Lev Davidovič Landau

ruská, 1908 - 1968

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

DanielBrstak
30.12.2020

Bezpochyby najvšestrannejší fyzik aký kedy žil. Prispel ku kvantovej mechanike(Landauove hladiny),kvantovej teórií poľa(Landauov pól v QED),fyzika častíc(nezachovanie parity pri slabých interakciách),štatistickej fyzike(matica hustoty,supratekutosť,Landauov diamagnetizmus),fyziky pevných látok(supravodivosť,teória intermediálneho stavu,antiferomagnetizmus,teória fázových prechodov 2. druhu),astrofyziky(Landau-Tolman-Oppenheimerová hranica),teórie relativity(Landau-Lifšicov pseudotenzor energie a hybnosti), fyziky plazmy(Landauov útlm),teórie turbuencie....atď .Za jeho prácu udelili NObelovú cenu jeho spolupracovníkovi Vitalijovi Ginzburgovi-Landau -Ginzburgová teória založená na Landauovej teórií fázových prechodov 2. druhu.

HTO
23.03.2012

3x Dau:

Jeho hodnocení jedné vědecké práce: „Tato práce obsahuje mnoho nových a zajímavých věcí. Bohužel, vše nové je nezajímavé a vše zajímavé už tu bylo."

Jednou přinesl profesor Pines Landauovi papír s důkazem, že jistá tělesa při protažení se rovněž nabydou na objemu do stran, místo aby se zúžila. Landau se ani neobtěžoval to přečíst a suše poznamenal: „Pinesi, prohoďte si ve vašem jméně -i- a -e-, a dostanete název jediného tělesa, pro které to platí." (Za několik let se ovšem ukázalo, že Landau tehdy neměl pravdu.)

Když vyhodil skoro všechny žáky své třídy od zkoušky: „Chráním vědu před invazí blbů."