Abych nezapomněl

Abych nezapomněl https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497894/bmid_abych-nezapomnel-nw4-497894.jpg 5 21 4

Unikátní shrnutí prvních měsíců ruské války v deníkových zápiscích a rozhovorech s těmi, kdo tam byli. Když Rusko vpadlo na Ukrajinu, začal si Lukáš Prchal psát deník. O tom, co se dělo na frontě, v redakci, ale i v jeho nitru. Výsledkem je unikátní shrnutí prvních 75 dní války, která otřásla našimi jistotami.

Přidat komentář

BarboraFCS
28.10.2023 5 z 5

Člověk rychle otupí, začne řešit blbosti všedních dní a málem zapomene, že 800 km od nás stále probíhají boje, mučení, týrání a naprosto zbytečná válka která vznikla v hlavě ruského agresora.

AlčaH
30.10.2022 5 z 5

Velice důležitá kniha. V první části autor krátce shrnul události prvních 75 dnů války na Ukrajině, v té druhé vyzpovídal své kolegy, kteří se na Ukrajinu vypravili a informovali takřka z první linie o tom, co se v zemi děje. To vše je doprovázeno silnými fotografiemi ze zničených měst a zničených lidských životů (za jejichž vytvoření smekám před fotografem Gabrielem Kuchtou).

Číst tuto knihu bylo náročné - vrátilo mě to do dnů, kdy jsem všechny tyto události silně prožívala a připomnělo mi to, jak to bylo emocionálně náročné, všechen ten strach a smutek a strašnou beznaděj. (A to jsem seděla v bezpečí v České republice).

Dnes je to již více než 8 měsíců co invaze začala - a ukazuje se, že lidský mozek opravdu rychle zapomíná, hrozným událostem obrušuje hrany a v podstatě si tak nějak "zvykne" na to, že se něco takového děje jen kousek od nás. Proto je důležité si to neustále připomínat - a nezapomenout, nezvyknout si zcela, zas a znovu s sebou nechat otřást a aktivně udělat alespoň to málo, co je v našich silách. Nejhorší je totiž lhostejnost - když dobří lidé nedělají nic, pak zlo může vyhrát.


blackoutzuzi
17.10.2022 5 z 5

Uf, ani nevím, kde začít. Ač jsem reporty z války na Ukrajině sledovala už od samého počátku víc než dost, tahle kniha mě pocitově vrátila zpátky do února a já si všechny ty emoce prožila znovu a paradoxně mě to rozložilo snad ještě víc..

Naše mysl opravdu velmi snadno a rychle zapomíná a vytěsňuje to nepříjemné. Některé události je ale třeba si neustále připomínat, jako třeba válku na Ukrajině.. Abychom nezapomněli!

Tentokrát mě můj šestý smysl nezklamal, už v knihkupectví jsem totiž tušila, že tahle kniha bude NĚCO. Neskutečně důležitá kniha. A asi ta nejlepší, kterou jsem letos četla!

branislav1814
08.09.2022 4 z 5

Je neuvěřitelné kolik toho člověk zapomene a přitom se to událo teprve před několika měsíci. O to víc, když válka pořád trvá... Tenhle příběh zatím nemá svůj happy end, na něj pořád čekáme.

Štítky knihy

rozhovory válečné deníky válka na Ukrajině (2022 - )

Autorovy další knížky

Lukáš Prchal
česká, 1989
2022  94%Abych nezapomněl
2014  71%S pavoukem na skle
2012  0%Den v nedohlednu