… a neuniknout budoucímu věku. Vita Caroli Magni

… a neuniknout budoucímu věku. Vita Caroli Magni https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193813/bmid_a-neuniknout-budoucimu-veku-vita-ca-QHW-193813.jpg 4 5 5

Základ knihy tvoří překlad Einhardova Životopisu Karla Velikého. Ten je opatřen úvodem a doplňujícími kapitolami věnovaným christianizaci germánských národů. Souběžný latinský a český text díla Vita Caroli Magni.

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Set Out
Originální název:

Vita Caroli Magni , 830


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
25.05.2020 5 z 5

Hodně jsem si odnesla z vynikající, obsažné předmluvy. Třeba mi přijde naprosto zásadní uvědomit si, jak se v evropské mentalitě postupně tvořil předpoklad o poznatelnosti boha prostřednictvím světa (takže umění nebo vzdělanost se najednou nezdají zbytečnou marnivostí). Také mě zaujal výklad o sakrálnosti Svaté říše římské u Alcuina: je to podle něj zcela jedinečný stát, jelikož zrcadlí boží obec na nebesích, civitatis dei, a připravuje pro posmrtný život. Fascinuje mě doba temna před karolinskou renesancí, kdy lidé zapomněli psát, přestali vést kroniky a kdy ustaly kontakty s Římem.

Co se týče samotného textu, Einhard nepíše středověce, nýbrž spíš anticky; ostatně vzorem je mu Suetonius. Proto klade důraz na individuum včetně vzhledu (popisuje, že Karel Veliký měl oduševnělé oči, krásné šedé vlasy, malý nos, vyčnívající břicho a kulhal). Líčí i Karlovu povahu (ctil matku, miloval své děti a papeže Hadriána), zvyky (stoloval a projížděl se společně s dětmi) a záliby (miloval pečeni, nestrpěl opilost, rád plaval v lázních, byl výborný jezdec a lovec, rád poslouchal De civitate Dei). Dokonce se nebojí být i kritický (Karel je příliš pohostinný), ačkoli celkově se snaží Karlův obraz vylíčit co nejpozitivněji (za povstání v Germánii nemůže on, nýbrž královna).

Rilian
20.10.2015 3 z 5

Těžko se hodnotí. Na jednu stranu hodnotím dílo zcela určitě významné pro dějiny raného středověku, a na druhou stranu jeho český překlad. Je fajn, že druhá půlka knihy je latinský originál, takže člověk může sledovat slova, které Einhard buďto použil, ale v překladu nejdou či naopak - např. slovo kmen (gens/natio).


Štítky knihy

křesťanství latina dvojjazyčná vydání raný středověk Frankové Karel Veliký, 742-814 christianizace karolinská renesance (8.–9. století)

Autorovy knížky

Einhardus
německá, 775 - 840
1999  84%… a neuniknout budoucímu věku. Vita Caroli Magni