100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny

100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476390/bmid_100-preslapu-pro-ne-milovniky-cesti-0kv-476390.jpeg 5 72 22

V druhé knize úspěšného projektu Červená propiska odhalíte další stovku jazykových přešlapů, které trápí nejednoho Čecha. Autorky vás svým jedinečným způsobem provedou častými pravopisnými i gramatickými nešvary, na které jako korektorky narazily. Ani tentokrát nebudou chybět originální ilustrace, možnost odškrtávat si zvládnuté pojmy, prostor na poznámky a samozřejmě diktáty. Navíc zde najdete i malé překvapení – latinsko-český slovníček pojmů z bohemistiky, s nimiž se setkáváme ve slovnících či odborných publikacích.... celý text

Přidat komentář

los
09.03.2024 3 z 5

vítám jakýkoli způsob procvičování pravopisu, pokud čtenáře donutí zamyslet se nad naší mateřštinou, "obtížná" slova jsou vybrána víceméně náhodně a nejsou nijak strukturována podle jazykových jevů, které reprezentují, což má pro zapamatování svá pro i proti = schopnost vypořádat se s korektním zápisem konkrétního slova vs. pochopení principu příslušné mluvnické kategorie a odvození dalších příkladů (pokud je jednomu každému slovu věnována celá stránka, pak bych našel místo pro rozšiřující kontext a pojednal, nebo aspoň odkázal k širším souvislostem, např. odkazem do PČP)

pleybe
19.02.2024 5 z 5

Knížka pokračuje ve stejném duchu jako první díl, 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny. Jak po obsahové, tak po formální a grafické stránce. Jde o dílko originálně pojaté, též hravé a interaktivní, které si opět klade za cíl nás poučit o zrádných aspektech češtiny. I zde musím ovšem poukázat na značnou nevýhodu takovéto příručky, a tou je poměrně rychlé zastarávání nastíněných pravidel. Sice ne globálních rozměrů, ale ne všechny informace jsou i dnes aplikovatelné do praxe v tom znění, v jakém jsou v knize uvedeny. Čeština je holt živý jazyk, který se neustále vyvíjí, a proto dostává stále nové a nové kodifikace. Tímto se jen potvrzuje základní češtinářské pravidlo: nutné je ověřovat, ověřovat a ještě jednou ověřovat!


Ainyska
01.10.2023 3 z 5

To stejné jak u prvního dílu, takže nezklamalo. Akorát na pár chybiček, například v odkazu na stránku 35 došlo k záměně a má tam být 53, ale to je detail.

Snoopi
21.03.2023 5 z 5

Ani podruhé mě tým, složený ze dvou "červených propisek", nijak nezklamal, za což jsem moc ráda. Sdílím jejich nadšení a lásku pro rodný jazyk, líbí se mi jejich idea "šíření lásky k naší mateřštině i ke čtení" a velmi oceňuji také to, že chtějí v lidech vzbuzovat touhu se učit. Možná že trochu zariskovaly, když se rozhodly svůj blog vydat knižně, ale jejich tah se jim bohatě vyplatil, a já jsem s potěšením otevřela i druhé pokračování.
Nese se opět ve stejném duchu: abecedně seřazené problematické "přešlapy a faux pas", v nichž se často chybuje, po každé náloži pětadvaceti těchto jevů různě těžkého kalibru následuje diktát na procvičení, a na závěr nechybí klíče. Těší mě, že autorky navíc přidaly i slovníček česko-latinských výrazů z lingvistiky. A musím přiznat, že ačkoliv se jazykovědou zabývám, párkrát jsem se také nechala nachytat - inu, nikdo nejsme dokonalý :-) Oříškem pro mne byly makadamie - a fakt, že koalové jsou rodu mužského :-) Líbí se mi grafické provedení knihy, které je stejně jako u předchozí knihy, a vtipné a stručné výklady autorek k rozebíraným jevům. Těším se, až si pročtu jejich třetí knihu.
A ještě menší dovětek k předchozí příručce, který svědčí o tom, že čeština je jazyk proměnlivý a časem se oficiálními stávají výrazy, které se nemohly užívat. Nedávno se mi doneslo, že Ústav pro jazyk český se rozhodl uznávat i podobu slova "hranolka" v oficiálních textech, což mnohým lidem značně usnadní práci :-) Velmi mne to překvapilo, a tak mne hned napadla taková veselá slovní hříčka, o níž se musím podělit:
Hranolky v Čechách:
Hranolek vzal hranolku
zatančili si polku
dostihla je super zpráva
že i ona má svá práva
hranolek i hranolka
můžou být kluk i holka...

