Petr Knotek

Pjér la Šé'z · pseudonym

česká, 1963

Diskuze (3)

Přidat příspěvek

vachtova.libena
25.04.2019

Pjér la Šéz je svělý autor. Tento stav /vědomí/ se musí žít v každodenní praxi. Jeho nejnovější vydaná kniha Zmrdztvýchvstání je chlebem i solí, takže komu čest, tomu sláva. Pro sebe vytvářím takové synonymum Pjérova Modrá kniha (Zmrdztvýchvstání) = Jungova Červená kniha.

Jelitovna
06.03.2019

https://www.csfd.cz/film/550289-z-temnoty-duse-svetlo/komentare/?fbclid=IwAR36MrbJASMpqQYGw88UHh21es0-8j1UheBgaFIEaOFEipMnIDuv7Ucolvw
Pojem a význam psychospirituální krize jsou široké veřejnosti téměř neznámé, často o nich neví ani ti, kteří ji prožívají. Ale počet lidí s touto zkušeností výrazně narůstá. Psychospirituální krize přichází náhle a nečekaně – daný člověk je ohromen i zmaten neobyčejnými prožitky. Má výrazné a překvapivé změny vnímání, vědomí, emocí, například opouští vědomím své tělo, má vnitřní vize, vnímá různá světla, energie ve svém těle i ve vesmíru, často má i neobvyklé tělesné prožitky. To vše může být chvílemi i opojné, ale i dlouhodobě nepříjemné až nesnesitelné a člověk pak přestává fungovat v běžném životě, jeho okolí neví, co se s ním děje, a problém se často a zbytečně řeší psychofarmaky a pobytem na psychiatrii. O co se jedná a jak takovou zkušeností co nejlépe projít, nás ve filmu seznámí zkušení odborníci – Stanislav Grof, Michael Vančura, Milan Hrabánek a další. Se strhující upřímností se o svou zkušenost ve filmu podělí i lidé, kteří psychospirituální krizí prošli.


vesirena
31.03.2012

Celý záběr na autora může dokreslit i pozvánka na premiéru filmu 19. dubna 2012 v pražském Bio Oko: http://www.biooko.net/cz/film/4916/Rok-konopi-%7C-verejna-premiera/

Filmový dokument Rok konopí - Year of Mari(c)huana sleduje řadu postav, které zde reprezentují různé pohledy na problematiku konopí.

V první řadě je to profesor Hanuš, vědec, který konopí vnímá jakožto přírodní zdroj cenných a užitečných látek použitelných při léčení nemocí. Pak je tu lékař a konopný aktivista Dušan Dvořák, zakladatel iniciativy Konopí je lék, který nechce čekat na změnu zákonů, aby mohl legálně léčit pacienty, kteří se na něj s žádostí o pomoc obrátili. Dále jsou tu časosběrně zaznamenané příběhy čtyř osob trpících rakovinou či roztroušenou sklerózou, léčících se konopím.

V dokumentu je vykreslen tzv. „Izraelský model" využití konopí pro lékařské účely a zachycen přístup vysoce postavených politiků, státních úředníků i policistů. Nechybí ani výklady adiktologů, záběry z konference o medicínském využití konopí v českém parlamentu či záběry z pochodu Million Marihuana March 2010 a podobných demonstrací týkajících se legalizace konopí a také soudní proces s Dušanem Dvořákem souzeným a odsouzeným za pěstování a distribuci drog.

Celý film je protkán otázkou osobní svobody, komentovanou v promluvách Pjéra la Šé'ze (filosof, klinický psycholog, muzikant), který se pokouší otevřít základní otázky fungovaní jednotlivce ve společnosti. Hovoří o míře, kterou jsou naše životy ovlivňovány veřejnými médii, o bezmyšlenkovitém příjímání „virtuální skutečnosti“ bez osobní intervence a odvahy o ztracené odpovědnosti k sobě samým, ale i k druhým a také o silné potřebě „změny”.

Autoři snímku se snažili mapovat danou problematiku objektivně, nikoliv tendenčně a ukázat možnosti a meze využití konopí jako léku. Situace kolem konopí pouze zrcadlí a podtrhuje absurdnost současné „reality” světa.