Jaroslav Beneš

česká, 1963

Diskuze (5)

Přidat příspěvek

PanPredseda
25.10.2021

Druhá část rozhovoru s Jaroslavem Benešem: http://www.klubknihomolu.cz/168223/v-roli-neznameho-autora-cast-druha/
(Už vím, odkud pochází "Představte si...", což není myšleno ve zlém. ;-))

Lenka.Vílka
29.09.2021

Rozhovor s autorem:
http://www.klubknihomolu.cz/168104/v-roli-neznameho-autora-cast-prvni/#more-168104


Hříbek
08.05.2021

K cyklu (sérii) "Neuranoya" jsem se dostal náhodou. Nelituji času stráveného u autorových knih. Jsou čtivě napsány a volně na sebe navazují. O čem že to celé je? O světě tajemných artefaktů a cestovatelů z jiné doby. Těšil jsem se na každý nový příběh, který s sebou přinášel další střípky z "obou světů" (toho našeho a cestovatelů časem). Knihy v sobě spojují jak žánry sci-fi tak i detektivek. Vlastně bych měl napsat, že jde o napínavé thrillery s příměsi sci-fi žánru a o tom to také je. V jednotlivých vyprávění nechybí zajímavé popisy či akční scény a nečekané dějové zvraty. Může se zdát, že jde již o "provařené téma" (viz cestování časem), ale opak je pravdou. Každá kniha s sebou přináší jiného hlavního hrdinu, jiný děj a také nová dobrodružství...

PanPredseda
15.01.2021

Od autora jsem přečetl na liter.cz ukázku z připravované knihy. Ukázka má název Nádoba nectnosti, jestli se tak bude jmenovat celá kniha, to nevím. Jde o dvě kapitoly díla, které naznačují, že kniha bude nejspíš detektivka s prvky sci-fi. (Pokud se mýlím, nechť mne autor opraví.)
Do textu jsem se začetl a nemohl přestat, dokud jsem se nedostal na konec ukázky. A teď chci víc! :-)
Ale přimlouvám se za to, aby to byla kniha papírová, protože e-knihy nejsou můj šálek kávy. (Proto se také zatím nemohu odhodlat k přečtení nějaké již vydané knihy od tohoto autora. Všechny totiž vyšly jen jako e-knihy.)
---
Doplnění: E-knihu Tajemství včerejška jsem si zakoupil, vytiskl a vlastnoručně svázal, přečetl a hodnotím ji jako velmi dobrou. Určitě budu ve čtení série Neuranoya pokračovat.

KarelK.
25.11.2020

Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se autorem nikdy neviděl. Pravda je, že jsme se potkávali ještě před plyšem na strahovský koleji č. 11 u Herberta. Někdy v tý době a tam jsem se seznámil i s úryvky jeho románu "neuranoya", ze kterého vytáhnul nedávno kus a vydal pod názvem "Tajemství včerejška". Tehdá to byla hrozná flákota, a docela mě mrzí, že ve vydaný knížce chybí několik kapitol o "zabloudění v čase", ta byla úplně husťácká :|
Ale docela to chápu, psal to po kapitolkách v Taswordu a češtině nepřátelská klávesnice na Spektráči už tehdy stála za prd.

Byl jsem docela překvapenej, jak časem spojil dohromady příběhy, protože na sebe vždycky dva těsnějc navazujou (Tajemství včerejška + Dálkové ovládání, Bílé můry + Projekt Orphan, Tekoucí svědomí + Místo určení). Vzhledem k tomu, že je příběh rozprostřenej přes třicet let (aspoň podle posledních knížek), tak mi pořád chybí to správný finále. Takže čekám, že zabrousí do takovýho "jako" fantasy světa, odkud ty lidi padají k nám. Autor mi zatím na zvědavý otázky neodpověděl, ale pokud něco napíše, snad se mu ten výlet „do jinam“ povede.

Jeho knížkám ublížilo neredigovaný vydávání jako e-knihy. To je obecnej problém, v textech jsou chyby, kolísá jednotná stylistická úprava, a jsou tam hrozný typografický nešvary, jako by je snad v nakladatelství neviděl ani redaktor.

Takže budu v očekávání, snad se forma časem zlepší :) a nakladatel vylepší svoje redakční umění :(