Yoshika Yoshika diskuze

☰ menu

Joanne Kathleen Rowling

Fantastická zvířata jen velmi obtížně seženeš v původním vydání. Mně se to podařilo v antikvariátu, ale pouze v paperbacku. Proto jsem si s radostí k tomu pořídila nové rozšířené vydání.
Ono záleží, co upřednostňuješ. Osobně bych šla do původních verzí, protože jsou tam obrázky přímo od Rowlingové. Ty novější jsou sice pěkně ilustrované, už to není od samotné autorky :)
Co se týče ilustrovaných vydání, Zvířata ani Bajky mě nezaujaly natolik, abych za ně chtěla utrácet ne zrovna malé peníze. Ale to už je na vkusu jednotlivce.

Takže: pokud chceš hezkou jednotnou trojici, běž do nového vydání, kde jsou i ta rozšířená zvířata. Pokud toužíš po původních kresbách Rowlingové - původní vydání. A pokud se chceš kochat propracovanými a krásnými ilustracemi, tak pak ilustrovaná vydání. To je asi nejlepší shrnutí :)

12.05.2019


Proč mit knihovnu

Knihovnu podle svých představ jsem si začala vytvářet tak před 7? lety. Do té doby jsem se řídila názorem rodičů - je zbytečné za to utrácet peníze, když si je můžeš půjčit v knihovně. Ale měla jsem pár svých knižních lásek, které jsem prostě chtěla a nakonec se přesvědčila, že opravdu svou vlastní knihovnu "potřebuji". A od té doby mě zahřeje u srdce, kdykoli se na ni podívám. Bude se tam nacházet kolem 70 knih, možná i víc, o některých přemýšlím, že bych je poslala dál, ale těch je opravdu jen minimum. Naopak marně hledám v pokojíku další prostory pro mé budoucí papírové miláčky.
A na to, jaká jsem bordelářka, knihovnu si udržuji neustále v (dle mého vkusu) perfektním stavu :)

12.05.2019


Knihy a příběhy z fiktivních světů

Však já jsem ráda! Toto téma nemá právě být zaměřené jen na fantasy ;)

09.11.2018


Knihy a příběhy z fiktivních světů

Wow. Čekala jsem, že se to bude týkat především fantasy literatury. Díky, že jste mě vyvedli z omylu :) doufám, že těch titulů tu bude přibývat, třeba nejsem jediná, koho by to zajímalo.

09.11.2018


Knihy a příběhy z fiktivních světů

Ahoj :)
Znáte nějaké příběhy nebo knihy, které původně existovaly pouze ve smyšlených světech, ale nakonec se dočkaly i svých reálných protějšků?
Pro lepší pochopení uvedu rovnou asi nejjasnější příklad: Fantastická zvířata, Famfrpál v průběhu věků a Bajky barba Beedleho jsou knihy, které se objevili ve vyprávění Harryho Pottera, ale nakonec je JKR i vydala. Ještě jsem narazila na Trnitou řeč ze série Griša, ale tu jsem zatím nečetla.
Věřím, že takových příběhů a knih je více, takže se ptám: Narazili jste ve Vašem putování po knižních světech na další taková díla? :)

09.11.2018


Zajímavá kniha o historii

Koka: Jsem si vědoma toho, že moje neznalosti jsou jedna velká chyba, proto si chci mezery ve vzdělání doplnit. Čtení učebnic dějepisu mi ale nepřijde ideální forma - za chvíli bych je (pravděpodobně) hodila do kouta s tím, že jsou nezajímavé a stejně si jen z nudného výčtu událostí nic nepamatuji.
Věřím tomu, že existují knihy, které zajímavou formou shrnují lidské dějiny, jen jsem neměla to štěstí na ně narazit, proto jsem se obrátila do internetového fóra s prosbou, jestli někdo nějakou takovou knihu nezná.
Děkuji moc za Vaše doporučení, ale schválně jsem ze svém příspěvku výše zmínila Antiku - s pravěkem problém nemám, takže doporučení zabývající se jen tímto (nemalým) úsekem historie asi nevyužiji :)

22.02.2017


Zajímavá kniha o historii

Sikope: Děkuji, že se mi snažíte pomoci, ale jak níže zmiňuje Lector, beletrii o střípcích událostí bych musela přečíst velké množství a stejně bych neměla celkovou představu o lidských dějinách (nebo bych mohla vynechat nevědomky nějakou podstatnou událost).

Lector: Moc děkuji za vyčerpávající výčet. Hned první kniha mě upoutala a líbí se mi, že (alespoň dle anotace) řeší všechny národy, nejen Evropany a zase jen Evropany (taková Asie musí mít také velice zajímavou historii už od starověku). A časem se určitě mrknu i na Jazykové dějiny světa, sice by mi nedali úplně to, ale téma mě zaujalo. Obdobně vidím Dluh.

Takže ještě jednou moc děkuji, snad mě Lidstvo a Matka Země bude bavit stejně jako Vás a konečně se nebudu muset stydět za své nedostatky ze školní docházky :)

22.02.2017


Zajímavá kniha o historii

Zdravím všechny, kteří se zatoulali k tomuto tématu :)

Už dlouho sháním nějakou knihu o historii, ale na žádnou přesně pro mě nemohu narazit.
S hanbou se musím přiznat, že mé znalosti z lidských dějin jsou tařka nulové, ale chtěla bych to změnit. Proto hledám knihu, která by mi k tomu dopomohla a nějakou odlehčenou formou mi základy převyprávěla. Nebo alespoň novodobé dějiny, ale lepší by bylo začít hezky pěkně od začátku Antikou. Rozhodně nepotřebuji knihu nacpanou jen jmény a letopočty (to bych si stejně prd pamatovala a nic z přečtení neměla), případně styl učebnice dějepisu. Chce to něco, u čeho se člověk nebude nudit, co bude působit více či méně jako zajímavý příběh.

Setkali jste se někdy s něčím takovým? :)

P.S.: Mám k dispozici jednu knihu, která sice zajímavou formou vysvětluje pojmy z dějin, ale je řazena od A do Z, což není úplně ideální, když nemám o lidské historii téměř žádné ponětí.

21.02.2017