A pak už jen tma

A pak už jen tma https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41488/bmid_a-pak-uz-jen-tma-UOQ-41488.jpg 4 163 46

Rodinné drama pro čtyři osoby a alkohol. Zánik jedné rodiny, v níž vládne démon jménem alkohol, si kreativní autorka představila jako komorní kvartet, při kterém jednotlivé hlasy místo smyčců drží půllitrovky čtyřicetiprocentního lihu. Láhve jsou všude: válejí se ve skříních i v prádelníku, jsou po ruce jako první pomoc v případě neúspěchu, slouží jako předznamenání celé skladby a především straší v hlavách postižených, kteří za nic nemůžou – a stejně jsou vinní. Pokud se babička s vnoučaty proti závislé matce o něco pokusí, obrátí se to proti nim. Rondo ve tvaru antické truchlohry se mění v bludný kruh nevraživosti, slabostí i utkvělých představ, poněvadž cesta detoxikace je očistec dlážděný osamělým utrpením všech zúčastněných, jimž otravuje srdce při plném vědomí. Ustavičně.... celý text

Přidat komentář

eva3992
14.04.2024 5 z 5

Jedna rodina, jedna alkoholička, několik zkažených životů. Příběh nám vypráví čtyři členové jedné rodiny, kde to není úplně v pořádku. Kam se podíváte, tam je schovaná láhev s alkoholem, která pomůže vždy, když nejdou věci podle plánu, ale vlastně i kdykoliv jindy

Tuto knihu jsem četla v rámci společného čtení a jsem za to moc vděčná. Právě díky takovýmto „akcím“ objevím knihy, které by mě jinak minuly, a to by byla škoda.

Krátké věty i kapitoly nás okamžitě vtáhnou do příběhu. Ten nám vypráví matka, její dvě děti a babička. Sledujeme nelehký vývoj života s alkoholikem, a právě díky různým vypravěčům si můžeme udělat celkový obrázek a hlavně vidíme, jak to vnímají různí lidé, různého věku a jak to celé ovlivní jejich životy.

Je to drsný, smutný a bolavý příběh. Některé momenty byly obzvláště kruté, že jsem měla sto chutí knihu odložit. Ale jelikož ráda čtu knihy o podobných tématech, tak jsem byla zároveň nadšená. Neboť všechny ty emoce se na mě přenesly a já se tak ocitla uprostřed rodiny, která prožívá drama, ve kterém by nebylo dobře nikomu.

Děj knihy je situován do období devadesátek, ale je to takové téma, které je tu bohužel stále, stále se dějou takové situace a bohužel i nadále tu budou s námi. Z této představy mi je prostě úzko.

Skvěle napsaná kniha o vážném tématu, která ve mně bude ještě chvíli doznívat.

Mrs.MF
07.04.2024 5 z 5

Četlo se to samo a na konci jsem měla docela i husí kůži a možná i trochu "strach", ale nechci nic prozradit těm, kdo ještě ne(do)četli. Téma bylo hodně náročné, ale moc se mi líbilo, že jeden příběh vyprávěli 4 lidé, každý ze svého vlastního pohledu a působilo to skutečně. Pokud by si někdo rád přečetl něco podobného, tak za mě můžu doporučit knihu Símka od Lucie Huškové a nebo Vrány od Petry Dvořákové.


KerliDepp
04.04.2024 3 z 5

Krátká kniha o "klasické české rodině" kterou ničí silný alkoholismus závislé matky. Je napsaná z pohledu 4 osob díky tomu můžeme vnímat jak alkohol působí nejen na závislou ale i na ty ostatní. Příběh je hrozivý v tom, že člověk si uvědomí, že tohle se opravdu děje v né jedné české domácnosti. Kniha nemá ale žádný moment překvapení ani velké zápletky. Konec byl velmi zvláštní, utnutý v průběhu děje a dva otevřené konce - domyslete si vlastně co chcete.

martina8425
31.03.2024 5 z 5

Příběh o alkoholu a o tom, jak tenhle démon dokáže zničit celou rodinu. Pro mě ale také příběh o manipulaci, která dokáže vztahy poničit úplně stejně. A o tom, jak je těžké vyvázat se z rodového vzorce.
Bavilo mě vyprávění z různých pohledů postav, což napomohlo pochopit a vcítit se do každého člena rodiny. Díky tomu to také bylo svižné, rychlé čtení. Verze závěru byly zajímavé, ještě jsem se s takovým zpracováním nesetkala.

