Måns Nilsson

švédská, 1977

Diskuze (7)

Přidat příspěvek

HaHa11
13.06.2023

K739 - titul Smrt mám na jazyku by vycházel z toho, že vypravěčem je sama oběť . Pokud se nemýlím, byl by to podobný průlom v detektivní tvorbě, jaký zaznamenala Agatha Christie ve Vraždě Rogera Ackroyda ;-).

K739
13.06.2023

HaHa11: Já tedy doufám, že příště nebude "Smrt mám na jazyku" ;-).


HaHa11
19.05.2023

Ke zvolenému titulu - překladatelka se chce držet stanoveného vzorce Smrt + sloveso + místo činu. Takže když Smrt přichází na prohlídku, potom i Smrt číhá na jarmarku. Uvidíme (snad) příště ...

K739
07.04.2023

Tak jsme se dočkali vyřešení překladatelského oříšku. Druhý díl série Vraždy v Österlenu, jehož anglický název je "Death goes antiquing", přeložila paní překladatelka H. Matochová opisem: "Smrt číhá na jarmarku", (pokud ovšem překládala z angličtiny). Já bych se toho na jejím místě nebál a použil novotvar:
"Death goes antiquing" bych přeložil jako "Smrt starožitničí".
(Podle vzoru "Death goes gardening" = "Smrt zahradničí").

ddkk
25.07.2022

K739: Je to jen orientační překlad, nic oficiálního, i proto je uveden původní titul i titul uváděný v anglofonních zemích. Počkejme si, jak s názvem naloží český překladatel.Ale asi máte pravdu.

K739
25.07.2022

Dávám ku zvážení překlad názvu knihy Death Goes Antiquing podle vzoru Death goes shopping, tj. Smrt hledá (kupuje, sbírá) starožitnosti.

ddkk
23.07.2022

Ve Švédsku před pár dny vyšlo pokračování série Vraždy v Österlenu pod titulem Ett fynd att dö för (Objev, pro který je třeba zemřít, v angličtině Death Goes Antiquing).

Österlen se vyhřívá na letním slunci a velký trh se starožitnostmi v Degeberga právě začíná. Brány se sotva otevřely a návštěvníky otřese brutální vražda nechvalně známého starožitníka. Inspektor Peter Vinton je povolán z dovolené, aby to prošetřil. Tove Espingová, která tvrdě pracuje na prosazení své pozice u policie Simrishamn, je pověřena, aby mu pomáhala. Zatímco nepravděpodobná dvojice vyšetřuje vraždu, místní se připravují na televizní záznam Antiques Roadshow na nedalekém zámku Gärsnäs. Vinston a Espingová brzy zjistí, že svět starožitností je plný výstředností, starých konfliktů a záhad, které je pozoruhodně obtížné rozluštit. Kdo je ochoten zabíjet, aby dostal do rukou ten nejlepší nález?

zdroj: Salomonsson Agency