvodník Loth zač.
S vpádem podivné skupiny zachránců se příběh změnil v lehkou bizarnost, kdy jsem přestala řešit případné dysfunkce narativu, logické nesmysly či propracovanost světa. Protože to bylo jednoznačně zábavné. Vtipné tak, až jsem se smála nahlas. Sexy. Chvílemi slušně žhavé, ale zároveň pořád přiměřeně vkusné. A taky mile romantické. Takže jsem dostala víc, než jsem čekala.
Postavy. Ačkoli se jednalo o zjevnou parodii či vyloženou karikaturu (sexem posedlí elfové jsou anarchisté, peníze hází do bažiny a plivou na ně), charaktery byly vykreslené plasticky a mnohé postavy prodělaly vývoj. Prstodrak Preclík byl naprosto boží. V některých případech vedlejších postav byl sice ten posun poměrně nedůvěryhodný a zrychlený (sir Greylord), ovšem nejednalo se o nic zásadního. S tím souvisí dialogy plné jiskření a humoru. Pošťuchování mezi Lothem a Ponravou bylo neskonale zábavné.
Dějová linka si nehrála na nic komplikovaného či záludného, útěk z vězení, pronásledování, dobrodružství v Bažině smrti, další pronásledování, konečné zúčtování s ústředním padouchem. Působilo by to kýčovitě, kdyby nebylo vše napsáno s lehkostí a nadsázkou. V situaci mírné deprivace z končící zimy se mi díky této knize podařilo ulétnout na křídlech fantazie do země, kde se dva králové můžou vzít a nikdo to neřeší.
Kratinká zábavná záležitost, rozhodně doporučuju.

izabela7651
26.02.2024 3 z 5

Po knihách TJ Kluna (zejména Príbehov z Veranie, ktoré zodpovedajú presne rovnakému žánru, to je D&D fantasy + progresívne comfy čítanie) to bolo mierne sklamanie, aby bolo jasné je to bláznivé queer D&D a to sa mi páči, len strašne mrzel ten bullying Scotta ja viem, že to malo byť komické ale moc na to tlačili, ako pretože partia "správňakov" ktorý spolu s trollom sa sundávajú členova skupiny za to, že nie je najmúdrejší a chce od života viac ako zostať drepiet na rodne farme hmm, asi som už rozmaznaná od sira Terryho a T.J., ale v svojej komfortnej literature toto nemusím, tá má byť práve pohodová a zábavná.

mikika
15.02.2024 5 z 5

hodně vtipná a hodně otevřená gay romance, která si dělá upřímnou srandu z klasických hrdinských fantasy. dost jsem se pobavila.

LiliDarknight
09.02.2024 4 z 5

Toto bola parádna oddychovka.

Predovšetkým komédia, občas absurdná, občas romantická, občas situačná. Bavilo ma to od začiatku až do konca a ani raz to nestratilo dych. Nenáročné, vtipné a mnoho vecí je tu doslova postavených na hlavu.

A Preclík je úplne najsuper postava. (Spoiler, je to drak.)

Grohlinka
01.02.2024 4 z 5

Já jsem spokojená, takhle si představuji romantickou oddechovou četbu. Můj deficit romantiky doplněn. Tahle knížečka, vážně je to neskutečné prtě, skoro jako Preclík, mi dala přesně to, co jsem očekávala od Legend & latéček, které byly, no nic moc, co si budem, tohle je roztomilá sranda.

Bettybook
16.01.2024 5 z 5

Sákra... tak takhle jsem se dlouho opravdu nezasmála XD A nebylo to jen tak takové chichotání, ale regulérní výbuch smíchu. Jestli tohle někdo z conQueeru vidí: Prosím, přeložte zbylé díly. Protože nutně potřebuji další dávku Calariana a Benjiho!

Suzanne
10.01.2024 4 z 5

Liška ryšavá je zábavná, vtipná a sexy. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí a jiskří to mezi nimi, i když Loth je dost natvrdlý. Humor je hrubšího zrna založený na sexuálních narážkách, takže určitě nesedne každému, já se ale královsky bavila. Musím pochválit i český překlad, protože překladatelka si s těmi narážkami a slovíčkařením hezky vyhrála. A třešničkou na dortu je roztomilý mini dráček jako domácí mazlíček.

Liška ryšavá působí trochu jako parodie na klasickou fantasy, kde máte multikulturní skupinu, která musí zachránit prince. Nebo prostě jednoho zrzavého týpka z vězení. A když jsou tam nedopatřením dva, tak zachrání oba, ať už je z nich princ, který chce. Příběh nemá propracovanou zápletku ani velké zvraty, přesto mě neuvěřitelně bavil.

Ale ocenila bych více sira Greylorda a trpaslice Ady :)

Liška ryšavá má uzavřený konec a funguje samostatně, ale autorky napsaly dvě volná pokračování. V druhém díle se setkáme s (nadrženými) elfy a ve třetím s dvoumetrovým zeleným orkem Davem, který by se chtěl stát bardem.

M.anon
28.12.2023 5 z 5

Vážně super oddechovka. Vtipná a skvěle napsaná.

4642
26.12.2023 5 z 5

Tohle bylo skvělé, na každé druhé stránce, jsem se smála nahlas a já se směju ráda, takže super:-D. Tak nějak mi to připomínalo film Princ a pruďas. Romantická linka parádní, kniha se četla dobře. Je to sprosté, vtipné, zároveň milé a romantické. Nechápu nízké hodnocení, je jasné, že kniha není pro každého, ale v rámci žánru za mě pecka!

jackdaw
18.12.2023 5 z 5

Tato LGBT gay komediální fantasy mě fakt dostala. Tak nesourodou partu, která si vtípky vždy nějak přisadí ( a to včetně draka), jsem snad v knížkách ještě nenašla. Tohle je opravdu lehká oddechovka s jednoduchým , někdy i drsnějším humorem, kterému se většinou vyhýbám, ale tady to sedlo. Kniha je ukončená i když na ni navazují zatím 2 pokračování, která se ale věnují dalším postavám z příběhu, takže se pravděpodobně dají číst samostatně. Pokud jste tedy zběhlí v angličtině , protože příběhy ještě nejsou přeložené do češtiny.

Štítky knihy

LGBT, queer, LGBT+

Autoři knihy

Lisa Henry
australská, 1978
Sarah Honey
novozélandská

Kniha Liška ryšavá je v

Právě čtených1x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených7x
Knihotéce42x
Chystám se číst17x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x