Agnes a ostrov Stínů

Agnes a ostrov Stínů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480827/bmid_agnes-a-ostrov-stinu-GR3-480827.jpg 5 148 28

Agnes série

< 2. díl

Už to jsou dva roky, co se Agnes vrátila ze Zakázané hory. Od té doby život ve vesnici Magrejů na ostrově Baulu pokojně plyne. Jednoho večera se však stane něco, co bylo doposud vyloučené. Agnes se srazí se Stínem... S každým dalším dnem přibývají nové případy útoků těchto poloprůhledných bytostí na vesničany, se kterými ještě donedávna žili v souladu. Když se pak první z Magrejů začnou proměňovat ve Stíny, je jasné, že času není nazbyt. Rovnováha trvající po mnoho generací byla narušena a nyní zbývá zodpovědět jedinou otázku: Najde se někdo, kdo má dost odvahy na to, aby zachránil celý ostrov? POSELSTVÍ KNIHY: Jak si udržet vnitřní světlo, když svět kolem černá?... celý text

Přidat komentář

jan3783
13.04.2024 1 z 5

Knihy jsme četli spolu s dětmi, ale zatímco první Agnes nás hodně bavila, druhá nám přišla mnohem slabší. První třetina je neskutečně repetitivní, při rozumné editorské práci by byla proškrtána na třetinu beze ztráty na významu či poselství, pak se věci pohnou, ale stejně kniha nedrží logicky moc pohromadě (třeba jak je to se stíny a jak jdou dohromady jejich původ a motivace).

Hlavně se ale text neskutečně pomalu prohrabuje "vnitřním světem" hrdinek a pokouší se předat nějaká moudrá způsobem na mně příliš násilným.

BobbyB
08.03.2024 5 z 5

Zpočátku mi vadilo, že postavy často vykazovaly úpadek IQ oproti prvnímu dílu, kde byly všechny povahově a rozumově takřka dokonalé. Nicméně následně se to rozjelo a bylo to opět bezva.


Luluhappy
30.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Musím říct, že první díl mě zaujal mnohem víc. Byl čtivější, zakázaná hora nastražila spousty zajímavých úkolů (dodnes si vzpomínám na upracovane muzicky, na Medu, co naučila Agnes o sebe pečovat nebo na požírače, který sežral vše, co měla agnes ráda..).
U ostrova stínů byly úkoly méně zajímavé, i když dávaly smysl. U jedničky mi teda vadilo, že gorm dává úkoly i čtenářům, což se tady naštěstí neopakuje.

Jsem ráda, že Agnes a její nejlepší kámoš to konečně dají dohromady, ale v knize mi chybělo nějaké ukončení s Adrianem.

Pořád mi nějak nesedí v knize ty stíny.. stínem se totiž stane někdo, kdo do svých 12 let neobjeví svůj dar. A že stínů bylo dost. Dřív to byly děti jako takové a dnes to jsou příšerné stíny, které chtějí pohltit ostatní. Asi jsem od názvu knihy čekala, že agnes pomůže stínům, kteří kdysi bývali lidmi..

Ezruv odchod byl dojemný a znovu setkání se smrtí taky. Ten konec byl moc hezký, jinak musím souhlasit s komentářem pod, že prvních 300 stran nebylo moc čtivých.

fruitbueno
15.11.2023 5 z 5

Druhý díl Agnes hodnotím jako ještě o chlup lepší než první. Poučení z jednotlivých úkolů bylo takové přirozenější než v prvním díle, prostředí rozmanité a do děje zasáhla řada dalších pozoruhodných postav. Opravdu mimořádné čtení, ke kterému se ráda vrátím pro jeho moudrost a řadu myšlenek pro tento svět.

Inugoya
06.11.2023 3 z 5

Moje první knížka od autorky, jejíž životní příběh znám pouze velmi povrchně.