JointlieKat94
21.03.2024 3 z 5

Ekniha.

A mně se naopak tím, že byla co kapitola, to pohled jedné osoby, četlo dobře. Kniha tak neměla žádná hluchá místa.

Máme tu jednu rodinu- syna, dceru, matku a babičku a všichni v každé kapitole trpí tím, že je matka alkoholička. Je zde poukázáno na to, jak je okolí tímto "jedincem" omezované. A jak s tím každý po svém bojuje. Syn se uzavřel do sebe. Dcera se chce co nejrychleji osamostatnit. Babička se snaží z toho matku dostat. Matka není jediná, kdo má v sobě nějakého démona. Matka sama je démonem. A celý svět se netočí jen kvůli ní.

Vyrůstala jsem docela podobně, a tak jsem trpěla, podobně jako ty děti, s každou stránkou. Ale v mém případě to nedošlo naštěstí tak daleko. Avšak jisté následky to má.

Čtení to bylo náročné, a jak už napsal někdo pode mnou, ani nevím, koho z nich mi bylo líto víc.

Jack Bauer
09.12.2023 1 z 5

Špatně se mě to četlo, neustálé přeskakovaní do výprávění 4 postav mě nevtáhlo do děje, něco tomu chybí, snad být to jinak napsané. Téma alkoholismu mě zaujalo, ale možná to přeskakování z postavy na postavu mě lezlo na nervy.

Nikusha
05.12.2023 5 z 5

Taková těžká depresivní jednohubka. Alkohol je svinstvo a když se to spojí s labilním jedincem trpí všichni okolo. Ze všech jsou otroci. Tahle kniha je napsaná stručně a výstižně. Lidi nechlastejte a nebuďte na sebe hnusní. Hlavně na ty děti.

Sarriii
07.08.2023 5 z 5

Syrově, drsně napsáno. Příběhy tohoto typu jsou hrozné a velmi smutné. Alkoholismus a drogová závislost bohužel neničí jen toho daného člověka, ale především lidi kolem něj (rodinu, přátelé, kolegy co ho mají rádi a také se to týká i sousedů, kteří jsou přítomni jeho "vylevům" a také doktorů a osob, co se o něj "musí" starat). Ten kdo podlehne alkoholu většinou není spokojený se sebou, svým životem a má potíže s psychikou a stres. Je to síla a málo kdy je konec pozitivní :( Tady nebyl konec žádný (tedy výběr z několika) a mě to osobně vadí, nemám moc ráda otevřené konce. Na této knížce je to podle mě snad jediné mínus. Jinak hodnotím velmi dobře a určitě bych dala přečíst taky puberťákům, aby věděli, co se může dít a také se to stává a bohužel stávat bude

m2056
13.07.2023 5 z 5

Hodně dobře popsáno démon alkohol kolik už rodin rozbil a ještě rozbije. Autorka to napsala přímo skvěle.

niki-chan
16.05.2023 3 z 5

Drsné a zajímavé téma, ze kterého se dalo vytěžit mnohem víc. Občasná chaotičnost a konec pro různé čtenáře ubraly na dojmu.

jes09
04.04.2023 5 z 5

Naprosto reálně vykreslený vztah rodiny s alkoholikem v čele. Za mě velmi povedené dílo - krátké a výstižné - pro ty, kdo nezažil na vlastní kůži.

sáně_v_létě
20.03.2023 5 z 5

Velice smutný obraz toho, jak alkoholismus dokáže zničit život všem členům rodiny. Nejen samotný alkoholik je ovlivněn q nic se nespraví po léčbě a abstinenci.
Zajímavým způsobem autorka popisuje, jak se postupně s matkou alkoholičkou vypořádavají její děti, jak se na nich toto trauma podepsalo ma celý život.

