2071

2071 https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482820/bmid_2071-bwl-482820.jpeg 4 16 9

Píše se rok 2071. Praha se blíží statusu dvoumilionová co do počtu obyvatel. V Evropě byly nedávno zavedeny operace nesmrtelnosti, které majetným občanům zajistí věčný život. Sam je díky své práci jedním z nich. Až do chvíle, než ho obviní ze spolupráce s východními mocnostmi a nekompromisně spadne ke dnu společnosti. Aby přežil, musí pátrat po své minulosti a dokázat, že je nevinný. V patách má agenty západu i východu a v hlavě fakt, že i nesmrtelní mohou zemřít.... celý text

Přidat komentář

Al3x4nd3r
10.08.2023 5 z 5

1984 nebo 2071 to je tu, oč tu běží :D

Proč to říkám.. Příběh knihy je inspirován knihou 1984, místy je to cítit více, místy je to cítit méně, nicméně si nemyslím, že kdokoliv, kdo četl Orwella, by to nepoznal.
Nejedná se ale opis Orwellovy knihy, toho se bát nemusíte. I když Postavu Velkého bratra bychom tu našli :D A to nemluvím ani o ztrátě soukromí, zejména pro Sama. A to jen kvůli bludu..

Příběh nabízí vcelku reálný pohled na Prahu v budoucnosti samořídící kočárky, samovařící kuchyně, voda na příděl, autonomních vozidel, samoroznášečí drony.. Zkrátka, autor si dokázal pohrát s vizí, která je sice vzdálená, ale přesto velmi lehce dosažitelá.

Bohužel si myslím, že kniha je psaná pro specifickou skupinu čtenářů a né všem může sednout. Důvod?
Žádné velké akce se nekonají. Příběh je spíše zaměčen na popis prostředí (které je velmi dobře promyšlené!), poukazování na absurditu některých věcí a obrovské dávce štěstí pro Sama (i když to štěstí není tak náhodné jak se může jevit).
Ale i tak po začtení nemáte chuť knihu odložit a chcete víc... Chcete vědět, jak to se Samem vlastně dopadne zvítězí nad postavou umělého boha? Dostane odpovědi na všechny své otázky?

Na závěr bych jen rád zmínil ilustrace, které jsou v knize. Příběh krásně doplňují :)
Za možnost si knihu přečíst děkuji samotnému autorovi. Přeji i další skvělé knihy jako je tato.

PajinaRo
06.08.2022 4 z 5

Po dlouhé době jsem přečetla české sci-fi, které stálo za to.
Ocitáme se v budoucností, kde byla objevena již nesmrtelnost. Tu však nemůže mít každý. Moc se mi líbilo vyobrazení budoucnosti - voda na příděl, zapomnětlivost lidí, technologie, narážky na dnešní velmi známé firmy ...
Hlavní hrdina mi zpočátku sympatický nebyl. Postupně jsem s ním začala soucítit a byla jsem zvědavá na jeho příběh. Nejvíce jsem si oblíbila Ariel, avšak na konci mě lehounce zklamala. Snad svoji reputaci ve druhém díle napraví.
Příběh samotný měl spád. Jedna událost střídala druhou. Když se z jednoho průšvihu Sam dostal, tak do druhého spadl. Jednu chvíli jsem si už říkala, že má hodně velké štěstí až to uvěřitelné není, ale pak přišel velký zvrat a vše do sebe zapadlo.
Celkově jsem se během čtení cítila jako Jon Snow, když mu Ygritte dokola říkala, že nic neví. Fakt jsem nic nevěděla do úplného konce.
Konec jsem čekala více akčnější. Také jsem čekala, že mi bude zodpovězeno na více otázek, než nakonec bylo. To však omlouvá ten fakt, že bude pokračování, na které se moc těším.

Velký palec také dávám za nádherné černo červené ilustrace. Klidně by jich mohlo být více.

Za knihu moc děkuji autorovi.


knihomolkajanca
11.07.2022 4 z 5

Hlavním hrdinou je Sam, žijící v Praze v roce 2071, kdy technologie už postoupila tak daleko, že se začaly provádět i operace nesmrtelnosti. Sam se díky své práci stal jedním z těchto vyvolených. Tedy až do chvíle, kdy jej obviní ze špionáže pro východní mocnosti. V tu chvíli je jeho život vzhůru nohama. Snaží se dokázat svou nevinu, ale v patách má agenty a v hlavě jedinou myšlenku. I nesmrtelní mohou zemřít.

