10 let JZD

10 let JZD https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281930/bmid_10-let-jzd-ZNW-281930.jpg 5 1 1

Ve sborníku vzpomínají zakladatelé prvních JZD, dělníci a straničtí funkcionáři na první kroky združstevňování vesnice, na zkušenosti získané v průběhu 10 let. Hovoří o změnách, které nastaly v životě vesnice a o perspektivách další cesty k socialistickému zemědělství.

Přidat komentář

zaz
16.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Bohatství není v majetku, ale v nás a všude kolem nás, vlastnictví je pomíjivé. Po 2. světové válce a po r. 1948:
Přišel mráz dříve a brambory na poli neměl kdo vykopávat. Lidé dostali práci stabilnější v JZD. I koně si mohli po práci " z jezeďácké stáje" pro sebe vypůjčit. Nebyl jejich a tak uštvaný kůň dlouho nevydržel. Místo ovsa a odpočinku jen rány bičem.
Pak přišla opět nová doba po r. 1989 a spravedlivé vrácení majetků ?...
Klaus: bylo by naivní si myslet, že majetkové poměry mohou vrátit , tak jak byly...
PS: jsou matriky, rodná čísla žijících potomků, atd., ale politická vůle byla jinde a ta rozhoduje.
lidé se demokraticky přihlásí o svá práva dle ústavy. Zatím nás to politici nenaučili /nic proti nikomu, jen škoda, že člověk dozrává postupně a věci pochopí časem.../.
Moc se mi líbí porovnávat popis dob minulých v knihách se vzpomínkami předků včetně reality, která z toho vzešla.
Podle mého názoru vzdělaná, beztřídní společnost dokáže zajistit důstojný život od kolébky pro novorozeně až po hrob pro seniory. V ČR nyní mnozí pozůstalí se loučí bez pohřebního obřadu a bez místa pro uložení ostatků... Kultura zde nemá místo? Tímto směrem chceme pokračovat? Citová výchova probíhá v rodině, proto stát přestal podporovat rodiny, aby lhostejnost světem zavládla?
/Na poli pracoval kde kdo, aby bylo co jíst. JZD stát nechal "zprivatizovat" a dnes stát podporuje zemědělce, aby obstáli v konkurenci a jak? Jen státní dluhy a dluhy a úroky...! Vláda neustoupí nátlaku! Státní pokladna prázdná, má díry...
Víra v peníze je silnější než víra v Boha. Před nim jsme si všichni rovni a svobodni! Kdy to pochopíme... V demokracii je nutná pluralita a v ní úcta navzájem, bez nálepkování, respekt, komunikace, spolupráce pravice i levice ve prospěch občanů, v duch listiny lidských práv. Bez levice není demokracie! Slabé, nemocné, děti a seniory nemá kdo bránit a hlavně prosazovat jejich ústavní právo na důstojný živit. Bez obalu: STAČILO./
Důležité je bohatství v člověku, aby se mohlo projevit všude kolem něho.
Knihu doporučuji a podpořit zemědělce taky.