Garagun Garagun diskuze u knih

☰ menu

Děrsu Uzala Děrsu Uzala Vladimir Klavdijevič Arseňjev

Kniha Stopař Děrsu Uzala (vydaná SNDK v roce 1959 a potom znovu v roce 1961) vznikla silným zkrácením a spojením dvou původních knih: Ussurijským krajem (rusky poprvé vydána v roce 1921) a Děrsu Uzala (rusky poprvé 1923). Jedná se o vydání pro mládež, z něhož byly vyškrtnuty celé rozsáhlé pasáže (převážně, ale nikoli výhradně z oblastí geologie, hydrologie, botaniky, zoologie atd.). V knize rovněž došlo i k určitým cenzurním zásahům (zmizely například zmínky o náboženství apod.).

02.01.2021 4 z 5


Stráž Stráž Sergej Lukjaněnko

to Koza3: Pohraničí je sdílené uiversum, příběhy z tohoto prostředí píše víc autorů. Čistě jen samotný Lukjaněnko je podepsán pouze pod tímto první dílem, u dalších dvou se uvádí jako spoluautor (i když co se mě týče, je to asi trochu sporné), no a u následujících dílů už mezi autory není vůbec. V Rusku zatím vyšlo celkem osm románů z cyklu Pohraničí, další by měly pravděpodobně následovat.

Co se překladů do češtiny týče, práva byla zatím koupena na dvě knihy (na první, čili tento, a na druhý díl). Druhý díl se prý právě překládá, do Vánoc bude český text (snad) hotový, ale k vydání zřejmě dojde až na začátku příštího roku. (Tohle je ale samozřejmě nezaručená informace.)

10.10.2016