Atlas mraků diskuze

Atlas mraků https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14976/bmid_atlas-mraku-1kF-14976.jpg 4 1617 330

Nevšední kniha anglického autora, který ve svém rozsáhlém románu stírá hranice mezi styly, žánry i časovými rovinami. Autor neváhá a prostřednictvím hlavních hrdinů se zamýšlí nad nebezpečím lidské touhy po moci i nad jejími ničivými důsledky. Hlavní hrdiny spojuje touha po spravedlnosti, po lepším a ideálnějším životě, po obyčejném lidském štěstí. První část knihy tvoří deník nedobrovolného cestovatele z konce devatenáctého století. Následuje vyprávění hudebního skladatele z první poloviny dvacátého století, který čelí nejednomu věřiteli, pro velkou karetní vášeň. V dalším příběhu poznáváme ambiciozní mladou ženu, jež je na stopě velkému odhalení, bohužel poleví ve své ostražitosti, což ji stojí život. Jednotlivé příběhy se prolínají, hrdinové se setkávají, aby v jejich příběhu mohl pokračovat někdo další v jiné době.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Cloud Atlas , 2004


více info...

Diskuze o knize (12)

Přidat komentář

freejazz
08.03.2024 5 z 5

nezbývá než se těšit:)
díky bazaru se ke mně dostala konečně knížka a hned potom jsem náhodou našel tv, kde Atlas mraků ve filmové podobě dávali. takže jsem si to zase odseděl a zase měl radost. je lepší dívat se na takovou fantasy než sledovat, co se děje kolem.
snad kdyby to někde bylo jako audiokniha, zkusil bych i to.

ZuzikBubu
21.04.2021 4 z 5

Ke staremu prispevku ohledne toho, kdo by mohla byt Joni Mitchellova..

Autor v podekovani zminuje Jenny Mitchellovou, tudiz skutecne by mohlo jit o nekoho z rodiny ci blizkych.


Ladislav73
02.06.2019

Pro ty, kteří chtějí zařadit knihu do "Čtenářské výzvy 2019: Kniha, která obdržela Man-bookerovu cenu", tak tahle kniha byla pouze nominována (v r.2004) viz:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_dr%C5%BEitel%C5%AF_liter%C3%A1rn%C3%AD_Man_Bookerovy_ceny

LordSnape
25.12.2014 3 z 5

V textu rozdíl není. Stejná překladatelka, liší se jen vydavatel a ta hnusná obálka.

adam8534
25.12.2014

Zdravím. Zajímalo by mě jestli je rozdíl mezi novým a starým vydáním této knihy. PS obálky jsem si všiml, zajímají mě rozdíly v textu.

martousek
28.04.2013 2 z 5

Právě, že doposud jsem většinou prvně četla - Lovci hlav, Hostitel, Sběratel kostí a mnoho dalších, ale paní ředitelka knihovny mi doporučila prvně film, sama četla i knihu. Proto se ptám:-).

paulhunter
28.04.2013 4 z 5

Tak jelikož je kniha předlohou filmu, tak proč nejdřív film?
Samozřejmě nejdřív předlohu. :-)

martousek
28.04.2013 2 z 5

Milí kamarádi čtenáři, obracím se na Vás s otázkou? První si mám přečíst knihu a pak následně shlédnout film? Setkala jsem se s obráceným názorem, nejprve filmovou variantu. Poradí mi někdo?

HTO
31.12.2012

Ad ten nástroj, příteli nightlybirde: jak mě poučil Úplňkopravec, je to dulcimer.

Pokud se jedná o Joni Mitchell zpěvačku, doplním ještě, že je rovněž jednou z nejvýznamnějších žijících malířek.

nightlybird
30.12.2012 4 z 5

Zajda - knihu jsem ještě nečetl, takže neposoudím možný kontext. Jediná Joni Mitchell ( ALE vl. jm. Anderson) o které jsem slyšel, je písničkářka s velmi osobitým hlasem, oceněná několika cenami Grammy, řazená navíc k první stovce světových kytaristů. Mladší generace ji asi nebude moc znát.
Přidám tady na ni odkaz : http://www.youtube.com/watch?v=-q4foLKDlcE - a pro změnu mne by zajímalo, na co to ta holka vlastně hraje - i když jsem kdysi brnkal na ledacos, od kytary přes banjo až po ukulele, tak monstrózní nástroj jsem v životě neviděl - vypadá to tak trochu jako nějaký hybrid havajky. Neznáte to někdo?
Den poté:
Díky příteli HTO jsem se dověděl, že jde o dulcimer - pak jsem už letem netem zjistil, že konkretně apalačský (nebo také horalský). Do povědomí jej znovu uvedla Jean Ritchie. Jde o nástroj se zajímavým zvukem, pokud se zajímáte o americký folk, můžete si to poslechnout na YT v podání jak Jean, tak i Joni.

Zajda
27.12.2012 5 z 5

"Děvenka je vybíravá, za koho se sakra máš? Za Joni Mitchellovou?" (Příběh Lusy Reyové, 1. část příběhu, poslední odstavec 2. kapitoly)

Zajímalo by mě, jestli někdo nevíte, kterou Joni Mitchellovou myslí? Jedná se o nějákou všeobecně známou novinářku, celebritu nebo podle kontextu o sexbombu? Mě jen vrtá hlavou, jestli si autor nezavtipkoval a neskryl za tím jménem Joni Mitchellová svoji ženu, sestru, matku či babičku. :D

LenaDonan
30.08.2012

Táto nedostatková kniha vyjde znovu 15. 10. 2012 :)