A nebudu lhát, prvních cca 300 stran mě to celkem nudilo.
Hlavní hrdinka je tak trochu Mary Sue a celý svět Magrejů je jak vystřižený ze sluníčkového ezokatalogu.

Pak mě to ale nějak chytlo a ke konci už mi nelezla na nervy ani Agnes, ani Laila, ani ta jejich koala.

Jednu hvězdu dávám za netopýřího krále, jednu za ilustrace (byť nejsou úplně můj šálek čaje, knihu příjemně ozvláštňují) a jednu za některá ezo moudra, která mi nepřišla nastokrát omletá. Poslední hvězda je za Ezru a jeho odchod. To bylo fakt hezký.

Jestli si přečtu i další knihy od autorky? Pravděpodobně ano. Přestože jsem už došla do fáze, kdy mám na všechny ezokytičkový prezentace tak trochu alergii.
Ale to je možná proto, že se mnou Mocnosti, Vesmíry ani Vyšší já nemluví. O dohazování manželů do snů ani nemluvě.

Levantine
27.10.2023 5 z 5

Druhy diel sa mi pacil este viac ako prvy. Veronika pise uzasne a jej knizky pohladia dusu. Nemam slov len citim uzasne emocie.

Luciluc
12.09.2023 5 z 5

"Aby se v lidech něco pohnulo, je potřeba, aby se rovnováha čas od času vychýlila."

Jsem moc ráda, že se autorka nechala "přemluvit" a napsala pokračování o Agnes. Druhý díl se mi líbil víc než ten první. Zaujal mě námět (narušení rovnováhy, Stíny se zmocňují obyvatel Baulu). Bylo to napínavé, velmi čtivé, žádná hluchá místa, spousta věcí k zamyšlení (v knize mám hodně záložek, abych se mohla vracet k zajímavým myšlenkám), zajímavé zkoušky (nejvíc mě oslovila zkouška důvěry)...Líbilo se mi, že se děj rozšířil na celý ostrov a mohli jsme poznat další Magreje obývající východní, severní a západní vesnici. Mojí nejoblíbenější postavou byl jednoznačně Kari. "Já bych tě miloval i jako ten bodlák." A hned po něm Maru. Ilustrace opět originální a zajímavé, a musím vyzdvihnout obálku, ta je skvělá! Děkuji za kapitolu Zajímavosti, to mě vždy baví. Četla jsem každou volnou chvíli a moc mě to bavilo, rozhodně doporučuji! A určitě bych se nebránila pokračování. :)

Jancas.s
10.09.2023 5 z 5

Stejně jako u první knihy Agnes a zakázána hora, i u této jsem měla pocit, jak zázračný balzám na duši to je. Moudrá kniha. Kéž bych se dočkala světa, ve kterém takto přemýšlí mocní.

Aknel26
15.06.2023 4 z 5

Jak je napsáno už na samotné obálce, je kniha určena čtenářům prakticky bez rozdílu věku. Děti zaujme především napínavý příběh odvážné Agnes. Dospívající budou hledat skrytá poselství a prožívat s Agnes její proměnu z dítěte v ženu i první lásky. Dospělí čtenáři se budou spíš shovívavě usmívat, protože děj je místy velmi předvídatelný a poučení podávána většinou dost prvoplánově a okatě. Pokud od toho odhlédneme, čte se kniha opravdu dobře, protože kdo z nás by neměl rád pohádky? :-)
Těch 540 stran zní hrozivě, nicméně kdyby nebyly tak široké okraje, bylo by jich o třetinu méně. Oproti prvnímu dílu chyb ubylo, ale zcela nezmizely.

Knedlik12
31.03.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila víc než předchozí, ale zajímalo by mě jak je to s Adrienem.

Kristy.Seb
08.03.2023 5 z 5

Všichni jsme nějak začínali. Není chyba dělat chyby. Naopak! Čím víc jich uděláš, tím rychleji se naučíš.

Pokud se vydáme na cestu, je potřeba nevzdávat se předčasně.