V situaci Sama bych se tedy rozhodně octnout nechtěla! Spousta otázek okolo jeho vlastního života ho pronásleduje kudy se hne, a navíc si díky vyspělým technologiím nemůže být nikdy jistý, zde jej někdo nesleduje. Ano, tohle byl opravdu solidní rozjezd a barvité popisy technologií skvěle navodily atmosféru budoucnosti. Autor je měl promyšlené opravdu do detailu a líbilo se mi, že vzal při popisu budoucnosti v úvahu i možný vývoj problémů současného světa. Například to, že by v budoucnu voda mohla být na příděl.

Čím více Sam pátrá, tím více otazníků se objevuje, takže jsem u knihy hodně přemýšlela. Zároveň mi ale přišlo, že Sam má v některých situacích až příliš mnoho štěstí. Byla jsem tedy ráda, že na tohle všechno mi příběh dokázal postupně dát odpověď. Co jsem ale naopak postrádala, byla nějaká větší a drsnější akce. Vybavuji si dvě situace, kde mohl děj skvěle vygradovat, ale nestalo se tak. Chvílemi jsem tak lehce ztrácela pozornost, což je škoda. Já totiž chtěla mít o Sama pořádný strach a číst se zatajeným dechem!

Z vedlejších postav mi nejvíce sedla Ariel, u níž mě mrzelo, že s námi nebyla po celou dobu. Ani Tom ale nebyl k zahození a klidně bych si střihla pokračování, kde bude v hlavní roli.

Na závěr ještě zmíním, že kniha obsahuje i stylové ilustrace v černo-červeném provedení, které dobře dokreslují děj.

Hodnocení: 75%

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji autorovi. :)

Kate18
19.04.2022 5 z 5

Kniha, která chytne a nepustí, s každou kapitolou roste napětí a vy se chcete co nejdříve dozvědět, jaký konec autor přichystal pro protagonistu. Odehrává se v Praze budoucnosti, svět je ekologicky zaměřený a ničím se neplýtvá, dominuje mu však technologie. Snad každý má vlasní komunikátor, bez kterého skoro není možné fungovat. Ulice jsou plné dronů a autonomních vozů. Ale jak se spousta lidí obává, technologie jsou snadno zneužitelné… Moc se mi líbil závěr knihy, který je hodně k zamyšlení, protože je celý příběh snadno uvěřitelný…

Celý příběh podtrhují skvělé ilustrace, díky kterým se do příběhu ještě více vcítíte.

2071 je příběh budoucnosti, ne příliš vzdálené. Vypráví o Samovi, který si jednoho dne nemůže vzpomenou téměř na nic ze svého dosavadního života. Ví, že pracuje ve firmě, která se zabývá nesmrtelností a že se pravidelně schází s kolegy. Ale proč má najednou takový výpadek paměti? Začne pátrat, co si pamatuje jako poslední a co se mohlo stát. Tím zjišťuje stále záhadnější věci, které ho mají zavést až k šokujícímu odhalení. Sam při svém hledání narazí na pár osob, které se mu snaží pomoct, jenže komu může věřit? Pátraní nás navíc zavede do více i méně známých částí Prahy, které se časem proměnily k nepoznání.

tami1
10.04.2022 5 z 5

Překvapivě civilní a uvěřitelné.
Vize budoucnosti, která není nijak přehnaná. Lidská touha po moci se také nijak neumenšila. Překvapivý závěr, je příjemným bonusem. Bavila jsem se!

Doporučuji

bookbug_cz
09.04.2022 4 z 5

Včera jsem po dlouhé době vzala do rukou nějaké to scifíčko. Abych pravdu řekla, poslední měsíce jsem žila v romantice a young fantasy, že jsem měla trochu strach, abych jiný žánr dokázala, jak se patří ocenit. Andrej Líbal je český autor, který svou knihu 2071 zasadil do Prahy, kde už linka D není žádné scifi a svět se proměnil tak, jak si asi doba žádá.

Praha má skoro dva miliony obyvatel, lidstvo je spojeno s komunikátory, bez kterých by si člověk nezvládl uvařit ani kávu. Celá společnost došla do bodu, kdy se podařilo přijít na odpovědi ohledně nesmrtelnosti a proces operace této proměny je již běžnou, i když ještě ne úplně dostupnou záležitostí. Sam je jedním z těch nesmrtelných. Pracuje ve společnosti Long Life Humans, kde takové operace provádějí. Mladíkovi se ale v jednu chvíli změní svět a jeho vnímání. Začne trpět bolestmi hlavy, nevybaví si většinu vzpomínek a jednoho dne ho dokonce i unesou neznámí lidé a jednají s ním jako se špiónem. Má pocit, že je neustále sledován každý jeho krok, že ho odposlouchávají – zkrátka je něco v nepořádku, a to ho dostává do značné stresové situace.

Sam je obviněn ze spolupráce s východními mocnostmi a v tom okamžiku začíná boj o přežití. Samovi by ale pro začátek stačilo zjistit, o co vlastně jde a jakou roli v celém problému vlastně hraje.

