100 x TGM

100 x TGM https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350265/bmid_100-x-tgm-DA4-350265.jpg 5 71 19

100 moudrých i vtipných, slavných i neznámých, ale vždy zajímavých výroků T. G. Masaryka, které mohou být užitečné a posloužit k zamyšlení i v současnosti. Malá čítanka Masarykových výroků s komentářem a výkladem, která TGM přibližuje dnešním čtenářům.

Přidat komentář

radimch
31.01.2024 5 z 5

Dobře napsaná kniha o Velkém člověku. Děkuji.

DuchDoby
05.11.2022 5 z 5

Pokud bychom měli více podobných státníků, blaze by bylo.
Ale co nikdy nepochopím, je Masarykova idea fungujícího státu Československého.
Řekl bych, že společný stát Čechů a Slováků byl od počátku odsouzen k nezdaru.
Češi sice Slovákům rozumí co s týče jazyka, ale jinak se jedná o diametrálně odlišné mentality, o dva naprosto odlišné národy.
Společný stát prostě fungovat nemohl.


E_Lan
13.07.2022 5 z 5

Krásná kniha o skvělém člověku, tatíčku zakladateli. Plno skvělých vět, které jsou zasazeny do dobového kontextu, který má často přesah až do dneška. Pro mne neskutečně poučné a skvělé čtení. I se k němu jednou zase vrátím.

missbellatrixx
15.03.2022 5 z 5

Impozantní čtení...dala bych deset hvězd kdyby to šlo:) pět je málo...

kramver
24.05.2021 5 z 5

Krátký nikoliv zkratkovitý pohled na jednu z nejvýznamnějších postav českých dějin. Nadčasovost uvedených výroků je až překvapivá. Citovat nebudu, přečtěte si je, stojí to opravdu za to. Budu si chtít určitě přečíst rozsáhlejší dílo o TGM, ale tohle považuji za více než dobrý start. Těším se na 100 x Václav Havel. Oba pánové dokázali své myšlenky bravurně formulovat a díky panu Kosatíkovi je mohu na sebe nechat působit bez toho, že bych se ztrácela ve významu nebo kontextu.

Rihatama
03.05.2021 5 z 5

"Ještě horší než výsměch nepřátel jsou iluze člověka či národa o sobě samém. Sebeláska nedovoluje realistický pohled na svět. Kritika však nebrání lásce, naopak. Jenom láska, která prošla ohněm kritiky, má pro život skutečnou cenu. Proto je kritika pro život důležitá a nenahraditelná, protože je sebeočistnou a nikoli negací."

T.G.M., symbol státnosti a první republiky, byl nepochybně silnou osobností a jako taková se pojila s vizemi, idejemi a silnou vůlí je prosazovat. Jeho úvahy, jakkoli usiloval o omezení vlivu církve v zemi, se často zaobírali Biblí a postavou Ježíše. Byl nesmírně sečtělý (jeho osobní knihovna byla největší soukromou sbírkou knih), byl jedinečným znalcem ruské historie a mentality, nikdy se však taky nezapomněl myšlenkově vyvíjet. Nestal se tatíčkem Masarykem hned a taky ne náhodou.

Hodně se člověk dozví o Masarykových idejích stojících za vytvořením společného států Slováků a Čechů, jakkoli do té doby společný státní útvar nikdy netvořili a společný jsme měli především jazyk. Slováci měli blíže k Uhrám, Češi k Rakousku. Tady se odráží i rozdíly v mentalitě. Nic z toho sice společnému soužití nebránilo, ale ani neusnadňovalo a Masaryk hleděl více na ideu velkého - mocnějšího národa, než na případné rozdíly. Sama mám příbuzné na Slovensku a mám je moc ráda. To ale neznamená, že nedokážu připustit, že jsme každý osobitý národ. Historie sama ukázala, že jsme skvělí "sourozenci", ale bývali jsme hašteřiví "manželé".