bigbabe
20.01.2023 3 z 5

Je dobré si občas něco zopakovat, ale v některých případech jsem byla udivena, co si to lidé umí vymyslet za patvary, které by mě ani nenapadly a naštěstí se s nimi nesetkávám ani u svých přátel.
Jinak mi vadí, že čeština v některých převzatých slovech uznává originální přepis a někdy je originál nesprávný a čeština má svůj přepis. Což jsem se tedy dozvěděla z této knihy. Nad tím by se asi měl někdo zamyslet a myslím, že jsme součástí velkého světa a slova z cizích (zvláště z anglického) jazyků bychom měli psát tak, jak se píšou v originále a nevymejšlet nesmysly.

Pavlína197
29.11.2022 4 z 5

Z hlediska grafiky se mi kniha líbila a bavilo mě ji číst. Oceňuji diktáty, v nichž jsem si mohla ověřit své znalosti pravopisu.
U hodně slov mě překvapilo, že je vůbec potřeba jejich pravopis objasňovat, a u některých jsem si říkala, že jsou si podobná a zabírají v knize místo jiným, zajímavějším a složitějším slovům. Nicméně i tak jsem se něco málo přiučila.

hana5094
09.10.2022 5 z 5

Poučná kniha plná překvapení :)

Štěpinambura
09.08.2022 5 z 5

Před knihou: Nevým jestly bich jy mněla čýst.
Po knize: To jsem dobře udělala, že jsem si tu knihu pořídila.

verka5083
09.08.2022 5 z 5

Skvělá a velmi poučná kniha. Byla jsem velmi překvapená, když jsem zjistila, kolika jsem toho nevěděla.

AngeliS
05.08.2022 5 z 5

Povinně už do školních lavic místo nudných učebnic!!! ;)

jes09
08.07.2022 5 z 5

Výborná kniha! Nejen že pobaví, ale hlavně poučí :)

-markéta-
23.06.2022 5 z 5

Stejně tak jako první díl, tak i ten druhý bych zařadila jako povinnou "učebnici" na základku a možná i na střední. Myslím si, že by kniha pomohla nejednomu žákovi, který s češtinou bojuje. Anebo by si jí měla pořídit učitelka, která chce rozdávat pětky, to by taky splnilo účel.
Super kniha, kde mám po přečtení nemálo lepíků.

lucakuca
19.01.2022 5 z 5

Bezvadné!
Zase jsem o kousíček chytřejší.
Co mě dostalo, že:
tsunami x cunami - oboje správně
viska x whisky - taky :-)

Bar16
26.12.2021 5 z 5

K této knize netřeba komentář, byla by potřeba v každé knihovně. :-)

Fortuna7
21.11.2021 3 z 5

Kniha je určitě moc hezky zpracovaná a diktáty jsou taky super, ale mně některé ty tvary přišly už zastaralé. Čeština se vyvíjí, a to je dobře, protože jinak by zanikla, takže takovéto: ,,u tohoto slova je podle příručky dobře i střední rod..." mi přišlo až trochu hyperkorektní.
Jinak se mi to moc líbilo a něco nového jsem se naučila :-)

