Proč (a jak) psychosomatika funguje? diskuze

Proč (a jak) psychosomatika funguje? https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270415/mid_proc-a-jak-psychosomatika-funguje-mAh-270415.jpg 3 83 20

Vysvětluje co je psychosomatika a psychosomatické principy léčení. Kniha představuje 5 základních aspektů psychosomatického vnímání a jeho vztah k dalším oborům jako je západní i východní medicína, biologie, psychologie, fyzika i spirituální vědy. Kniha je členěna do 8 kapitol: Úvodní kapitola představuje základy psychosomatiky a systemického chápání dynamiky nemocí. Následujících 5 kapitol se věnuje pěti aspektům psychosomatického vnímání nemoci, tedy BIO-PSYCHO-SOCIO-SPIRITuálně-ENERGetickému modelu. 7. kapitola se zabývá vybranými tématy nemocí, nahlíženými z psychosomatického hlediska. 8. kapitola je zamyšlením nad rozdíly péče západní medicíny a psychosomatického přístupu. Mnoho příkladů z praxe představuje anonymní příběhy klientů využívajících psychosomatický přístupu v léčení. Obě zkušené autorky aktivně psychosomaticky pracují více jak 15 let a čerpají ze své bohaté praxe. Předmluvu napsal MUDr. Radkin Honzák.... celý text

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

gonga
13.07.2018 odpad!

Antis zde provádí záslužnou práci a za to mu patří veliký dík.

Formol
13.12.2017 odpad!

Antis:
Protože jsem knihu nečetl a nehodlám plýtvat svůj čas na něco, o čem můžu velmi dobře předpokládat, že je to škvár (EDIT: Když se AKTIP stal mediální kauzou, knihu jsem si přečetl. Sbírka blábolů, ze které zvlášť vyčnívá oslavná předmluva dr. Honzáka a jeho následné pokrytecké zděšení nad praktikami AKTIPu), vyjádřím se (jako absolvent a zaměstnanec lékařské fakulty) k vašim připomínkám.

Ano, Klímová není až tak výjimečný produkt lékařské fakulty. Medici toho mají dostat do hlavy tolik, že řada podlehne pokušení se jen učit básničky a nepřemýšlet. Fungování vědy se moc neřeší (ale to chci jako člen vedení Sisyfa změnit alespoň na "mé" fakultě), takže když je někdo trouba od přirození, velmi snadno pokládá celé studium biologie člověka a nemocí (tedy první tři roky studia) za zajímavý příběh, ale jakékoliv jiné pindy, zejména pokus jsou mu srozumitelnější, pokládá za přijatelnou alternativu (bez negativních konotací).

Další problém je vůbec motivace ke studiu medicíny. Zřejmě stále převažuje potřeba pomáhat, případně chuť studovat něco těžkého a biologicky orientovaného (to byl třeba můj případ). Poměrně často se objeví i motivace prestiží povolání, což už může lákat sortu lidí schopných i věcí, které by člověk od lékaře nečekal. Bohužel ne až tak vzácně se objeví i motivace, které jsou vyloženě patologické, např. fascinace mocí lékaře nad životem jiných, přitahování lidským utrpením pro utrpení samo,... No a v takovém materiálu se velmi snadno objeví člověk, který ze sebe bude klidně dělat před většinou kolegů naprostého hlupáka, ale který se nebude rozpakovat si založit velmi výnosnou a pro něj poměrně bezpečnou živnost s lidským zoufalstvím a s lidskou hloupostí. Podívejte se na stránky Bludným balvanem oceněného pracoviště AKTIP, tedy firmu J. Klímové. Nabídka služeb vypadá jako když pejsek a kočička vařili dort, tedy buď naprostý rozpad osobnosti, nebo rozmyšlené hromadění všeho, co přitáhne platící obě..., chtěl jsem napsat klienty.


Antis
05.08.2016 odpad!

