Zkrocení zlé ženy diskuze

Zkrocení zlé ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80325/bmid_zkroceni-zle-zeny-65c6f81196d5d.jpg 4 1393 170

Zkrocení zlé ženy je jedna z nejhranějších, ale také nejkontroverznějších her Williama Shakespeara, neboť Petruchiovo „krocení“ Kateřiny je, jak bylo dobovým zvykem, neobyčejně brutální. Kateřina si však právě pro svou výmluvnost získává ve hře zcela výjimečné postavení. Její slovní půtky s Petruchiem připomínají neobyčejně prudký a agresivní slovní šerm, v němž se Kateřina Petruchiovi zcela vyrovná, dokonce ho mnohdy předčí. Právě tento její naostřený jazykový vtip propůjčuje hře neobyčejnou komediálnost a divadelní energii a ve svém účinku narušuje konvenční raně moderní představu mužské a ženské role.... celý text

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Misericordia
10.01.2024 5 z 5

Komédiu The Taming of the Shrew súčasný divák bez znalosti súvislostí pochopí pravdepodobne nesprávne ako legitimáciu "patriarchátu". V každom prípade, ide o ostrú viacznačnú komédiu (a hru v hre!), ktorá však vďaka hyperbolám a parodizácii zrkadlí prekvapivé poučenia.

nightlybird
28.09.2011

Tohle je velmi hezké (a věcné) doplnění nesmyslného komentáře a vřelé díky za ně. Jen bych je trochu rozšířil s vaším laskavým svolením (pokud nebudete souhlasit, tak to zase smažu) :

"O literatuře je potřeba něco vědět, než ji začneme číst. Jinak potom děláme z " knih (mých, ach, milovaných) jakýsi podřadný blábol.
A měli bychom mluvit jen o knihách, které jsme skutečně četli - jinak je jakákoliv promluva o kterékoliv knize jen - viz výše.


Stammel
20.09.2011

"tyto Shakespearovi knihy jsou psány formou divadla"

Prosím vás, tomu se říká drama a je to zhruba 2500 let starý literární žánr. Mezi divadlem a dramatem je podstatný rozdíl: drama totiž je skutečně uměleckou literaturou. Jen se čte jinak než próza, stejně jako se poezie čte jinak. Oproti tomu divadlo je, když herci křepčí před publikem:-) Jsou to propojené světy, ale není to to samé.

O literatuře je potřeba něco vědět, než ji začneme číst. Jinak potom děláme z dramatu (mého, ach, milovaného žánru) jakýsi podřadný scénář.