PetrSevcik PetrSevcik diskuze u knih

☰ menu

Vesmírný prospektor, část první Vesmírný prospektor, část první Petr Ševčík

První kniha, kterou jsem vydal celou oficiálně. Tímto děkuji portálu "Bezvydavatele.cz".

Do této doby jsem své knihy spíš rozdával svým přátelům. Občas jsem vydával sci-fi povídky v různých tištěných sbornících. Psal jsem hlavně za dob svého mládí. Pak jsem pracoval na pár velkých dílech, jenže jsem o ně přišel v důsledku havárie počítače. Zálohy byly příliš staré a mě to otrávilo. Na dlouhou dobu jsem s tím přestal.

Do psaní jsem se znovu pustil s velkým časovým odstupem teprve nedávno. Znáte to, covid a co najednou s tím volným časem?

Vesmírný prospektor, První část není určitě tím nejlepším, co prošlo mým perem (klávesnicí). Jde o takový experiment s literárním stylem. Je to psáno v podstatě jako deník a vyprávění jedné osoby, která je v důsledku série nepříznivých události v jejím životě přinucena žít proti své vůli na neprozkoumané, mrtvé a nebezpečné planetě, na které si v minulosti vylámalo zuby mnoho dalších průzkumníků.

Není žádným expertem na přežití ani terraformaci. V podstatě neví, co si má počít a tak přežívá, jak se dá. Dělá spousty chyb. Mnoho věcí by šlo dělat jinak, lépe, efektivněji. Tak nějak se pohybuje střídavě na vlnách úspěchu a neúspěchu a občas je na pokraji smrti.

Je to příběh obyčejného člověka, jako jsme my všichni. Žádný super hrdina. Jak bychom si v jeho situaci počínali my? I když vystudoval technickou univerzitu, nikdy by si nepomyslel, že se bude muset vracet tisíce let zpátky do minulosti, aby používal, v jeho době již prehistorické, technologie. A jako spousta jiných studentů zrovna tyhle "primitivní" věci ho moc nebraly a teď horko těžko vzpomíná, co mu o nich profesoři na nudných přednáškách říkali. "K čemu mi budou nějaké větrné elektrárny, když dnes máme kvantové gravitační generátory?"

19.05.2023