A zrodí se hvězdy...

A zrodí se hvězdy... https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432378/bmid_a-zrodi-se-hvezdy-8Gz-432378.jpg 5 23 6

Přelomová série uznávaného scenáristy J. Michaela Straczynského (Krajina půlnočních stínů). Vypráví o skupině lidí, kteří získali nadpřirozené schopnosti díky ozáření v lůnech matek záhadným tělesem, které se objevilo na obloze. Tento příběh ovlivnil mnoho dalších komiksových i televizních seriálů. Kniha o 1008 stranách obsahuje kompletní 24sešitovou sérii J. Michaela Straczynského a dále tři spin-offy (celkem 14 sešitů) jeho žačky Fiony Averyové (Tomb Raider Archivy S.4: Cesty za dobrodružstvím).... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Rising Stars Compendium , 2008


více info...

Přidat komentář

mirec88
20.04.2024 5 z 5

Tak toto bolo Dielo s veľkým D. Taký uhrančivý príbeh plný hlbokých myšlienok a so skvelým dejom, ktorý bol či už akčný alebo aj pomalší, vždy mal čo povedať a veľmi hlboko zasiahol moje srdce. Párkrát som si poplakal, občas som bol užasnutý a celým 1008-stranovým príbehom sa vznášala taká zvláštna neopakovateľná atmosféra, či to bol scenár pána Straczynského alebo jeho žiačky, stálo to zato. Je to v podstate príbeh 113 výnimočných ľudí od ich zrodenia až po ich smrť a niečo naviac. Skvelý epos, ktorý sa radí medzi to najlepšie, čo som v rámci komiksového žánru čítal a niečo unikátne. Jednoznačne každému odporúčam.

Terva
01.09.2020 4 z 5

Toto je příběh o vší té
hrůze, nádheře a smrti,
které se skrývají
v zákoutích
našich životů.

Joe Michael Straczynski měl opět jeden „neuskutečnitelný“ sen, který se opravdu stal. Po seriálu Babylon 5 vstoupil do komiksového světa a vytvořil geniální dílo. Obsahuje 24 sešitů od počátku až po opravdový konec. To nás čeká asi v půlce této obrovské knihy. Druhá půlka jsou tak zvané spin-offy. Příběhy doplňující, souběžné a jen lehce navazující na základní část. Změnil se scénárista a vlastně i malíři. Některé příběhy jsou povedené, jiné jsou podprůměrné a najdete je v kolonce „povídky“ u této knihy a nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Nemůžu však říci, že by kresba Keu Cha byla nějak geniální a nadpřirozená, to ne. Ale je to kresba detailní, bez ostrých linií, spíš taková klasická, ale s uklidňující mi barvami a díky tomu málem nepoznáme to blížící se nebezpečí. Krásně však rozeznáváme tváře a příjemné okolí plné detailů, vás nutí si samostatná okna prohlížet trochu déle, než je u klasických komiksů zvykem. Tak že je to vlastně svým způsobem geniální. Zvláště si všímejte tmavých stínů a toho, co se v nich skrývá. Někdy to jde zahlédnout jen koutkem oka. A někdy, jako je třeba poslední list pátého úvodního příběh, je potřeba kouknout i skrze světlo.

Malá ochutnávka:
V den, kdy město Pederson zasáhl onen záblesk. S v lůně matek nacházelo celkem 113 počatých dětí. Pokud vím, já byl úplně poslední. Stihl jsem to jen tak tak a, obrazně řečeno, proběhl cílovou páskou přesně ve chvíli, kdy došlo k onomu záblesku. Možná právě proto jsem byl vždycky trochu jiný. A my všichni jsme byli, právě díky tomu záblesku, o dost jiní než....obyčejní lidé.

Scénář – to je zajímavost sama o sobě. Talentovaní, nebo říkejme jím speciálové, nedostali ke svým schopnostem žádné manuály a jsou i tací, kteří ještě nepřišli na to, co vlastně umí. Létání je zvláštností, Mathew přišel na to, že umí létat, ale zároveň i pár dalších přišlo na stejnou schopnost – to směřuje k velmi složitému příběhu. Navíc se mi líbí ten obrácený směr. Místo megalomanských ukázek schopností tu probíráme smrt několika jedinců a detektivní směr příběhům dodává jakýsi noirový pohled s komentářem jednoho z Hvězd.

Citát: Nejsi žádný zachránce, jsi jen mizerný anděl smrti. (Zrození z ohně)

Mezi sešity #8 a #9 nám scénárista J. Michael Straczynski nařizuje patnácti minutovou pauzu. Tak jsem si dal oběd, pivo a česnek. Osmý příběh je takovým mezníkem. Už známe skoro všechny, kteří jsou obdařeni schopnostmi, víme, kdo je zabíjí, tušíme, kdo je parchant a kdo opravdový hrdina, jen netušíme, co se stane, když jich pár zemře. Proto je nutná ta pauza, protože dále už půjde jen do tuhého a nebude to žádná sranda a celý svět již brzy zjistí, že se jich bojí právem.

Citát: ...v každém případě vyhraje zákon! (Paměti)

Avšak sešitem #24 to vše končí. Jsme uprostřed velké knihy a v půlce je konec. Nemáme se obávat dalších, následujících příběhů? Já strašně. Asi nejlepší z těch přídavných příběhů je příběh Hlasy mrtvých. V šesti sešitech tu poznáme smutek, strach ale i zrození a lásku. Tato povídky se povedla. Další příběhy jsou spíše takový průměr. A na konci celé té obrovské knihy najdete i krásnou galerii alternativních a nepoužitých obálek.

