A proto nejíme zvířátka

A proto nejíme zvířátka https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354775/bmid_a-proto-nejime-zviratka-8c1-354775.jpg 4 14 4

Knižka pre najmladších čitateľov (vhodná najmä pre deti od 6 do 10 rokov), ktorá obsahuje rozkošné zastúpenie zvieracieho osadenstva: prasiatok, moriek, kráv, prepeličiek, korytnačiek a delfínov. Využitím krásnych obrázkov a veselého textu sú ukázané dve stránky týchto bytostí; ich prirodzené správanie sa, ako preskúmavanie svojho okolia, spoločné hranie sa, maznanie sa, čistenie sa navzájom a predvádzanie sa svojimi vrodenými inštinktmi a rituálmi; a z druhej, odvrátenej stránky, sú ukázané ich hrozné podmienky, v ktorých žijú na veľkochovných farmách. Knižka tiež popisuje negatívne dopady konzumácie mäsa na životné prostredie, a posledná časť ponúka cesty, cez ktoré sa deti môžu dozvedieť viac o vegetariánstve a vegánskom životnom štýle.... celý text

Literatura naučná Pro nejmenší
Vydáno: , IFP Publishing
Originální název:

That's why We Don't Eat Animals , 2009


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
29.03.2021 5 z 5

„[Prasata] se občas tulí tak těsně, že je těžké je oddělit.“

Otevírala jsem knížku s obavou, že v ní bude na dětského čtenáře příliš politiky. Ale není — a celkově mě mile překvapila. Kratičké texty vůbec nejsou banální, skoro každá věta nese zajímavý a citlivě podaný fakt o hospodářských zvířatech a jejich životě. Hádám, že většina z těch faktů bude nová i pro případné dospělé předčitatele. :) Čímž ostatně autorka ukazuje neveselou skutečnost, že vědomosti, které má průměrný dospělý měšťan o krávě, se zhruba dají shrnout slovy: „žere trávu, má rohy, bučí a dává mléko“.

Nejvíc si cením toho, že knížka nemanipuluje, jenom vysvětluje a informuje. Dokáže spojit skutečnosti, které tolika lidem vytrvale unikají, jako že rybolov zabíjí také karety i delfíny a že koupí „obyčejné“ makrely financujeme všeobecnou destrukci mořského ekosystému. Tajit tyhle údaje před dětmi není fér, protože i ony jsou etickými aktéry. A jak bylo kdysi řečeno v nějaké diskusi: „Nesrovnatelně víc úsilí než výchova k vegetariánství stojí výchova k ne-vegetariánství. Je mnohem obtížnější přesvědčit průměrné dítě, že působit bolest praseti či krávě je v pořádku, než ho učit laskavosti ke všem živým bytostem.“

Doufám, že se tahle roztomilá, chytrá a citlivá publikace stane pro řadu dětí tím, čím pro mě bylo asi tak ve čtyřech letech „Prasátko Babe“ — počátkem bratrského/sesterského vztahu k ostatním živým tvorům.

LuckyVagabond
21.01.2019 5 z 5

Nádherná knížečka. Kéž bych jako dítě měl takovou knížečku taky. Možná bych pochopil co to je hamburger dříve než ve 27.
Celkem složité téma zobrazuje v krásném a citlivém podání. Užitečná výbava každého uvědomělého rodiče.
Já ji dostal jako dárek na Vánoce, který mě moc potěšil :)


whack
06.12.2018 5 z 5

Chybou tejto knihy je jej názov. "A proto nejíme zvířátka – Knížka o veganech, vegetariánech a všem živém" mnohých odradí, prípadne slovo "vegan" privodí niektorým ešte navyše hysterický a infarktový stav. Keby názov knihy bol napríklad "Zvieratká okolo nás", nakuklo by do nej určite viac ľudí. Obsah knihy považujem za nenásilný a informatívny, samozrejme, písané je to jednoducho a očakáva sa, že rodič to dieťaťu ešte nejako obkecá (veď je to pre deti od troch rokov a väčšinu knihy tvoria malebné obrázky). Myslím, že určite netreba najmenším vysvetľovať podrobnosti o bitúnkoch, ale taktiež je hlúpe doslova ich klamať o tom, že po horách behajú veselé fialové kravy, ktoré rozdávajú mliečko a šunku. A v tejto knihe je taký kompromis. Hovorí sa v nej o mnohých zvieratkách, od rýb v oceánoch, cez domácich psíkov, po opičky v pralesoch. Zaujme to dieťa a snáď aj rodiča.

RenataP
07.01.2018

Nejíme a také si jich vážíme – to byl pocit, který po prolistování a pak i po přečtení této knihy, mnou zacloumal věru velice! Je to dětské vnímání, které tady autorka velmi hezky popisuje a vysvětluje dětem, jakou psychiku mají zvířata a jak s nimi lidé často nakládají jen proto, že je potom jedí. Je to skutečně nutné? No, to je pak otázka zasetá do malých hlaviček.