Naprostá upřímnost je jediné správné řešení, když člověk neví, jak se k dané situaci postavit.

Není možné svůj osud shodit na někoho jiného. Každý musí projít zkouškami, které si jeho duše vybrala, ale není potřeba na to být sám. Vždycky můžeme požádat o pomoc, pokud se zrovna cítíme slabí.

Ať už se vydáš na jakoukoli neprošlapanou cestu, jednomu se vyhneš jen stěží. Před každým krokem do neznáma tě bude ochromovat strach. Nesmíš se vzdát jen proto, že cesta zpět je jednodušší a známá. Strach není ani dobrý, ani špatný. Strach je přirozený, ale nesmíš dovolit, aby tě ovládl. To ty musíš být jeho pánem. Nezveličuj ho, ale ani ho nezlehčuj. Jen přijmi, že tam je a že je součástí tvé cesty. Nebojuj proti němu, ani se ho nesnaž popřít. Jen udělej první krok, aby sis k němu mohl sednout a seznámit se s ním. S každým takto poznaným strachem budeš silnější. A až se příště potkáš se strachem novým, budeš už vědět, jak na něj.

Na své cestě nebudeš mít vždy oporu. Nastanou okamžiky, kdy budeš muset kráčet sám. Právě v těch chvílích, kdy zvuky kolem tebe ztichnou, můžeš uslyšet hlas, který často kvůli hluku kolem zaniká. Je to hlas tvého srdce. Být sám se sebou je uměním i výzvou jen pokud se naučíš pobývat v samotě, můžeš si klást otázku a zároveň na ni odpovídat: Jsi takovým člověkem, jakým chceš být?

Člověk nemůže druhého člověka zklamat. Může zklamat jen mylné představy, které si o něm dotyčný vytvořil.

Vždycky se kolem tebe budou nacházet lidé, kteří budou toužit po moci. Nejsnazší způsob, jak ovládat druhé, je totiž strach. Člověk, jenž touží po tom, aby řídil tvůj život, pak určí vnějšího nepřítele. Nepotřebuješ žádného samozvaného prostředníka mezi sebou světem kolem. A už vůbec nepotřebuješ prostředníka, který by tě dovedl k sobě samému. Tahle cesta je ti otevřená po celý život.

Někdy se tak moc soustředíme na cíl, že nevidíme ty malé pokroky, kterých jsme už dosáhli.

Nepřestat důvěřovat v to, že svět je dobrý, i když nevidíme, kam jednotlivé kroky vedou.

Možná cíl není vždycky tam, kde si ho představujeme.

Někdy se může stát, že svět kolem tebe zčernal. Stíny vše zahalí a ty snadno můžeš podlehnout dojmu, že temnota je všeprostupující a nekonečná. V takových chvílích nesmíš zapomenout, že jedno světlo pořád ještě svítí. Je to světlo uvnitř tebe. To ti nikdo nemůže uhasit, dokud to ty nedovolíš.

Věř tomu, že tvá cesta, ať je jakkoli těžká, tě vede přesně tam, kde máš být.

Na rozdíl od jiných trápení nejde smutek ze ztráty milovaného člověka nijak obejít, přelstít ani ukrátit. Je potřeba si tou bolestí projít den po dni a trpělivě čekat, až odezní.

Láska nepřichází odněkud zvenku. Nesedá na tebe jako motýl, aby tě potěšila svou přítomností. Láska je rozhodnutí, že do toho jdete společně. Že se budeš soustředit na to, co máš na druhém ráda a velkoryse přecházet to, co tě na něm rozčiluje.

Myslela jsem si, že první díl už nemůže nic překonat. A překonalo! Opět Agnes ukázala, jak člověk může být odvážný a kurážný a jít si za svým. Moc se mi líbila upřímnost a otevřenost, ke které všichni v ději dospěli.