Na své cestě za pravdou se seznamuje s dívkou Ariel, která mu ze začátku chce také pomoci, ale osud je rozdělí. Snaží se nalézt doktora Josefa Polinského, který by mu snad měl pomoci s vyoperováním čipu, který mu někdo narval do hlavy.

Autor píše opravdu čtivě. Čeká na vás spoustu popisů světa, jak co funguje – nejen funkčnost domácnosti budoucnosti jako takové, ale jsou zde zmíněny i problémy například s vodou, která je na příděl stejně jako některé další věci. Bavila mě Praha a její role v příběhu.

Doporučuju všem, kteří mají rádi svět tohoto žánru!

Ella832
30.01.2022 5 z 5

V pořadí druhá kniha od tohoto autora, tentokrát zvolil žánr scifi, který je můj oblíbeny, a proto mě kniha velice bavila. Dobře promyšlený příběh, který se odehrává v Praze v roce 2071, autorovi se podařilo reálně vykreslit budoucnost. Celý děj je plný napětí, a až na závěr přijde překvapivé a nečekané rozuzlení. Také má kniha velmi hezké ilustrace, které podpoří fantazii.

robin9739
11.11.2021 4 z 5

Hodně se mi líbila autorova vize budoucnosti, jeho představa mi přišla dost reálná a taková docela normální. Praha je zde relativně čistá, bezpečná, plně digitální a autonomní. Vše je zde zelené na elektřinu a na prvním místě je šetření životního prostředí, ničím se zbytečně neplýtvá.
Za mě velmi povedená vize a sám bych ji bral a život v takové budoucnosti bych si uměl představit. Bohužel, je tu vždy nějaké ale… a příběh této knihy nám poukáže na hned několik velkých i menších "ale" a to se mi líbilo. To nenásilné ale dobře napsané téma, nad kterým by měl uvažovat každý člověk. Stojí nám tato dokonalá budoucnost za absolutní ztrátu soukromí? Za ztrátu osobního života, jelikož kdokoliv se může na nás nabourat a sledovat náš život. Žít neustále s velkým bratrem v zádech, neustále za sebou nechává digitální stopy jako drobečky, díky kterým vás vždycky nakonec najdou. Žít z možností stát se velmi jednoduše něčí loutkou nebo pokusným králíkem a ani o tom nevědět. Stálo by nám to za to??

Příběh knihy vypráví o jednom takovém člověku. Jmenuje se Sam, a stane se něčí loutkou v digitální válce velmocí o které nemá vůbec ponětí a jeho život nemá zde vůbec žádnou hodnotu. Z jeho pohledu začíná boj o život, který nemůže vyhrát...

Knihu jako celek hodnotím kladně. Měl jsem jí přečtenou za tři večery.

vandalindakova
05.11.2021 4 z 5

2071 je sci-fi příběh z prostředí Prahy. Je to kniha, po které člověk sáhne, když si chce vzít čtivo například na upršený víkend. Člověk to má totiž přečtené za chvilku.
Po vizuální stránce je kniha hezky zpracovaná. Součástí je několik ilustrací, které hezky doplňují vzhled knihy.
Zápletka mě zaujala. Nesmrtelnost je téma, které se určitě hodně řeší, a bude řešit. Zároveň příběh i dobře odsýpal, a doplňovalo ho právě to známé pražské prostředí. I styl psaní mi vcelku sedl, většinou s ním u českých autorů mívám problém. Tak tady mi nic extra nevadilo.
Závěr se teda povedl, protože když jsem si přečetla rozuzlení, tak jsem se normálně musela smát. Bylo to něco, co jsem nečekala.
Brala bych příběh možná více do hloubky, více vysvětlení a okolního popisu. Někde za půlkou jsem se setkala s částí, kdy jsem si řekla, že jsem vlastně zmatená jak lesní včela. Hlavní hrdina pořád něco někam chodil dělat, a nějak jsem nebyla schopná na to reagovat. Na ty změny a zařazení do příběhu. Nakonec se to ale postupně vysvětlilo, takže dobrý. Horší by bylo, kdyby to tak zůstalo až do konce.
Mám ráda knihy, které nasadí člověku brouka do hlavy. A tady to přesně tak bylo. Já nevěděla, jestli si o hlavní postavě myslet, že je to naivní hňup, nebo je to jeho chování ovlivněné danou situací, ve které byl. Protože to bylo uvěřitelné a i pravděpodobné.
Ve výsledky to má nějaké ty mouchy, ale stejně to mohu doporučit, protože to bylo fajn čtení.

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie

Autorovy další knížky

2021  88%2071
2016  73%Pražský Casanova