Iskrivá diskuze

Iskrivá https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134318/iskriva-134318.jpg 4 53 53

Sedm království série

< 3. díl

Vo svete, v ktorom sa len zopár ľudí vyznačuje mimoriadnou schopnosťou známou ako obdarenie, umožnilo kráľovi Leckovi jeho obdarenie klamať tak, že mu každý bez výnimky veril. Keď sa Bitterblue stala vo veku desať rokov kráľovnou, myslela si, že vražda jej otca navždy ukončila jeho násilnícky a neľudský vplyv na celú spoločnosť. Mýlila sa. Netrpezlivo očakávané pokračovanie bestsellerov podľa denníka New York Times, ktoré na Slovensku vyšli pod názvom Výnimočná a Ohnivá, je dokonca ešte viac „zúrivé, vznetlivé, no miestami aj zádumčivé,“ a plné romantiky. Osemnásťročná kráľovná Bitterblue má pocit, že jej radcovia sa ju snažia príliš ochraňovať pred celým svetom, a tak začne podnikať tajné výlety z hradu. Sama a v prevlečení sa túla nočnými ulicami svojho mesta a riskuje nielen vlastný život, ale aj svoje srdce.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , EDIPOSS
Originální název:

Bitterblue , 2012


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

Jass
22.02.2021 5 z 5

Pro případ, že by to někoho zajímalo sem vkládám komentář ke čtvrtému dílu série "Winterkeep", který vyšel v lednu 2021.
(*****) 19.-21.2. 2021
Existence čtvrtého dílu mě vyloženě zaskočila, vždyť od vydání "Bitterblue" uběhlo skoro deset let, a pokud nejste George R. R. Martin, tak po takové době už nikdo další díl nijak zvlášť neočekává. Obzvlášť v případě takovéto série, kde jednotlivé díly stojí v podstatě samostatně. Knížka sklidila poměrně velké množství kritiky (zdroj: komentáře na goodreads :D) za to, že je další z řady sérií roku 2010, která se z ničeho nic rozhodla, že po deseti letech vydá další díl (viz Hunger Games, Stmívání a nějaké další, na které si upřímně nevzpomínám). Je to oprávněné? Za mě je jednoznačně ne. Přiznávám, že jsem byla v určité výhodě a už při četbě "Bitterblue" jsem věděla, že čtvrtý díl existuje, a tudíž je pro mě "Winterkeep" naprosto přirozeným pokračováním, protože rozvíjí věci, které "Bitterblue" naznačila (hlavně co se postav a vztahů týče).
K samotné knize. Na rozdíl od ostatních dílů nám "Winterkeep" představuje hned několik vypravěčů, nikdy bych nečekala, že mým oblíbeným vypravěčem se stane Giddon (kterého jsem ještě v "Bitterblue" pouze tolerovala) a mořská obluda (na těsném druhém místě). Giddonův vývoj je ale naprosto neuvěřitelný a autorka si za práci s jeho postavou zaslouží veškerý obdiv. Nová hlavní postava Lovisa, která tvoří určité srdce příběhu mi k srdci zas až tak nepřirostla, nicméně to nemění fakt, že je to nejrealističtější autorčina postava. Byla pro mě celkově nesnesitelná, ale když člověk zváží čím vším si za život prošla a že je jí jenom šestnáct... je jednoduše geniálně napsaná a ostatní úhly vyprávění ji vyvažují, takže to mému požitku z knihy rozhodně neubralo.

"Balls," Bitterblue repeated in frustration, as if that were an explenation. Then she said the word in Keepish, but Lovisa was clearly unenlightened.
"Like, balls to play a game with?" said Lovisa. "Is that a swear word in Lingian?"
"No!" said Bitterblue. "Like a man's scrotum!"
"Oh! You call that balls?"
"Yes!"
"We call it kittens," said Lovisa. "Because they're so delicate."

Musím vám vůbec říkat, jak neuvěřitelnou kulturní a jazykovou různorodost autorka předvádí? O telepatických liškách ani nemluvím, tak liškoidně napsané lišky jsem snad nikdy neviděla (možná proto, že jsem knížku z liščí perspektivy ještě nečetla...). Celkově se kniha nese v poměrně temném duchu jako "Bitterblue" a bolest, kterou mi působila, byla neuvěřitelná (ale ten správný druh, víte?). Taky se znovu zvyšuje podíl LGBT tématiky a v určité míry i rasové rovnoprávnosti (nemám tohle spojení ráda, protože implikuje existenci rasy, ale jiné vyjádření mě teď nenapadá), i když je to samozřejmě fantasy, takže kulturní stránka problému je trochu omezené.
Celkově je pro mě Kristin Cashore zatím největším překvapením roku (a neříkejte mi, že sotva začal) a jsem ráda, že jsem se k ní po tolika letech vrátila, protože o tohle bych nerada přišla. Nejlepší zprávou pro mě je, že tímhle to ještě nekončí, protože autorka ještě plánuje další díl, jehož hlavní protagonistkou by měla být Hava. Nemůžu se dočkat!

LenaDonan
03.09.2012 5 z 5

Som zvedavá, či to nebude sklamanie. Hovorí sa, že je tam viac politizovania, ale nechám sa prekvapiť.


Autorovy další knížky

Kristin Cashore
americká, 1976
2009  87%Výjimečná
2010  86%Ohnivá
2012  83%Iskrivá