KatChiss
08.11.2021 5 z 5

Stejně jako “Perličky” i “Přešlapy” by měli mít všichni doma. Najdete tu 100 výrazů, které jsou srozumitelně a jednoduše vysvětleny. U každého z nich jsou příklady, abyste slovo v kontextu lépe pochopili a zapamatovali. Nechybí ani diktáty, ve kterých si vyzkoušíte, jak jste dávali pozor a která slova byste si měli pročíst ještě jednou. Třešničkou na dortu jsou barevné ilustrace, které dodávají celé knize šmrnc!
.
Věděli jste, že lze použít v hovorové češtině slovo kapuca? A že jsou oříšky kešú, ne kešu? Nebo že je správný tvar koalové a ne koaly? Naštěstí se dají některá slova psát dvěma způsoby, tudíž nebudu muset nikdy napsat “cunami”, ale můžu dále užívat “tsunami” (ne že bych toto slovo běžně používala). Bohužel tomu tak není vždy a slovo “meeting” není v českém jazyce kodifikované - “mítink” však ano. Takto napsané mě to však bolí, takže budu raději psát schůzka
.
Co rozčiluje nebo šokuje na češtině vás?

Sabča92
08.11.2021 5 z 5

Čeština je velmi náročný jazyk a ačkoliv se učí ve školách, troufám si říct, že školáci a posléze studenti neodcházejí s pocitem, že jazyk perfektně ovládají. Téměř na den přesně jsem vloni přečetla první knihu od dua Červená prospiska 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny. Z knihy jsem byla natolik nadšená, že s pořízením dvojky jsem neváhala ani minutu. Malý měkký paperback se nese ve stejném duchu jako první kniha. Bíločerná kombinace doplněná červenou, nemám absolutně co vytknout. Je tady spousta slov, ve kterých se nesmírně často chybuje. Například slova fólie, jediný, měkoučký, tamější nebo co horší chybovost ve slovech my a mi. Za mě je toto nezbytnost pro každého, kdo chce vypilovat svou češtinu.

Knižní střípky
08.10.2021 5 z 5

Setkáme se zde s většinou mluvnických jevů napříč celým jazykem českým, máme zde spoustu chytáků a zapeklitých libůstek, které nám náš mateřský jazyk přináší. Ať si již prostudujeme 100 perliček či 100 přešlapů, vždy po 25 případech následuje diktát, který prověří naše znalosti, a to se mi moc líbí, protože si hned můžeme vyzkoušet, jak na tom jsme. Diktáty jsou přesně sestavené tak, aby cílily opravdu na mluvnické jevy, které se v předchozích 25 perličkách či přešlapech probíraly.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

rarášek
03.10.2021 5 z 5

Opět jsem se hodně naučila :) Děkuji za tuhle knížku a také za instagramový profil Červená propiska :)

Marekh
02.10.2021 5 z 5

Druhá kniha od autorek, které se označují ČERVENÁ PROPISKA, a které mají také svůj profil na Instagramu.

Opakoval bych přesně to samé, co jsem již napsal u jejich prvotiny - 100 PERLIČEK PRO (NE)MILOVNÍKY ČEŠTINY. Koncept knihy je naprosto stejný, takže pokud se vám líbila tato kniha, nepochybně se vám bude líbit také kniha 100 PŘEŠLAPŮ PRO (NE)MILOVNÍKY ČEŠTINY.

K této knize, stejně jako tomu bylo u prvního dílu, se budu určitě vracet, pokud si s něčím nebudu vědět rady ohledně pravopisu. Knihu určitě doporučuji pro žáky ZŠ a SŠ a pro všechny čtenáře, kteří se chtějí vyvarovat pravopisným chybám v českém jazyce. Knihu hodnotím na 100 %.

V knize se nachází různé praktické příklady, rady a také diktáty.

V závěru této knihy se oproti prvnímu dílu nachází SLOVNÍČEK ČESKO-LATINSKÝCH VÝRAZŮ. V závěru se nachází také KLÍČE K DIKTÁTŮM, které se nacházejí v průběhu knihy, takže si můžeme zkontrolovat získané vědomosti. V závěru knihy se nachází také 2 volné dvojstrany pro naše poznámky a VYSVĚTLIVKY.

Kniha má pěkné ilustrace.

Známá věta, ve které se dělá hodně chyb: Víly vily věnce a psi na ně z vily vyli. :)

Přeji autorkám hodně úspěchů při jejich další literární tvorbě a snad časem vyjde třetí díl z této série. :)