Devět měst diskuze

Devět měst https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60821/mid_devet-mest-Lxy-60821.jpg 4 53 15

Je téměř neuvěřitelné, že americkému spisovateli a dramatikovi Thortonu Wilderovi (1897–1975), jejž mimo jiné proslavil muzikál Hello, Dolly!, bylo v době, kdy dokončil román Devět měst, sedmdesát pět let. Úsměvný román o svérázném učiteli na volné noze, který zasahuje do životů svých svěřenců a přitom si ze všech sil hájí vlastní svobodu a nezávislost, je psán s bezstarostnou lehkostí mladého svobodomyslného muže, kterému nic lidského není cizí. Hrdina románové mozaiky složené z třinácti pikareskních příběhů obyvatel přímořského letoviska Newportu v sobě ukrývá množství autobiografických rysů svého tvůrce. Román, který je skutečnou čtenářskou lahůdkou, přeložil známý rozhlasový komentátor Karel Kyncl se svou chotí Jiřinou. V prvním českém vydání (podobně jako u překladu Clavellova Krále Krysy) nemohla být uvedena jejich jména, Kynclovi byli tehdy zapsáni na černé listině jako nepřátelé režimu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Theophilus North , 1973


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

kattyV
15.02.2013 5 z 5

Teofil North je unavený vyučováním na chlapecké škole, a proto dává na jaře roku 1926 výpověď. Vydává se na cesty a náhodou se octne v Newportu, kde před pár lety strávil nějaký čas. S radostí se vydává znovu objevovat devět měst Newportských - město prvních usedlíků ze sedmnáctého století, město krásných budov ze století osmnáctého, město námořnictva, město boháčů, město jejich služebnictva, město novinářů a příživníků a konečně město střední vrstvy.
Theofil nemá peněz nazbyt, takže si dá inzerát, že může připravit studenty na střední i vysokou školu, hlasitě předčítat i učit tenis. Díky tomu se setkává s řadou nejrůznějších lidí a nedokáže se nezaplést do jejich osudů.
Ukáže mladému muži, jak nemoudré by bylo oženit se s bohatou dědičkou, dospívajícího chlapce, který se chová nepřiměřeně arogantně, zbaví jeho traumat, rozluští tajemství domu se špatnou pověstí.
Teofila si mnozí zamilují, někteří ho nenávidí, ale nikomu nezůstává lhostejný. Ale léto končí a on odchází.