Rozina sebranec diskuze

Rozina sebranec
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433031/rozina-sebranecsyzjTh-HzK-.jpg 4 58 58

Soubor historických črt, napsaných na podkladě archivního historického materiálu, uveřejněných poprvé porůznu v časopisech v letech 1889-1903. Rozsahem největší povídka titulní vypráví o dětství, nešťastné lásce, smutném manželství a tragickém konci děvčete čistého charakteru, jehož celý život je pokřiven a posléze zmařen proto, že je nalezencem. Povídka je současně obrázkem života v osadě okrsku kláštera svatoanežského v době rudolfinské. Náměty krátkých obrázků dalších (vesměs z doby předbělohorské): příběh "ohloupeného" mistra universitního (Mistr Kodicill), nešťastná příhoda Řeka Anastasia, v "zásobnějších domech" pražských žebrajícího, aby mateř svou v Turcích vězněnou vykoupil, a co se jemu a mnichům polským natrefilo, když si přes míru hrdlo hořkým pivem pražským prolévali (Bál na Malém rynku pražském); o tovaryši Janovi, který pohaněnou čest řemesla důsledněji hájil než samotní mistři pekařští, o dva prsty proto přišel a štěstí lidského nakonec došel (Pro čest řemesla); črta poslední o tom, jak rytíř Sekerka ze Sedčic neprávem pachole cizí v pokoutní pražské škole německé zkrvavil (V soukromé škole).... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

Lenka.Vílka
29.01.2019

Aha, a když někdo napíše to samé k Dívce ve vlaku, je to úplně v pohodě, protože kniha nespadá do výjimek, kde je tabu, aby se to někomu nelíbilo. S hodnocením 65% z toho nebylo vydřených asi víc lidí. Ale někdo se odhodlal něco i napsat místo "odpadu natajňačku", aby se někdo z horních deseti tiscích nenaštval. Tak doporučuji příště jenom "odpad", ať se váš vlastní názor nepřilepí na někoho, kdo má jiný.

witiko
29.01.2019 5 z 5

Dát jednu nebo dvě hvězdičky chápu, ale ohodnotit (jakoukoli) knihu jako "odpad!" na základě toho, že "se mi těžko četla" prozrazuje čtenářskou úroveň. Nějaký lepší důvod pro takovou nadávku opravdu není? Knihy "se nečtou samy", knihy čtou čtenáři a občas k tomu musí projevit vůli a snahu porozumět​. Zrovna v případě knihy, která je záměrně psána v autentické dobové češtině, je takové hodnocení smutné a směšné zároveň. Je jasné, že kniha se nemusí líbit všem, ale s nálepkou "odpad!" bych zacházel opatrně a aspoň trochu promyšleně.


Autorovy další knížky

Zikmund Winter
česká, 1846 - 1912
1947  76%Mistr Kampanus
1953  70%Rozina sebranec
1981  77%Peklo
1984  78%Nezbedný bakalář
1938  75%Peklo (a jiné pražské obrázky)