Bejris
09.01.2023 5 z 5

Je mi 10 let a knížku jsem poslouchala jako audioknihu. Vím, že tímhle asi budu dost nestandardní, ale musím přiznat, že druhý díl se mi líbil o malinko víc než ten první. Hlavním důvodem asi je, že se mi zdál mnohem víc pozitivní, a taky, že Agnes nebyla vždy na všechno sama. Líbilo se mi, jak autorka podrobně popisovala rozdíly mezi jednotlivými vesnicemi. Je mi líto, že jsem neviděla obrázky. Taky je mi trochu líto, že oproti prvnímu dílu nebylo poučení příliš skryto. Pohádky jsem milovala už od mala, ať už namluvené nebo čtené od rodičů. Vždy mě ale trochu vadilo, že hrdinové byli vždy o tři nebo čtyři roky starší než já. U prvního dílu už jsem Agnes skoro doháněla, ale u dvojky mi zase utekla. Proto mě mile překvapilo, jak mi u pokračování byla sympatická. Přesto, že si myslím, že pokračování bylo pro starší, určitě si v něm každý člověk něco najde.

jasminecka
27.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Tuhle knihu jsem "cetla do usi" jako e-book. Potud dobre. Ale pocity z obsahu jsou rozporuplne. Nebylo to vylozene spatne cteni, zapletka se stiny a cestou kolem ostrova napadita, ale prislo mi to takove... rozvlacne. Cekat ctvrtinu knihy, nez se A+K vubec pohnou z mista a kdyz A. dojde k hore, tak jako by si autorka rekla: ty jo, uz je to moc dlouhe, musime to nejak udelat, vic nez 600 stran nikdo cist nebude - a vyresi to...
Jako jo, odpovida to zameru autorky predavat svoje myslenky pomoci pribehu, o dej tam tedy asi zas TOLIK nejde, fair enough. Ale jako dospela bych ocenila, kdyby to predavani nebylo tak prvoplanove. Nebo proste sleduju autorku prilis dlouho na to, aby me nektera z myslenek v knize prekvapila a zpusobila ten efekt, ktery nekteri popiauji: wow, pokazde si vsimnu neceho noveho!
Kazdopadne knihu nezatracuji, bylo to fajn 13 hodin poslechu. A je mimo jine sympaticke, jak se modeluje priklad "idealniho partnera" ne jako charismarickeho idola, ktery si vas chce pretvorit k obrazu svemu, ale jako pritele, ktery vas ma rad pro vas samotne (coz se ocekava i od vas, samozrejme; a ano, vyvoj A+? BYL alespon pro me naprosto jasny uz od zacatku). Tenhle pohled plus nekterych uvah o sebepeci, zodpovednosti, pravdivosti a smerovani k plnemu zivotu... bych rada zprostredkovala jednou svym detem, treba alespon skrze tuhle klizku - protoze matka bude samozrejme ta nejvic nejtrapnejsi osoba ve vesmiru a nema cenu ji poslouchat, ze?

Isew
10.12.2022 5 z 5

Po naprosto skvělém prvním dílu přišlo pokračování. A je znovu výborné. Tleskám a doufám, že se někdy dočkáme pokračování. Dovolím si zde přepsat vzkaz po splněné zkoušce zodpovědnosti. Zdá se mi, že je zejména pro dnešní dobu velmi přínosný.
"Vždycky se kolem Tebe budou nacházet lidé, kteří budou toužit po moci. Nejsnazší způsob, jak ovládat druhé, je totiž strach. Člověk, jenž touží po tom, aby řídil Tvůj život, pak určí vnějšího nepřítele. Není důležité, jestli tento nepřítel je skutečnou hrozbou či nikoli. Mocichtivec Ti vstoupí do života a přesvědčí Tě, že před touto hrozbou se nedokážeš ochránit sám. Pak už je jen krůček k tomu, aby Ti v okamžiku vystupňovaného strachu nabídl, že Tě před nebezpečím ochrání. Stane se prostředníkem mezi Tebou a Tvým životem. Namluví Ti, že bez jeho pomoci bys to nezvládl. Přinutí Tě vyměnit svobodu za bezpečí. Přiživuje Tvůj strach všemožnými způsoby a činí Tě tak slabým. Snaží se Ti namluvit, že vše dělá jen a jen pro Tvé dobro. Buď bdělý a nauč se tento vzorec rozpoznávat. Číhá na Tebe skrytý všude kolem a má mnoho podob. Pamatuj, že jsi to Ty a jen Ty, kdo má vládu nad svým životem. Jsi zodpovědný sám za sebe. Nepotřebuješ žádného samozvaného prostředníka mezi sebou a světem kolem. A už vůbec nepotřebuješ prostředníka, který by Tě dovedl k sobě samému. Tahle cesta je Ti otevřená po celý život."

