Accelerando

Accelerando https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22926/accelerando-22926.jpg 4 13 3

Roku 1993 na sympóziu Vize 21 přednesl Vernor Vinge svůj dnes již proslulý referát Singularita. Vycházel v něm z předpokladu, že vývoj technologií a především těch informačních probíhá tak rychle, že do třiceti let budou lidé schopni stvořit nadlidské inteligence. Krátce poté skončí dějiny člověka. Charles Stross ve své knize nastiňuje jednu z možných vývojových cest, kterou by lidská společnost mohla singularity dosáhnout a kam by poté mohla směřovat. Accelerando je strhující příběh tří generací jedné rodiny a jejich robotické kočky. Začíná někdy mezi roky 2010 a 2015, kdy končí hospodářská recese, ale populace stárne a vývoj technologií neustále zrychluje. Manfred Macx se živí rozséváním neotřelých nápadů, kterými ostatním otevírá nové možnosti. A když se jeho oblíbená robotická kočka dostane k jistým zajímavým informacím z vysílání SETI, svět Manfreda i celého lidstva se obrátí vzhůru nohama.... celý text

Přidat komentář

B4LU
13.12.2017 5 z 5

Další ze série propracovaných a kvalitních SF děl - avšak adekvátně tomu je kniha také náročná. Vize je to důmyslná a ohromující, o to víc, že vědecké kapacity velmi podobný vývoj událostí opravdu předvídají, a to v horizontu několika desetiletí (!). Jedinou "nevýhodou" knihy je, že mi sežrala značné množství času, jež jsem měl věnovat diplomce.

józi.odkudkam
15.06.2016

Stross nemá na vysvětlování čas; jeho hrdina obchoduje s opcemi, bruslí mezi lichvářskými žraloky a pod záštitou neokomunistické vlády v Itálii plánuje položit základy netržní, expertním systémem centrálně řízené, ekonomiky. Do čehož se později, evidentně, nabourají digitalizovaní ufoni.
Macx (opravdu Macx), onen hrdina, je vizionářskou legendou, každý den si patentuje několik nápadů, než si dá ranní kávu, zničí pět paradigmat, přísná domina/ex-snoubenka mu celá říčná žvatlá do ouška o tom, jak mrhá svým talentem a jeho webové stránky, přetíženy davy nadšením nedýchajících followerů, neustále padají. A i když se později vysvětlí, že za to asi částečně může Metakortex, každý soudný a zdravě závistivý muž má už po nějakých davaceti stránkách tohohle pávení chuť milého Macxe usadit v družný hovor nad obídkem v závodce OKD a nechat ho tam nahlas pronést jednu, dvě věty. Myslím, že by si odsedli.
Když pak kolem strany sté pomocí smartkufru, hi-fi věže a starobylého laptopu s vytáčeným připojením provede sérii neproniknutelně geniálních krypto-kyberneticko-bankovních machinací, kterými vyřeší všechny strany jakéhosi právně zašmodrchaného trojúhelníku a současně tím poskytne veškerou hudbu 20. století všem zdarma, rozhodl jsem se to celé dobrovolně odpískat.
Hrubě nečitelná záležitost, které tady pod čarou dávám za 2 **
PS: Nakonec nějak nevím, myšlenka na mysl enhancement je cool. Se ptám, zda to nerozevře sociální nůžky (haha, levné nůžky) ještě víc; jako, kdo taví vatu asi úplně blbej nebude..a teď si představte, že si zaplatí mozkový štěp a teď si představte firmu na mozkové štěpy. Intelektokracie! Co, co, odsedli ste si?


lukax
15.10.2011 4 z 5

Velmi dobrý zástupce opravdu tvrdé vědecké fikce, přičemž ona „vědecká“ v tomto případě nezastupuje ani tak fyziku, jako informatiku (jak už je od osmdesátých let zvykem) a dokonce ekonomii. Autor pracuje s tezí, že je vědomí výpočetní proces a dost si s tím hraje: cestují-li kupříkladu hrdinové k blízkému hnědému trpaslíkovi, netahají s sebou své těžké fyzické schránky, ale nahrají se do kapesního počítače a urychlí ho na relativistickou rychlost. Nebo přiřazuje ono „počítačové“ vědomí korporacím a dokonce měně a naznačuje tak vtipné, možné řešení Fermiho paradoxu.

Každá stránka je podobnými myšlenkami našlapaná a z textu je cítit, jak chytrý je jejich autor chlapík. Čtenář tak v zásadě narazí jen na jisté odfláknutí postav a překvapivě nijaký konec.

Štítky knihy

kyberpunk Locus Poll Award (ocenění)

Autorovy další knížky

Charles Stross
britská, 1964
2007  73%Rodinný podnik
2009  74%Accelerando
2007  70%Archivy hrůz
2010  73%Válka obchodníků
2017  95%Řemeslo královen

Kniha Accelerando je v

Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce29x
Chystám se číst14x
Chci si koupit4x