Vesnice diskuze

Vesnice https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487633/bmid_vesnice-20T-487633.jpg 4 1065 1065

V polích nedaleko obce Lipová jsou objeveny lidské ostatky. S největší pravděpodobností patří jednomu z pohřešovaných dětí, které zde během uplynulých let beze stopy zmizely. Nejenže vše nasvědčuje tomu, že chlapec byl dlouhé roky vězněn někde bez přístupu na denní světlo, dokonce se zdá, že se i navzdory rozsáhlému pátrání a nejrůznějším hypotézám policistů vesnici nikdy neopustil. Kriminální komisařka Laura Linhartová a její kolega Adam Beneš znovu otevírají dávno odložený případ a pouštějí se do dalšího napínavého vyšetřování. Je možné, že se pachatel ukrývá mezi zdejšími obyvateli? A existuje naděje, že jsou zbylé dvě děti ještě naživu?... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

MartinKučera
04.05.2024 5 z 5

Dobrý den, rád bych uvedl na pravou míru níže uvedený komentář od eDex, který s ironizující útočností zmiňuje mé jméno skrze hodnocení knih Kristýny Trpkové.
V první řadě nejde z mé strany o jakýsi účelový tah a glorifikaci autorky, jak je v textu naznačováno. Myslím si, že jakožto celoživotní čtenář různých žánrů, včetně toho detektivního a člověk, který se určitým způsobem v oboru pohybuje, mám možnost porovnání knih různých kvalit.
Moje hodnocení tedy vycházelo čistě z čtenářského zážitku, protože mě její knihy oslovily a rád je doporučím. Za tímto názorem si stojím. Uvedl jsem ho pod svým pravým jménem, ne pod smyšlenou přezdívkou s nemožností identifikace.
Obecně zastávám názor, že je přínosnější doporučovat co se mi líbí a nechat ostatní, ať si udělají obrázek sami, než očerňovat to s čím se mé zájmy neztotožňují.
Bohužel z příspěvku od eDex cítím spíše jakousi frustraci či závist vůči autorčiným dílům, což je smutné.

eDex
04.05.2024 odpad!

Hodně se tady i na sociálních sítích již nějakou dobu přetřásá skutečnost, že u poslední, ne příliš povedené knihy, má autorka velmi velké množství 5* hodnocení od jednorázově použitých, čerstvě založených účtů.

Je to vidět i na nezvykle velkém nepoměru mezi počtem 5* hodnocení a tím ostatním.

Někdo už upozornil na to, že se to děje i i u ostatních knih autorky.

Uživatel MartinKučera si například založil účet 19.4.2022, tj hned po vydání Vesnice a ohodnotil ji ten samý den 5*, a vychválil autorku v ozpěvující recenzi. Pak se na rok odmlčel, ale totéž udělal ještě jednou znovu o rok později, kdy těsně po vydání ohodnotil knihu autorky Vetřelec. Opět 5 hvězd, a směšně oslavná slovní recenze. Od té doby účet spí.

Je zajímavé, že podle tohoto mustru jsou vytvořeny účelově desítky a desítky účtů, jednorázově hodnotící knihy K. Trpkové 5* a exaltovanými komentáři, a současně je i roztomile vtipné, že se shodou okolností takto jmenuje i manžel autorky.

Autorka sama na sítích přiznala, že se takto musí zastat i kolegů, že čeští autoři jsou odkázáni na "pomoc blízkých", jen aby jejich knihy neskončily s nálepkou odpad.

Jaký je váš názor na takovouto pomoc "rodiny a přátel" autorce ?
U každé knihy?

Je tohle fér vůči čtenářům, co se rozhodují podle hodnocení a za své peníze místo 85-% knihy dostanou reálně mnohem nižší kvalitu, neřku-li odpad?
Není to podvod na čtenáře?

Neměla by se autorka zaměřit radši na zlepšení sama sebe a svého rukopisu, než se posedle honit za hvězdami?
Vždyť i nejprodávanější česká autorka, pani Třeštíková má průměrné hodnocení knih okolo 70% a má to na háku, i tak prodala 700.000 knih.

Martin Kucera by ale měl dostat cenu za vtip roku.
I když po tom autorka nejspíš touží, její knihy zatím nejen že nesahají zahraničním detektivkám zdaleka ani po paty, ale bohužel ani těm českým.


Štítky knihy

česká literatura pohřešovaní české detektivky

Autorovy další knížky

Kristýna Trpková
česká, 1996
2021  84%Stvůra
2022  85%Vesnice
2023  86%Vetřelec
2024  83%Někdo z nás
2021  73%Rozsudek smrti