Netopyr07
18.10.2022 5 z 5

Výborné pokračování první knihy. Neteř bude, doufám, opět nadšená!!! Mně se příběh líbil.

Nell97
24.08.2022 4 z 5

Druhá kniha ze série o Agnes a jejím dobrodružství mne, přiznám se, neuchvátila tak, jako ta první. První knihu - a celý námět - jsem hltala a bylo to naprosto fantastické. Dílo, které se může porovnávat s mnoha světovými...

S druhou jsem měla trable, četla jsem ji na etapy a trvalo mi to dlouho. Jednu z věcí, kterou si nyní vybavuji, že mi neseděla byla - dle mého - změna charakteru Agnes, nebo jejího prožívání, projevování. Chvilkama mi dokonce lezla na nervy a proto jsem knihu často odkládala.

Pokud ale odhlédnu od tohoto aspektu - který na mne osobně měl velký vliv, ale mohl to být pouze můj osobní problém - tak je příběh moc pěkný, opět velice originální, opět poučný a s přidanou hodnotou.

janulka_ntl
22.08.2022 5 z 5

Nevím co dodat... úchvatné! Děkuji moc autorce. Je to tak pravdivá a čistá kniha, že bych jí dala jako povinnou literaturu :)

Lajka2012
02.08.2022 5 z 5

Agnes nezklamala. Další kniha o naší milé Agnes, která vás nadchne, okouzlí, rozesměje a zkratí vám dlouhé chvíle. Kniha skvěle navazuje na první díl a je spojena s dnešní dobou. Když jsem Agnes dostala od kamarádky k narozeninám začala jsem ji číst a rozhodně se mi vryla do srdce. Hned jsem chtěla další díl a jak jsem očekávala, vůbec nezklamala. Agnes miluju, dostala se na příčku moje nejoblíbenější kniha s Annou ze Zeleného domu a s Annou z ostrova. Agnes je prostě skvělá.
HORLIVĚ DOPORUČUJI!

toulava
09.07.2022 4 z 5

Musím se přiznat, že první díl pro mě měl větší hloubku. Ale i tak to byla velmi zajímavá kniha s přesahem, který mě nesl stránku za stránkou. Těším se, až ji jednou budou číst děti nebo já jim.

Chytuš
15.06.2022 5 z 5

UCHOKNIHA. Agnes od prvního dílu trochu povyrostla, ale pořád je tou svéhlavou slečnou, co si dokáže poradit v každé situaci. Sama autorka o knížce napsala, že první díl je o hledání světla uvnitř sebe a druhý o tom, jak tohle světlo nechat zářit, i když všechno kolem padá do tmy a situace vypadá beznadějně. To myslím obě knížky naprosto přesně vystihuje. Agnes a ostrov Stínů tak skvěle zapadá do současné doby - pokud máte pocit, že celý vnější svět se zbláznil a že i vám to bláznění ubírá vaši vnitřní pohodu, pusťte se do tohoto milého příběhu, třeba zjistíte, že nikdy není tak zle, jak to vypadá...