Adolf Born - autobornografie

Adolf Born - autobornografie https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68689/bmid_adolf-born-autobornografie-gsI-68689.jpg 5 7 2

Adolf Born je obdivovatel rakousko-uherské monarchie i tureckých sultánů, milovník vína, umění, kejklířů, alchymistů, faunů a kentaurů, přítel zvířat i sběratel klobouků a čepic, jehož vášní je cestování, ale především je Adolf Born karikaturista, grafik a malíř světového formátu. Jeho obrazy plné humoru, ironie, nadsázky, fantastických představ a překvapivých metafor milují děti i dospělí. Reprezentativní výběr dávných, novějších, ale hlavně nejnovějších ukázek z Bornovy volné tvorby vás zve slovy Miloše Macourka „do světa, v němž je přítomen nejen humor, ale i nostalgie, tajemství a také kapka hrůzy, ale především závratný pocit svobody, neboť v tomto beztížném prostoru je možné všechno, o čem dokážete snít“. Knihu doplňuje obsáhlé, bohatě ilustrované Kalendárium, které rok po roce zachycuje život i všechny aktivity umělce – a že jich není málo, jak konstatoval Ivan Kraus: „Soudě podle toho, kolik Adolf Born ilustroval knih, na kolika filmech a seriálech se podílel, kolik vytvořil litografií, kdy a kde všude vystavoval, řekl bych, že za posledních třicet let nejedl ani nespal.“ A přidejme, za posledních šedesát let. Publikace vychází k Mistrovým osmdesátinám.... celý text

Přidat komentář

1amu
15.09.2020 4 z 5

Luxusní publikace celoživotního díla muže, který byl ceněn více v zahraničí, než doma. Tato kniha nepochybně udělala (a udělá) radost všem, kteří milují jeho malby.
U dětí je to jasné - s naprostou převahou vítězí Mach a Šebestová.
Pro odrostlejší generaci je již výběr ilustrací početnější.
Jeho nejznámější díla zahrnují ilustrace knih J. Verna či A. Dumase staršího (Tři mušketýři a Hrabě Monte Christo),ale zejména knih Agathy Christie. Je také autorem kostýmů a dekorací k opeře Antonína Dvořáka Čert a Káča inscenované v Národním divadle, dále inscenace hudební fakulty HAMU – opera V studni Viléma Blodka.
Kapitolou samou pro sebe jsou jeho vtipné pohlednice mířící do historie. Čtenář se pobaví vymyšlenými příhodami císaře Rudolfa II., Františka Josefa, ale i buditele Palackého, cestovatele Holuba, či génia Paganiniho. Je velkou škodou, že z tohoto vtipného výběru, je pohlednic málo.
Přesto prohlídka této knihy včetně fotografií ze života autora potěší.

WEIL
05.09.2011 4 z 5

Určitě je dobře, že je možno si o životě známého ilustrátora a malíře, pokračovatele třeba Josefa Lady, tak si přečíst i knihu.


Autorovy další knížky

Adolf Born
česká, 1930 - 2016
2001  93%Eldorádo kreslených příběhů (2001)
2010  94%Adolf Born - autobornografie
1990  83%Mým národům
2003  100%Adolf Born - Monografie
2004  83%Mach a Šebestová na cestách

Kniha Adolf Born - autobornografie je v

Přečtených6x
Knihotéce5x
Chystám se číst4x
Chci si koupit6x