Ku-klux-klan: Tady bydlí láska diskuze

Ku-klux-klan: Tady bydlí láska https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354390/bmid_ku-klux-klan-tady-bydli-laska-J7G-354390.jpg 4 382 382

„Když se do bílé polevy dostane byť jen jedna kapička jiné barvy, už nikdy nebude sněhobílá. S lidmi je to stejné.“ Takto učí královna Ku-klux-klanu malé děti, jak správně připravit vánoční dort. Co je to vlastně Ku-klux-klan a jak je vůbec možné, že myšlenky nepatřící do 21. století jsou stále živé a v rozkvětu? Děsivé obrazy hořících pochodní a bílých hábitů totiž nepocházejí ze středověku, jsou poselstvím dneška. Odpověď hledá polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska přímo na sjezdu Ku-klux-klanu ve státě Arkansas, kde tuhle extremistickou organizaci prozkoumala zblízka. Protože právě tady se tahle „bílá organizace“ před sto padesáti lety zrodila, tady vycházely pohlednice připomínající lynče Afroameričanů a tady i dnes můžete v lesích potkat postavy s pochodněmi zahalené do bílých kukel.... celý text

Literatura faktu Historie Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Absynt
Originální název:

Ku-klux-klan. Tu mieszka miłość , 2015


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

martin č.
26.06.2021 5 z 5

Kdyby autorka svou knihu napsala o pár let později, mohla přidat ještě kapitolu Floyda a "Black lives matter" A to tu máme dnes večer rozsudek (pod jehož dojmem píšu tyhle řádky) - ty vogo 22 let pro toho expolicajta. Jo, dějiny postupují ode zdi ke zdi a Amerika je už dnes do značné míry na druhé straně zdi než byla dlouhá staletí ještě někdy do 80tých let.
Jasně, F. zaklekli naprosto nepřiměřeně a surově, o zabití šlo bezesporu, ale 22 let? To je víc než zmrd Brejvik. Trest v Evropě na úrovni vraždy. A nevěřím, že i když se policajt zachoval krutě, idiotsky a na konci zabil, že při svém "zákroku" chtěl Floyda "zavraždit". Čtu jako tak, že "záleží na tom" že zabitý byl černoch a policajt běloch. Asi to tak být musí. Černoši byli drcení 200 let, to kyvadlo musí na druhou stranu. Mají před sebou ještě dlouhou cestu, než se zastaví.

Na toto téma doporučuji velmi dobrý film "Jednej správně" (1989)

EDIT: uznávám, že názor na výši trestu za smrt Floyda je na polemiku, mohlo hrát i významnou roli, že dotyčný byl policista a měl teda situace umět řešit bez afektu i to, že USA mají systém nastavený prostě jinak.

siena
18.11.2020

carol.cadex, bohužel, děje. A zachránců "bílé rasy", i po Evropě běhá až až...


karol.cadex
18.11.2020 4 z 5

Nemůžu pochopit, že se tohle děje ještě dnes. Jsme daleko ve 21.století, proboha. Ta tupá víra v bílou rasu. Stádní šílenství a absolutní přesvědčení o tom, že Amerika “zhnědne”, ale KKK přijdou, aby ji obrodili. Velmi úsměvné je to neustálé obracení se na víru a výchovné prvky dětí z 18.století.
Jazyk autorky mě hodně baví, i její reportážní styl.
Pro ty, kteří zcela nepochopili poselství knihy, doporučuji dokument Rodokmen člověka, abychom se neustále nemuseli rozdělovat na černý, bílý, zelený, fialový, apod.