Aladinka89:
Nespěchejte tolik s tou důvěrou. Na této knize je hodně věcí, nad kterými je třeba se zamyslet. Třeba, že se v ní střídají, jak sama říkáte, velmi vědecké pasáže s odstavci a kapitolami velmi zjednodušenými. To proto, že ty jednoduché pasáže nejsou lékařství, ale ezoterika. Paní Klímová se spolupracovníky evidentně holduje nekritickému přijímání dosti pochybných "pravd" o světě. Píše se tu hodně o tom, že údaje vycházejí z autorčiny praxe. Jak jsem již uvedl ve svém vlastním komentáři, je tu klíčový bod, na který je třeba si dávat pozor, zvlášť, když jde o zdraví. Budu drzý a napíšu ho CapsLockem, protože je to velmi důležité:

"PRAXE" JEDNOHO LÉKAŘE A "LÉKAŘSKÝ VÝZKUM" JSOU DVĚ RŮZNÉ VĚCI.

Doktoři si rádi myslí, že to, co si pamatují z ordinace je výzkum, ale podívejte se na publikační činnost Aktipu, autorčiny soukromé kliniky. To je samá Meduňka, Ona Dnes, rozhovor u Krause a podobně. Co mně osobně tam nápadně chybí je publikace ve skutečných lékařských periodikách. To naznačuje, že autorka bohužel spíše spadá do skupiny ezoterů, věčně vykřikujících o "novém paradigmatu" a "novému přístupu ke zdraví", a to bez špetky důkazů a bez statisticky významných výsledků, na kterých by jejich velikášská tvrzení stála.

Proto bych vám doporučoval, než poběžíte knihu doporučovat rodině a známým, pořádně se zamyslete, jestli byste jim tím spíše neprokázala medvědí službu. Ano, všechno se vším souvisí. A taky nějak bylo a nějak bude. Obě tyto věty jsou pro reálný život plus mínus stejně užitečné (vůbec). Zodpovědnost za zdraví je naše, to ano, ale to mluvíte o prevenci. Pokud už se něco nedejbože pokazí, je třeba vyhledat někoho, kdo vám co nejjistěji pomůže. A paní, která nedokáže odlišit vědu od pohádek, to podle mě není.

Hezký den =)

Antis
31.03.2016 odpad!

Neobtěžujte se, vážený pane. Radši vydejte něco, co má pro lidi, trpící reálnými zdravotními problémy, nějakou skutečnou hodnotu.

Mimochodem, hezký trik s těmi sedmi pozitivními recenzemi, které jsou všechny z oficiálních stránek knihy samotné. Na to vám neskočím =)
Kromě toho, i kdybych nevěděl nic jiného, vy tu chcete působit dojmem seriózní vědy a máte doporučení od astroLOGA? To si snad děláte legraci, ne =D
A od madame Strunecké, které žádné množství titulů nepomohlo od toho, aby se od její publikační činnosti UK distancovala, a která už v roce 1998 dostala Bludný balvan za šíření pavědy a hloupostí?
A "televizní moderátorka", tak se dneska říká těm s nejvyšší kvalifikací na hodnocení zdravotnické literatury? Člověk se pořád učí...

Jak říká MUDr. Balmetová: "Jak psychosomatika funguje by měl znát každý lékař." Souhlasím. Proč se touto radou neřídíte taky, místo abyste nechutně tržili na dobré víře lidí, kteří nemají čas hledat si potřebné informace sami? Hanba vám, vážený pane, i vašemu vydavatelství. Hanba vám.

P.S.: Klíma...Klíma...kde jsem to jméno jen... Nemáte s paní doktorkou/autorkou náhodou něco společného? Myslím kromě finančních zájmů. Jo, koho by to zajímalo, tady je ceník paní Klímové. Přece nebudete chodit k běžnému lékaři, když podle této knihy o své profesi evidentně nic nevědí, že:

"Cena konzultací u MUDr. Klímové: vstupní konzultace 90 minut 2000,- Kč, terapeutická hodina 60 minut 1400,- Kč" (zdroj: www.aktip.cz)

OndřejKlíma
28.03.2016

Ne vždy se všechno povede tak jak má. První dva tisky měly menší písmo - což bylo to jediné, co bylo knize vytýkáno. Letošní dotisk je už s většími písmeny, tak doufáme, že se vám bude lépe číst.
Ondřej Klíma, Progressive consulting

Autoři knihy

Jarmila Klímová
česká, 1968
Michaela Fialová
česká, 1971