Anna O. diskuze

Anna O. https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536354/bmid_anna-o-661a99aa75f9f.jpg 5 8 8

Průměrný člověk prospí třiatřicet let. Čeho všeho jsme během spánku schopni? A neseme za to odpovědnost? Anna Ogilvyová byla mladá nadějná novinářka z dobře situované rodiny, dokud ji jednoho dne nenašli zakrvácenou a s nožem v ruce poblíž dvou těl jejích ubodaných přátel. Anna O. ale od té doby spí a další čtyři roky se ji nepovedlo probudit. Doktor Benedict Prince je forenzní psycholog a odborník na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Jeho novátorská metoda na přerušení „syndromu rezignace“, jak Annin stav popisují odborníci, je poslední nadějí na probuzení Anny a možností spravedlivého soudu. Takové profesní metě se nedá odolat. Jenže případ Anny O., jmenovkyně pacientky z knihy Sigmunda Freuda, je ostře sledovaný a Ben musí jednat obezřetně. Nejenže čelí nenávistným útokům, ale sám má profesní tajemství a komplikovaný osobní život. Navíc v průběhu léčby znejistí: opravdu Anna vraždila, nebo je za tím něco jiného? Jen ona zná pravdu o tom, co se té noci skutečně stalo. A jen Benedict ví, jak se k ní dostat. Ani pro jednoho z nich to dost možná nebude výhra. Co když naše noční můry ve skutečnosti žádné noční můry nejsou? Příběh nahlížený z pohledu více postav neustále kličkuje a graduje až k napínavé hře na kočku a myš, kdy do poslední chvíle není jasné, kdo je tu kočka a kdo myš. Strhující, znepokojivý thriller, který vás jen tak nepustí.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Anna O , 2024


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

Danago
22.04.2024

Protože kniha ještě nevyšla, ale já měla neprodejný výtisk, tak své hodnocení píšu zatím zde.

Zpočátku nás autor velmi pozvolna seznamuje s aktuální situací a životem Anny O. ,ale také s životem a praxí doktora Prince forenzního psychologa a odborníka na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Děj se nikam nežene a čtenář se velmi podrobně dozvídá o spoustě problémech se spánkem a zločinech, které může spící náměsíčný člověk spáchat aniž by o tom věděl a aniž by to mohl nějak ovlivnit. A jak se k takovým zločinům staví zákon. Na mě těch odborných článků a vysvětlení bylo až moc a většina je čtenáři v průběhu děje několikrát zopakována, což já považuji za podceňování čtenáře.

Kniha je vyprávěna z pohledu Bena, k tomu tu máme deník Anny O. ,který objasňuje její životní příběh až do spáchání samotného zločinu, další postavou, která přispěje nemalým dílem k ději je Lola, o níž dlouho čtenář netuší kdo je. Zapojí se i policejní vyšetřovatelka Clara, bývalá manželka Bena.
A to ještě není všechno, těch pohledů je zde ještě více, přesto čtenář do poslední chvíle neví, jak to všechno vlastně bylo a kdo je pachatel a není jich třeba víc? A jaký motiv vedl k tomuto zločinu.
Autor popisuje myšlenky a emoce hodně podrobně a do hloubky, takže nahlédneme do mysli všech důležitých postav.

Jak příběh pokračuje, děj stále víc a víc graduje a tajemství přibývá. A přibývá i podezření. Já jsem se neubránila a během čtení jsem si vytvářela spousty teorií, jak to bylo a kdo je kdo. Co se opravdu stalo, je Anna O. vinná nebo bude zproštěna viny, protože byla v nepříčetném stavu mysli. Na sociálních sítích se vedou kampaně pro i proti. Anna má spoustu fanoušků, ale i lidí, kteří ji pokládají za vinnou v plném rozsahu a nevěří, že nevěděla, co dělá.

Kniha vás nutí obracet stránku za stránkou, abyste se konečně dozvěděli, jak to vlastně bylo. V průběhu děje na čtenáře čeká nejedno překvapení.

Pravdu jsem odhalila až mě autor navedl na stopu, což bylo až na konci knihy. Musím říct, že tato teorie mě nenapadla, takže překvapení bylo veliké.
Příběh je dokončený, vše je vysvětleno, autor nás nezavádí do žádných slepých uliček, což velmi oceňuji.
Velice zajímavý a originální thriller, doporučuji.

Štítky knihy

vraždy záhady sny tajemství kóma psychózy vyšetřování

Autorovy knížky

Matthew Blake
anglická
2024  90%Anna O.