Zmizelí diskuze

Zmizelí https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54116/bmid_zmizeli-zVl-54116.jpg 5 103 103

Nepohodlní mizejí beze stopy... Další román Colina Falconera, kterého znají čeští čtenáři především jako autora poutavých a napínavých historických románů, se odehrává v současné Argentině. Na počátku příběhu nás děj zavede do Bueonos Aires a atmosféry plné strachu. Dlouholetý vůdce země Juan Perón zemřel a po jeho smrti se moci v zemi chopila vojenská junta. Guerra sucia, špinavá válka, je obdobím, na které se Argentina snaží zapomenout, ale vymazat z historie ji nelze. Nepohodlní a ti, kteří se pouze ocitli v nesprávné chvíli na nesprávném místě, mizejí beze stopy. Je jich přes 30 000. Patří k nim i krásná Rosa, mladá matka dvojčat, holčiček, které čeká odloučení a každou jiný osud. Doba plná bezpráví a těžko představitelných hrůz je živnou půdou pro ty nejhorší stránky lidské povahy, ale tu a tam přece jen probleskne to lepší v člověku jako mihotavé světýlko naděje, které se jen pomalu rozhořívá. Do špinavé politické hry, která se odehrává na pozadí osudů obou holčiček, jsou zapojeny tajné služby i vlivná katolická církev.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Disappeared , 1997


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

Pink Martini
08.06.2013 4 z 5

Vyhlašuji pátraní po starém dobrém Colinovi z knih Ostrovy přízraků, Harém nebo z Anastázie, u jehož knih jsem strávila většinu náctiletých let. Nevím, čím to je, jestli u Falconerů potřebují nutně prachy, ale poslední "Falkoušovy" knihy jsou spíš horší než stejně dobré. Zmizelí jsou rozhodně lepším čtením než nedávné Perly nebes, které mě krutě zdrtily, ale nejlepší Colinovy knížky jsou dál. Zmizelí nejsou špatné čtení, mají rychlý děj, spád, zpracovávají zajímavé a neotřelé téma, nechybí pár ryze falconerovských obratů, na kterých jsem si smlsla jako na čerstvé sklizni Darjeelingu, ale něco tam není. Jestli jsou Ostrovy přízraků Darjeeling, Zmizelí jsou černý čaj od Jemči.

Zmizelí nás zavedou do Argentiny na počátku sedmdesátých let. Po smrti Juana Peróna začíná období nazvané Guerra Sucia, Špinavá válka. Vojenská junta rozpoutala až do roku 1983 dobu plnou teroru, kterou odnesly tisíce levicově smýšlejících lidí, inteligence, studenti, novináři a všichni, kdo si dovolili mít názor. Stovky z nich jednoduše zmizely. Ztratily se a nikdo už o nich neslyšel.

Příběh Zmizelých je složitý jako křížovka z Le Figaro pro někoho, kdo v životě neslyšel o Bon jour. Hlavní jsou dva přátelé: chudý, inteligentní a cynický student Julio Castro a židovský zbohatlík Reuben Altman, který Juliovi nesahá ve studijních výsledcích ani po lem špinavých ponožek, ale hezky se směje, umí hrát ragby, koupe se v penězích a cynismu taky moc nepobral.
Julio miluje Rosu, jeho vášeň ho dovede až k ní domů, kde ji znásilní. Rosa Juliem opovrhuje, po pár týdnech ale potká Reubena, kterého si zamiluje, vezme si ho a mají dvojčata. Evu a Simone. Brzy po narození dívek je Rosa odvedena četou smrti z bytu a zastřelena, jednu z holčiček si vezme domů Rosin vrah a předá ji své ženě, která před nedávnem o vlastní dítě přišla. Druhou holčičku zachrání sousedi a vychovávají ji jako svou dceru. Reuben, který tou dobou nebyl doma, se zachrání na ambasádě. Po peripetiích trvajících víc než dvacet let a smrti řady blízkých se obě sestry na konci knihy setkají.

Závěrem lze říct, že se Colin snad vyhrabal z brakových bichlí stylu Perel nebes, ale jestli chce znovu konkurovat svému dřívějšímu mistrovství, musí přidat, aspoň podle mě. Zmizelí se čtou snadno, pár hodin po dočtení vás ještě kapku mrazí, dozvíte se něco nového o tom, co se dělo na druhé půlce zeměkoule, budete rádi, že jste tam nebyli, ale na pět hvězdiček to není. To promiň, Coline.. 4/5