... a postavil jí chrám

... a postavil jí chrám https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261985/bmid_a-postavil-ji-chram-261985.jpg 4 52 12

Za vlády Ramesse II. říše vzkvétá, na vzestupu je zejména stavitelství. V něm vyniká mladý a talentovaný sochař a pozdější stavitel Piaj, syn otroka a faraonův oblíbenec. Mezi ním a mladičkou vladařovou dcerou Merit vzniká postupně obapolná sympatie, která přeroste ve vášnivou, ovšem nedovolenou lásku. Vztah Merit a Piaje se vine dějem jako červená nit až do nevyhnutelného tragického konce. Souběžně je vylíčen život Ramesse II. a jeho manželek, dalším motivem je osud trestance Merua, toužícího po pomstě. Autor nám v barvitých obrazech předvádí přepych královského paláce, dílny balzamovačů i stavbu překrásného Hathořina chrámu. Spolu s lidskými city a vášněmi tak velmi sugestivně ukazuje život ve starověkém Egyptě v době jeho největšího rozkvětu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub , Brána
Originální název:

... und baute ihr einen Tempel , 1987


více info...

Přidat komentář

Leona333
12.06.2023 5 z 5

Egypt před 3000 lety. Za dlouhé vlády Ramesse ll. zažívá říše na Nilu ohromný politický a kulturní rozpuk. Faraonova moc je bezbřehá, je to Bůh..., syn Slunce. Jemu a jeho rodině se ostatní lidé nemohou rovnat. Tento řád se odváží porušit půvabná faraonova dcera, princezna Merit a oblíbený faraonův stavitel Piaj. Jejich vášnivá, zakázaná láska darovala Egyptu jeden z nejkrásnějších chrámů, Hathořin chrám, který sice nechal faraon postavit pro svou milovanou manželku Nefertari..., ale pro stavitele se stal monumentem velké a nenaplněné lásky k princezně.
Zní to jako pohádka, velkolepý pohádkový příběh, který jsem si již několikrát přečetla. Prostě jsem se neudržela a četla jej znovu a znovu... ; ) A to nejenom kvůli samotnému příběhu, ale i kvůli dobře zpracovanému epilogu a dovětkům - poznatkům na posledních stránkách.
Slovníček některých jmen a pojmů, stejně jako rozepsání - popis hlavních postav, mi pomohl se v knize dobře orientovat a i mnohé z oné doby chápat...

čef
13.07.2021 5 z 5

V této knize nejde ani tak o zde vyprávěné příběhy lásky zakázané anebo životní, ale spíše o systém nahlížení světa dvanáct set let před naším letopočtem v Egyptě. Také si jako my tenkrát lidé mysleli, že je vše uspořádané a neměnné a ejhle - dnes je vše jinak a zase bude! Dlouhé popisy různých rituálů jsou také zajímavé a dávají mi vzpomenout na Egypťana Sinuheta nebo Řeku bohů. Všechny tyto knihy jsou skvělé a k zamyšlení.


bekule
08.06.2020 4 z 5

3,5
Kniha Zelený skarabeus se okrajově věnovala stěhování chrámů, jejichž vznik je zde popisován. Krásný smutný příběh z období vlády Ramesse II .Autor sleduje životní osudy několika důležitých postav ale ani jedna z nich nedostala hlavní slovo, což je pro mě trochu na škodu.

Radka2564
01.02.2020

Tuto knihu jsem četla kdysi dávno a moc se mi líbila. Autor velmi čtivě popsal život budoucího panovníka od jeho dětství až po jeho poslední dny, jeho lásku k milované ženě která po celý jeho život stojí po jeho boku..

Tirisa
07.05.2019 4 z 5

Spisovatel mě opět nezklamal. Není jednoduché podat fakta tak, aby zaujala i někoho, kdo historické knihy zase tolik nevyhledává, ale jemu se to zatím vždy podařilo. Caligula se mi líbil o malinko víc, proto jednu hvězdičku ubírám, ale i tak skvělý román.

Rozmarýna Rozm
30.08.2017 4 z 5

Čtivě napsaný milostný román o faraonovi Ramesse II. a jeho rodině a o sochaři Piajovi, který měl na starost vybudování velkého a malého skalního chrámu, který je dnes znám jako Abú Simbel. Piaj rozhodně netušil, že jeho chrám bude muset jednou ustoupit Asuánské přehradě a bude rozřezán na bloky těžké maximálně 20 tun, aby mohl být přestěhován. A dnešní inženýři chrám sestavili tak, že slunce, které 2x ročně v době jarní a podzimní rovnodennosti vždy zasvítilo dovnitř chrámu a osvítilo 4 sochy uvnitř, má nyní pokaždé 1 den zpoždění.
https://www.youtube.com/watch?v=49syXqZaFvw

Kerberos
29.06.2017 5 z 5

Krásně napsaný historický román.

lábuska1
03.01.2017 3 z 5

Četla jsem už hodně knih o Starém Egyptě, ale tento román mně příjemně překvapil.Při čtení jsem měla pocit, že jsem součástí příběhu-tak opravdově je napsán.A u smutného konce jsem uronila i slzičku...

Babo
21.05.2015 4 z 5

Je moc fajn,že jsou lidé,kteří umí vrátit čas .Umí vdechnout život lidem,kteří již před tisíci lety odešli na západ a přece nikdo nepochybuje,že skutečně chodili po této zemi , že měli neomezenou moc nad lidskými životy , že milovali , plodili děti, nechali stavět chrámy jaké , obávám se, v dnešní době s dnešními technologiemi by nebyl dnešní člověk schopen postavit. A to vůbec nemluvím o ruční práci.
Věřili , tedy alespoň podle slov autora, že tyto chrámy budou obdivovat i po tisíci letech.
Ano,toto jsou hmatatelné důkazy jejich existence , aby nešlo jen suchá fakta jsou spisovatelé ,kteří umí propojit historická fakta s fikcí a vznikne příběh lásky sochaře Piaje a dcery faraona Ramesse II., který i přes svoji moudrost nemohl dovolit mísení božské krve s krví obyčejného "řemeslníka"
A jak to všechno dopadlo? To už si musí každý přečíst sám.

Anna_D
04.02.2015 4 z 5

Knihy S. Obermeiera nikdy nezklamou. Propracovaný příběh, čtivý jazyk a postavy, se kterými čtenář dokáže sžít. Pokud vás berou historické romány, s touto knížkou nemůžete šlápnout vedle.

katerina2401
18.09.2014

Nádherná kniha a strašně ráda se k této knize vracím. Kniha se čte jedním dechem a patří mezi mé nejoblíbenejší

Thanyss
18.06.2013 5 z 5

Knížka ve mně zanechala silný dojem, hlavně svým tragickým koncem. Příběh velké a nenaplněné lásky na pozadí stavby Ramsesova chrámu od vynikajícího spisovatele historických románů.