Petrben Petrben diskuze u knih

☰ menu

Ydris: kniha první Ydris: kniha první Květoslav Hönig

Pochybuji však, že to bylo na popud autorů. Zřejmě jen nějaký fanatický a přehnaně nadšený fanoušek chtěl za každou cenu nahnat lepší hodnocení.

12.05.2017 5 z 5


Ydris: kniha první Ydris: kniha první Květoslav Hönig

Tak abych uvedl věci na pravou míru. Nejsem ani přítel žádného z autorů, ani podplacený propagátor. Nejsem ani fejkový profil. Na Odkaz Tastedarů jsem se těšil od samého začátku a podporoval ho, jak se jen dalo. A mé očekávání bylo naprosto splněno. Ať si říká kdo chce co chce, je to dobrá kniha. Ale nemusí se líbit každému, protože v mnoha věcech vybočuje.

12.05.2017 5 z 5


Ydris: kniha první Ydris: kniha první Květoslav Hönig

Ještě bych rád zareagoval na Klarv. Mluvu postav již okomentoval Zaira, tady bych jen opakoval již vyřčené. Co se týče množství postav, s tím se prostě musí v takovýchto rozsáhlých sériích počítat. Hodně postav je i v Zaklínači, i v Pánu prstenů, i ve Warcraftu. Samozřejmě je jasné, že nějaký vztah si k nim během první knihy asi jen těžko vytvoříte (ač už jsem si oblíbil i Wraela i Nareliona, stejně tak i Vilmara), ale od toho jsou tu další díly, které určitě slibují prostor pro další rozvíjení. Tohle je první díl, všechno se teprve rozjíždí.
Co se týče těch jmen, je vidět, že se nesoustředíš. Mě nemátlo nic. Jména jsou krásná a dobře vybraná. To, že Waleyran je národnost, se dá pochopit snad už z první stránky. A je dobře, že Rorn (a stejně tak i všichni další) je titulován mnoha různými způsoby, pořád lepší než tupě opakovat jeho jméno.
Co se týče ilustrací, tebou zmiňované tématické ilustrace by se do knihy nehodily. Celá kniha je navržená v takovém decentním duchu. Žádná přehnaná obálka, žádné přehnané ilustrace. Tebou zmíněné obrázky by se do knihy nehodily. Proto je to jen bonusový obsah na webu. A za další - to, že nedokážeš pochopit uměleckou hodnotu a ztvárnění obsažených černobílých ilustrací, je tvůj problém. Mně to naopak připadá inspirující a dává to prostor pro fantazii.
Co se týče toho obsahu na webu, jsem si jistý, že se na tom pracuje. Autoři teď měli plno práce, taky určitě s rozesíláním a hlavně podepisováním knih.
A co se týče vulgarismů - pokud jsi zvyklá na Harryho Pottera, chápu, že ti to vadí. Ale četla jsi Píseň ledu a ohně nebo Zaklínače? Tam se taky používají vulgarismy. A nedělej si iluze, ve středověku, kam je děj zasazen, se určitě nějak extra kultivovaně nemluvilo. Ač je to fantasy, snaží se to být pořád v rámci možností realistické. A vulgarismy tam sedí.

09.05.2017 5 z 5