Citát: Odešla, ale ne daleko. Pořád jsem ji u sebe cítil.(Hlasy mrtvých)

ZAJÍMAVOST: V povídce „Hlasy mrtvých“ vyšetřuje Lionel Zerb několik úmrtí v domě, který je prohlášen za strašidelný. Ve státě Maine existuje zákon, kdy je majitel povinen označit dům, který prodává, za strašidelný, pokud v něm opravdu straší. Je to stejné, jako povinnost nahlásit při prodeji, že v domě došlo k vraždě nebo sebevraždě.

Citát: Jste můj nepřítel a nepřátelé si navzájem nepomáhají. (Nedotknutelní)


jarynek
17.08.2020 4 z 5

Ne každý den čtenář dostane do ruky tisícistránkovou knihu těchto rozměrů. Sice se s tím hůře manipuluje, ale i tak je to potěšení a kresba ve velkém formátu je vždy radostí. Původní příběh se mi hodně líbil, především začátek je skutečně výborný a napjatě a zvídavě jsem otáčel stránku za stránkou. Postupem spíše detektivní a vztahový příběh jednotlivých speciálů plný zajímavých postav sklouzává do otázek vztahu lidí ke všemu odlišnému, aby nakonec skončil poselstvím o velké odpovědnosti těch, co mají velkou moc a obětování se pro druhé za lepší budoucnost. Pro někoho mohou být takovéto postupné změny záporem, ale z mého pohledu právě tento posun byl zajímavý. Už ne tak mne zaujaly dodatečné příběhy. Ty se snaží doplňovat hlavní děj o příběhy některých speciálů, ale bylo to spíše trápení. Za to dávám jednu hvězdu dolů.

Eillen
28.06.2020 5 z 5

Má první kolosálka a asi historicky první komiks, který jsem četla delší dobu. Možná bych ho dokázala zhltnout na jeden zátah, ale tady jsem si to chtěla užívat delší dobu.

Musím říct, že mě komiks chytl hned od první strany. Už jen ta myšlenka - energie, která ovlivnila ještě nenarozené děti - kdo by odolal a nečetl dál?

Netuším, co víc napsat, aniž bych spoilerovala. Snad jen, že jak příběh pokračoval dál, s každým koncem původního sešitu jsem si říkala: "Jo, tohle by bylo skvělé ukončení. Jak jako chtějí pokračovat dál?" Sice jsem na začátku tvrdila, že jsem to nechtěla přečíst na jeden zátah. No, pravdou je, že od určité části už to nešlo odložit a prostě jsem musela pokračovat. Takže čtení mi zabralo čtyři dny. Při váze jakou kniha má, to chvílemi byla i slušná posilovna :-)

Kéž by se objevil další komiks, který by podrobněji popisoval dětství speciálů. Rozhodně by bylo zajímavé si přečíst komiks o tom, jak poznávají své schopnosti a učí se s nimi pracovat a žít.

trudoš
24.06.2020 5 z 5

Velká kniha o malých lidech aneb Historie superhrdinského patosu v kostce. Scénárista J. M. Straczynski opět dokazuje, že se jako dramatik už narodil. Má cit pro atraktivní náměty, umí perfektně rozehrát psychologii postav a hlavně si dokáže naplánovat sérii tak, aby měla začátek, prostředek i konec. V tomhle případě má tedy kolosální vydání Rising Stars svou váhu (obrazně i reálně), protože vyprávění funguje především jako jeden celek.
Třebaže hlavním bodem programu jsou fantastičtí rekové, primárně je příběh o lidské malosti - o neschopnosti přijmout fakt, že by se někdo mohl obětovat za druhé, aniž by za tím byl postraní úmysl. A že velká moc rovná se velká odpovědnost, etc, etc. Zápletka přitom obsahuje všechna žánrová klišé, kterými se dějiny okostýmovaných crossoverů vyznačují a shrnuje je do jednoduché tragédie o třech dějstvích, zakončené krásnou poetickou tečkou. Moje klukovská duše fanouška proto jásá nadšením a tajně doufá, že podobných kompletů bude v budoucnu na trhu víc.

NegativeOne
16.06.2020 5 z 5

Superschopnosti můžou být dvousečná zbraň. Na jednu stranu jsou obdaření Speciálové mocní a téměř nezranitelní, na druhou stranu jsou díky tomu vyloučeni z lidské společnosti. Vlády řeší, jestli jim mají uznat základní lidská práva, nebo je v labolatořích rozpitvat. A oni přitom chtějí jen žít jako ostatní. Někteří chtějí, pomáhat, ale lidé se jich bojí. Někteří chtějí žít obyčejný život, ale vláda je nenechá žít v klidu...
Už dlouho jsem nečetl tak promyšlený příběh plný postav, které rozhodně nejsou ploché a černobíle: chlapec, kterého svět nenávidí, protože pomocí superschopností zabil vychovatele, který ho zneužíval. Je to pro ně jen nebezpečný vrah na útěku, ale on se jen bránil. Jiný chlapec, naprosto normální bez schopností, zase naopak schopnosti předstírá, protože je šikanovaný a doufá, že ho ostatní nechají na pokoji, když se budou domnívat, že superschopnosti má. Dívka, ktera umí přimět každého muže, aby se do ní zamiloval, s výjimkou toho může, po kterém touží ona sama. Muž schopný mluvit s mrtvými, který žije v domě s duchem mrtvé dívky, kterou miluje....

Část díla

Autoři knihy

Fiona Kai Avery
americká, 1974

Kniha A zrodí se hvězdy... je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst14x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x