7 klíčů

7 klíčů https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462920/bmid_7-klicu-xC0-462920.jpg 4 20 9

6. srpna 1991 – datum, kdy se stal pro všechny dostupný nejdůležitější vynález v dějinách: internet. Současnost – internet je zcela nezbytnou složkou pro fungování moderní společnosti. Počítačové programy a bezdrátové sítě jsou neoddělitelně provázány se systémy bank, dopravních podniků, záchranných složek, telekomunikací, elektráren, téměř jakékoliv výroby… Pokud by někdo získal kontrolu nad internetem, získal by kontrolu nad většinou vyspělých států. Jednou z nejcitlivějších částí internetu je tzv. kořenová zóna, kam se ukládají adresy, díky nimž se informace putující po síti dostanou, kam mají. Aby s nimi nemohl nikdo manipulovat, vyvinula ICANN – Nadace pro internetovou infrastrukturu sedm klíčů, jejichž virtuální podpis se otiskne na jediný pravý seznam adres. Sedm klíčů, které mají moc manipulovat s internetem. Sedm klíčů, jejichž opatrovníky jsou největší špičky v oboru bezpečnosti IT z celého světa. Jedním z nich je i Rebecka Retéová, která se právě probudila s pistolí u spánku. A jejího majitele zajímá jen jedna věc: „Kde je klíč?“ Nový román Åsy Schwarzové není jen strhujícím thrillerem z prostředí hackerů, extremistických skupin a tajných služeb, ale také varováním před reálným nebezpečím, které může kdykoliv ohrozit celou civilizaci. Sedm klíčů k internetu skutečně existuje a jedním z jejich držitelů je Švédka. 7 klíčů se stalo předlohou očekávaného TV seriálu od tvůrců série Milénium podle Stiega Larssona.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

De 7 nycklarna , 2017


více info...

Přidat komentář

Fifth Element
12.07.2023 3 z 5

Kdyby nebylo překladu do krátkých vět, hodnocení by bylo mnohem lepší :/

hermína14
03.06.2023 3 z 5

Technika snoubila se tu s city a pohnutkami hrdinů tak obratně, že nakonec nevím, zda to bylo o lidech či nebezpečí ze světa nul a jedniček. Vyberu si tedy obvyklý příběh o touze po moci, dětské radosti z práce a velkých následcích malých rozhodnutí.
Doslov o zranitelnosti společnosti a nutnosti systémových změn si zaslouží ****.


Dandulka
12.12.2021 5 z 5

Po delší době se našla zase jedna hezká a čtivá knížka. Skvělý příběh! Opravdu doufám, že se jedná jen a jen o fikci :-D

jirimatejka
13.11.2021 5 z 5

Pěkně napsaný thriller, zajímavá myšlenka, i když v řadě technologických detailů značně přehnaná.

Irsaf
25.09.2021 4 z 5

Moje druhá kniha autorky, a musím říct, že se mi četla dobře...
Jsme vážně hodně závislí na internetu ( a ne jen na něm ), což asi není moc dobře...

zdendula31
03.08.2021 5 z 5

Dobře napsané a velmi zajímavé téma.

stesti.s.knihou
26.04.2021 3 z 5

Kniha 7 klíčů je thrillerem s poměrně zajímavou zápletkou, bohužel ne však už tak zajímavým pokračováním příběhu a rozuzlením. Jde zde vlastně o to, že celý náš internet stojí na sedmi klíčích, jejichž vlastníky jsou ti nejdůležitější lidé v rámci kybernetické bezpečnosti. Každý, kdo těchto sedm klíčů vlastní, je zároveň i vlastníkem internetu - může z něj získat jakákoli data, vymazat či pozměnit libovolný obsah nebo internet kompletně vymazat (mimochodem, tato skutečnost je založena na reálných základech, což jsem do přečtení knihy vůbec netušila).
Příběh začíná tím, že všech sedm majitelů klíčů je v jednu chvíli napadeno; tento útok má jeden cíl - sebrat vlastníkům jejich klíče. Jedním z vlastníků je také Rebecca - maminka dvou malých dětí a samozřejmě také světová špička v kybernetice. Rebecce se podaří její klíč uchránit, zjišťuje však, že jinak tomu je u jejích kolegů. Začíná proto pátrat po tom, kdo za napadením stojí a z jakého důvodu se snaží ovládnout internet.
Jak jsem zmínila, zápletka je bohužel asi nejlepší částí celé knihy. Následný příběh, který se začne odvíjet, už postrádá “šmrnc” a pro mne nebyl ničím překvapivý. Od knihy jsem měla vysoká očekávání, která se bohužel nenaplnila. Nejedná se o špatnou knihu, to vůbec ne, avšak s ohledem na množství thrillerů, které mi projdou rukama, byl tento bohužel nevýrazný a průměrný.

robin9739
11.04.2021 3 z 5

Sedm bezpečnostních klíčů ke kořenu celého internetu.
Sedm nositelů jenž je má uschovávat a střežit je. Jedná se o špičky v různých odvětvích kyberbezpečnosti, hackovani a IT. Nikdo s nich ovšem není připraven na to, co se může stát. Mají civilní práce, rodiny, přátelé ale také klíč ke všemu.
Jednoho dne jsou všichni držitele klíčů napadení či uneseni nebo zabití... Je to náhoda? Těžko. My sledujeme příběh jedné z nich, které se podařilo krádeží klíče zabránit.

Na této knize mně velmi zaujalo spojení thrilleru s kybernetikou. Jedná se spíše o knihu kde nejde o vraždy či vyšetřování je to útěk a boj o život svůj i své rodiny, při kterém Rebecca využívá svých hackerských dovedností. Bohužel, za mě je tam toho hackingu a celkové akce pramálo. Máme tu zbytečně hodně tlachání. Spoustu flashbacku, které nám mají zřejmě přiblížit postavy a jejich život, minulost a jemné náčrty motivací, byla to omáčka navíc.
Jenže na výsledek knihy to nemá vliv. Kniha je lepší průměr, docela mě bavily ty části kde se něco dělo, tehdy to bylo zábavné. Určitě by se dal tenhle druh příběhu rozvinout mnohem více. Potenciál je tam takřka nekonečný.
3,5⭐/5⭐

Kizuizi
22.03.2021 4 z 5

Výborně napsaný, čtivý a poutavý thriller, který je dílem švédské autorky, určitě stojí za přečtení – dozvíte se trochu víc o tom, jak internet funguje. Mě osobně u některých pasáží doslova až mrazilo, co všechno je vlastně přes internet a kódování možné.

Štítky knihy

vraždy útěk agenti, agentky terorismus internet hackeři

Autorovy další knížky

Asa Schwarz
švédská, 1973
2014  70%Nefilim
2021  75%7 klíčů

Kniha 7 klíčů je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce50x
Chystám se číst25x
Chci si koupit6x