20 případů státního zástupce na okrese

20 případů státního zástupce na okrese
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478111/bmid_20-pripadu-statniho-zastupce-na-okr-WyK-478111.jpg 5 6 6

V této knize je představen jen zlomek z agendy státního zástupce působícího konkrétně na okrese. V každé z kapitol najdete jeden či více případů z určité „škatulky“. Autorka vybrala kauzy, které se v praxi státního zástupce na okrese vyskytují běžně a zároveň jsou něčím výjimečné. Najdete zde případy z oblasti obecné i hospodářské trestné činnosti, příklady odklonů v trestním řízení, autorčiny zážitky z jednání o podmíněném propuštění vězňů, vazebních zasedání a mnoho dalšího. Nutno uvést, že všechna jména a místa v této knize jsou smyšlená. Příběhy a procesní situace jsou samozřejmě pravdivé. Publikace je určena pro studenty se zájmem o trestní právo, právní čekatele a všechny (ne)právníky, kteří působí v této oblasti nebo se zajímají o průběh trestního řízení a roli státního zástupce v něm.... celý text

Přidat komentář

Katka569
27.12.2023 5 z 5

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Moc děkuji autorce za knižní zpracování praktických zkušeností ze státního zastupitelství. Ráda si přečtu autorčiny další knihy.

Lily101
03.12.2023 5 z 5

Naprosto úžasná kniha.

Jen by možná mohla obsahovato něco méně “omáčky, což ale laici pravděpodobně ocení a občas jsou místo jedno až dvou písmen znaky, ze kterých ale pochopíte, o co jde.

Dávám 5 hvězdiček s ohledem na dvě drobné chybičky a skutečnost, že kniha byla velmi přínosná.

#prvniknihavprosinci2023


BlueMind18
30.04.2023 4 z 5

Na začátku roku rozhodla prokousat novým ÚZ trestních předpisů, což je aktivita, kterou nepodnikám příliš horlivě, protože je tak narušována moje mentální mapa, kde jaké ustanovení najdu v předchozím vydání papírového ÚZ. Při počátečních úhybných manévrech jsem narazila na tuto knihu, volně přístupnou v ASPI a i když jsem nakonec přečetla o sto stran více (spolu s ÚZ), než jsem zamýšlela, nelituji. Kniha je napsána právním jazykem, nicméně s citem vyhmátnout kus příběhu člověka, který je aplikaci trestního předpisu podrobován. Jen mi trochu vadil na můj vkus až příliš nekritický postoj k zostřené aplikaci ustanovení § 205 odst. 2, 4 písm. b) t.z. v časech covidových, kdy se návrh na potrestání za ukradenou housku recidivistou/recidivistkou nepodával, ale za ukradený krém již ano (?). Ačkoli až po vydání této knihy velký senát trestního kolegia NS zaujal poněkud jiný postoj k zostřené aplikaci § 205 odst. 2, 4 písm. b) t.z (sp. zn. 15 Tdo 110/2021, 16. 3. 2021), stejně nechápu, proč ve věznici musí někdo skončit kvůli takovým hloupostem jako je krádež krému (nemluvě o tom, že denní náklady na pobyt takové osoby ve vězení několikanásobně převyšují hodnotu ukradeného zboží), byť se jedná o recidivy. Knihu bych doporučila (nejen) právním čekatelům, ale i všem, kteří si v rámci osvěžování předpisů trestního práva, chtějí strohou řeč právních předpisů zasadit do reálného kontextu jejich skutečné aplikace vycházející ze zkušenosti okresní státní zástupkyně.

Autorovy další knížky

2021  93%20 případů státního zástupce na okrese
2023  90%Pokračování 20 případů státního zástupce na okrese