Masaryk se zasloužil např. i o zrovnoprávnění postavení žen a nemálo za to vděčíme jeho americké manželce Charlotte, stojící takřka vždy v hlubokém Masarykově stínu. V tomto ohledu je hodně osvětlující její biografie od Lenky Slívové. Kosatík sepsal čtivý životopis našeho prvního prezidenta vycházejí z řady jeho známých i neznámých výroků. Ranné období vstupu profesora Masaryka do státní politiky je pokryto spíše epizodicky, dílo na druhou stranu působí autenticky bez snah o osobní hodnocení, pouze v kontextu dobových tendencí a reálií s některými Masarykovými soudy polemizuje či je neguje.

"Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty."
"Vědění je moc."

Paulus.1987
26.12.2020 5 z 5

Tuto knihu jsem dočetl paradoxně v den, kdy nás současná hlava státu „obšťastnila" dalším ze svých tzv. poselství. Jaký politováníhodný kontrast...

Vydání souboru komentovaných Masarykových výroků považuji za skvělý vydavatelský, v případě pana Kosatíka také autorský počin. Na rozdíl například od dříve vydané Masarykovy abecedy jsou tyto výroky seřazeny chronologicky a jsou opatřeny komentáři, které je uvádějí do kontextu a umožňují čtenáři je správně pochopit, zamyslet se nad nimi, případně se jimi nechat inspirovat.

Prostřednictvím těchto výroků a příslušných komentářů tak čtenář získává obraz Masaryka nikoliv jako nekriticky adorovaného a neomylného člověka, ale po mnoha stránkách výjimečného muže s výjimečným smýšlením.

Jako pomyslnou třešničku na dortu vyzdvihuji nadčasovost a aktuálnost některých citátů. Obzvlášť v současné době mi nejčastěji přicházejí na mysl tyto:
„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“
„Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily.“

Za sebe knížku velmi doporučuji a těším se na autorovy další knihy 100 x Václav Havel a Jiný TGM.

zuzi1162
21.12.2020 4 z 5

Hezké myšlenky, ale občas poněkud kostrbatě formulováno jejich vysvětlení.

KejmlP
02.05.2020 5 z 5

Zpracování pěkné. Přímo si to říká o položení na noční stolek, aby si večer člověk přečetl jeden citát, a před spaním o něm přemýšlel. Vsazení citátů do kontextu je dostatečné, byť často už samozřejmě jde o Kosatíkovu interpretaci.
Masaryk, stejně jako kdokoliv jiný, byl jen člověk, a napovídal toho taky spoustu. Nejsem zastáncem uctívání model, každý člověk žije v určité době a určitém prostředí, a nejde jeho zkušenosti mechanicky přenášet na dnešek. Můžeme se ale inspirovat. To, že měl i špatné stránky, a že velká část společnosti ho rovněž nemusela, to bychom ale taky neměli zapomínat, abychom zůstali ke všem osobnostem a obdobím zdravě kritičtí.

BarboraSalome
02.02.2020 5 z 5

Brilantně zpracováno.Kdyby si to přečetla alespoň polovina národa,měli bychom se lépe.Rozčilení není program.Demokracie je diskuze a koketérie s ozvěnou brzy omrzí.