Matyska
27.12.2022 5 z 5

Za mě nejlepší kniha o alkoholismu, jakou jsem četla. Takto věrohodně mohl napsat jen ten, kdo to opravdu zažil.

sporran
20.10.2022 3 z 5

Přesně takhle se to mohlo někde stát a možná se to právě děje. Kniha o tom, jak ovlivní alkoholismus život v jedné rodině. Psané jednoduše a syrovou formou.

Bublinka78
03.09.2022 5 z 5

Kniha se mi četla velmi dobře. Tahle problematika mě hodně zajímá a zde je dobře popsaná totální destrukce rodinných vztahů. Vlastně ani nevím, koho z těch postav mi bylo líto víc.

Renatecka
20.05.2022 4 z 5

Uf, na přečtení krátké, ale ten depresivní pocit, co to v člověku zanechá. Nelehké čtení.

NikolOt
23.12.2021 5 z 5

Velmi povedený kousek. Přečteno za jeden den. tzv.na jeden nádech. Líbí se mi, že v knize vystupují čtyři základní postavy a není v tom zmatek. Popis jak démon v podobě alkoholu ničí životy lidem v blízkém okolí alkoholika. Nejvíce to odnášejí ty děti a ještě když jsou třeba malé.

verunb
23.10.2021 4 z 5

Kniha na jedno odpoledne, rozdílný pohled několika osob na to stejné byl moc zajímavý.

jana14
13.09.2021 5 z 5

Kniha, která ve mě zanechala velký dojem a pořád se k ní v myšlenkách vracím. Opravdu temné, reálné, dobře napsané rodinné drama. Jak se na rodině a hlavně na dětech podepisuje nezvladatelný alkoholismus ? Proč nefunguje mnohanásobné léčení, dalo by se udělat víc ? Kde jsou kořeny toho zla? Výchova v rodině, nespokojenost, nuda, rozchod s partnerem, přítel alkoholik? Nešťastná babička se snaží pomáhat , zároveň však se všemi manipuluje a nepřímo dceru (podle mne) svou obětavostí spíše podporuje. Nejsmutnější je dopad toho všeho na děti. Vyprávění očima Honzy a Jarky je pro mne nejmrazivější. Zničený život. Budou po tak hrozných zkušenostech z dětství a dospívání schopni normálně žít, navázat vztah, najít kousek štěstí ?
Závěr je nejednoznačný, jako v životě. Škoda, že tato výborná a potřebná kniha je málo známá. Snad se díky e-vydání zdarma dostane k většímu počtu čtenářů. Já ji doporučuji, ale mnoho lidí prý nechce číst nic depresivního (raději sériový vrh nebo válečná romance 100x jinak) Kupodivu i to, že je něco zdarma, budí nedůvěru. Např. Vrány, které jsou temné, ale podle mne méně propracované, jsou stále populární.. Prostě se o nich ví.
Kniha by se přitom mohla líbit těm, kteří z novějších knih oceňují např. Soběstačný (Dostálová), Vrány (Dvořáková), Zmizet (Soukupová), Straka na šibenici (Petr) , To kvůli mně...se máma zlobí (Drijverová)...

PetK
12.09.2021 4 z 5

Přečteno za jednu sobotu. A uf. Příběh o tom, že rodinu si nevybíráme, jak ničivý je problém jednoho pro všechny. A taky o tom, že alkoholismus a deprese jsou nemoc. O tom, že zlomenou nohu každý olituje, s rakovinou maximálně soucítí, ale psychiatrické onemocnění je pořád tabu/lidské selhání/slabost člověka. V tomhle jsme pořád v 19. století.
Příběh vyprávěný 4 zainteresovanými velmi hezky ukazuje různé úhly pohledu na matku alkoholičku, babičku, která v dobré víře všemi manipuluje, mlčenlivého syna a pubertální dceru. Je to čtivé, smutné a důležité.