50 pohádek bratří Grimmů

50 pohádek bratří Grimmů https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215851/50-pohadek-bratri-grimmu-TwA-215851.jpg 4 1 1

Pohádky byly zapsány podle ústní tradice. Některé pohádky se staly proslulými po celém světě, jsou půvabné svým kouzlem, motivy komunikace mezi lidmi a zvířaty a morálním patosem boje dobra se zlem. Mezi nejznámější publikované pohádky v této knize patří: Červená karkulka, Šípková Růženka, Perníková chaloupka, Paleček, Sedm havranů, Doktor Vševěd, Tři přadleny a další.... celý text

Přidat komentář

SUVR_2
24.01.2018

Toto vydání mám doma také, ale i kdybych tu knihu neznala tak důvěrně, musela bych Vlaštovku poopravit, resp. doplnit. Podle mne pouze cituje všeobecně šířený názor o hrůzostrašnostech v těchto pohádkách. Konkrétně toto vydání, jak správně podotýká MartiusGray, již vyšlo upravené a poprvé jsem tyhle pohádky četla coby osmiletá. Nic mě v nich neděsilo, protože dobro vždy zvítězilo nad zlem, jak to ve správné pohádce má být. Pokud jde o starší verze (které neznám), tak musíme brát v úvahu, kdy tyto příběhy vznikaly. Rozhodně v dobách, kdy byl život mnohem drsnější, než dnes. Stačí připomenout vysokou kojeneckou úmrtnost, epidemické choroby, v neposlední řadě hony na čarodějnice a víra v různé duchy vč. upírů. V kontextu této doby by nás např. upálení báby z perníkové chaloupky vůbec nemělo překvapit.

MartiusGray
24.04.2017

Nesouhlasím s komentářem Vlašťovky, taktéž vlastním tuto knihu a původní verze (ty hrůzostrašné tam nejsou) tyto pohádky jsou stejné verze které známe všichni, někdy i delší. Taktéž sháním co nejvíce podobné původní verze těchto pohádek, dal jsem na komentář Vlašťovky ale po získání knihy nemohu s vlašťovkou souhlasit. Přečtěte si Charles Perraulta ten má nějaké původní pohádky které nám jsou známy.


Vlaštovka
20.08.2015

Toto vydání Grimmových pohádek z roku 1938 (upraveno K. Hermannem) obsahuje vpravdě hrůzostrašná podání jednotlivých pohádkových příběhů.