francouz
29.09.2019 5 z 5

Tato knížečka nám pěkným způsobem předsatvuje ty myšlenky, které by rozhodně neměly zapadnout. Není to o glorifikaci, nebo o významých činech tohoto velkého člověka a hlavně prezidenta, protože ty on neměl rád.
On si zakládal na každodenní práci a práci, protože velkých činů není každý schopen. Ale na druhou stranu jako dobrý lékař, nebo svědomitý učitel národu prospějí, právě tím co dělají každý den, a dělají to dobře.
Každý si může najít jak být druhým užitečný.... Dalším smyslem života, je se každý den zlepšovat, pracovat na sobě.... Otázka sociální není pouze otázkou dělnickou, nýbrž otázkou mravní. Ano tady nám opět ukazuje, že zneužití myšlenky mas, je velmi nebezpečné, a hlavně , že sociální otázka nemá pouze rovinu materiální, jak se většina lidí domnívá. Jde hlavně o otázku spravedlnosti.
Ano byl to člověk, který se nebál říci svůj názor a za ním si pák stál, což v kontextu dnešní doby, je něco, co jakoby zmizelo... Dalším důležitým prvkem myšlení Masaryka, bylo pochybovat o zažitých věcech, hledat pravdu a pochybovat o ní. Nic není dané a krititka není negativní pohled na věc, ale často hledání odpovědí. To jsou ty hodnoty, které je opravdu třeba vyznávat, nikoli slepě koukat jak se nám někdo snaží zacpat ústa levným a hlavně líbivým řešením...
Další krásná myšlenka je žít podle svého přesvědčení. Ano nebojte se nekraďte , no tato myšlenka bohužel, z poloviny zapdla, a nyní se používá pouze jedna část, ne není to nekrást, to bohužel vidíme opět od těch, kteří by nám měli jít příkladem...
Je až neskutečné, že nechtěl lhát ani v situaci, kdy mu šlo doopravdy o život. Většina lidí by v tu chvíli přehodila vyhubku, aby se zachránila, nikoli však Masaryk.
Takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho, ale já bych chtěl určitě vyzvednout autora, který velmi trefně rozebírá jednotlivé teze tohoto neskutečného velikána České historie.

bee88maja
16.08.2018 5 z 5

Myšlenky člověka, díky kterému náš národ mohl okusit svobodu. A jeho názory mi pořád vrtají hlavou, a udivují mne, že jsou stále aktuální, že většinová populace stále touží aby je někdo opečovával jako miminko. My jako národ stále odmítáme zodpovědnost za své činy. Je to děsivé, ale s takovou se řítíme rovnou do další apatické totality.

Teufel158
23.07.2018 4 z 5

Velmi šikovně zvolená forma, která se dobře čte a pro seznámení s myšlenkovým světem prvního ČS prezidenta je řekl bych velmi vhodná. Souhlasím s níže uvedeným komentářem, že některé výroky jsou si velmi podobné, což zamrzí.

gimli35
07.06.2018 5 z 5

Ideální kniha ke stoletému výročí založení ČSR - Masarykovy názory a životní postoje podané srozumitelnou cestou. Výborné!

Nelly
22.05.2018 5 z 5

Tenká knížka plná moudra, perfektně, přístupně zpracováno. Přečíst a prožít by si ji měl každý občan. Pak by se mohlo blýskat na lepší časy.

rasputin
08.03.2018 5 z 5

Tak tuhle knihu by si měl přečíst každý dnešní politik. A nejenom český či slovenský. A nejenom přečíst, ale i přemýšlet o ní.

Ramiel
24.02.2018 3 z 5

Knížka je to zajímavá, ovšem výběr výroků mohl být pestřejší. Objevuje se zde několik výroků podobných, což je i vzhledem k malému počtu stran škoda.
Také některá vysvětlení kontextu výroků TGM mi přijdou nedostatečná, ať už svou zkratkovitostí, nebo naopak až přílišným odbočením od daného výroku.

Roberta
07.12.2017

Mala, ale velice uzitecna knizka. Nemuzu rict, ze po precteni vim vsechno. Muzu ale rict, ze vim o neco vic a touzim vedet mnohem vic. Toto kdyz se mnou kniha dokaze udelat, tak jsem stastna.

bejan
21.10.2017 5 z 5

Kdejaký vědec dokáže napsat odbornou práci na specifické téma, kterou docení jen stejní odborníci. Napsat však popularizační knížku, která obsahuje vše podstatné a není ve své zjednodušenosti zplošťující a přitom je zároveň velice inspirativní, to dokáže jen mistr. Pavel Kosatík je mistr.