SMITH SMITH diskuze

☰ menu

Jakou kuriozitu jste našli v knize?

Koka : výborný postreh :-)

25.09.2019


Krása vyřčeného čili Úryvky z knih

" Jenom ženy, sestry a matky, jen ty zarazí Démonu alkoholu hřebík do rakve ... "

"Ale já myslela , že s tím pánem jsi zadobře " skočila mi do řeči Charmian .

" Jsem, byl jsem ,nejsem , nikdy jsem nebyl . Nikdy s nim nejsem míň zadobře , než když je se mnou a když se zdá, že jsem s ním nejvíc zadobře. Je to král lhářů . Je nejupřimnější z tech, kto říkají pravdu . Je to vznešený chlapík, v jehož společnosti si připadám jako ve společnosti bohů . Je také ve spolku se Zubatou. Jeho cesta vede k číré pravde a ke smrti . Popřáva nám jasně vidění i šálivě sny . Je nepřítelem života a učí nás větším moudrostem, než kam sahá naše životní moudrost. Je to zabiják se zkrvavenýma rukama a ničí mládi . "

( Jack London , Démon alkohol )

25.06.2019


Krása vyřčeného čili Úryvky z knih

Mýli sa, kto si myslí , že zafajčiť fajku je ľahké , ako zabývať sa v novom dome . To druhé môže každý , hádam okrem reumatikov .Zafajčiť fajku sa však podarí len málokomu . Nijaké tlačené traktáty ani múdre rady trafikanta nenahradia vrodené schopnosti . Ak sa dieťa v kolíske hrá s hrkálkou - jeho osud je spečatený . Ak bez príčiny kričí a smeje sa , ťapká rúčkami, chytá muchy , vypadáva z kolísky, skrátka ak je klbkom ľudských vášní, najlepšie bude zavčasu ho uchrániť pred pokušením stať sa fajkárom a po absolvovaním gymnázia mu venovať dámsku tabatierku s krátkymi navoňanými cigaretami . Lebo ten , kto raz vezme do úst fajku , musí vynikať zriedkavými cnosťami : byť chladnokrvný ako vojvodca, mlčanlivý ako diplomat a neotrasiteľne pokojný ako falošný hráč .

Iľja Erenburg - Fajky

https://www.databazeknih.cz/knihy/dymky-55540

07.07.2018


Krása vyřčeného čili Úryvky z knih

"Nejde ani o to , ako koho milujeme , ale kým sme , keď sme s ním "

(Maxim E. Matkin Polnočný denník
https://www.databazeknih.cz/knihy/pulnocni-denik-39466 )

21.06.2018


Krása vyřčeného čili Úryvky z knih

2. Zmatek

Ješte než jsem stačil rozbalit dárek k narozeninám , začala uvnitř balíčku vyzvánet melodie, a tak jsem uhod , že je to mobil . Vzal jsem ho a uslyšel ,jak mi má žena se smíchem z telefonu v ložnici přeje vše nejlepší . Tu noc chtěla, abychom mluvili o živote: o společně prožitých létech a tak podobně . Ale vzala si do hlavy ,že to musí být po telefonu, odešla do ložnice a odtamtud mě zavolala do obývacího pokoje , kde jsem čekal s mobilem položeným na břiše. Když jsme náš rozhovor skončili , šel jsem do ložnice a uvidel ji zamyšleně sedět na posteli. Řekla mi , že právě telefonovala se svým mužem a že si není jistá , zda se k němu má vrátit . Z našeho vztahu má výčitky svědomí. A protože jejím jediným mužem jsem já , vyvodil jsem si z toho , že jde o sexuální provokaci , a pomilovali jsme sa jako dva nešťastní cizoložníci .
Druhý den jsem seděl v kanceláři a svačil, když tu zazvonil mobil. Byla to ona , no jasně. Řekla , že by sa mi chtěla svěřit , že má milence . Přistoupil jsem na hru , protože se mi zdálo , že nám oběma prospěje , a tak jsem jií odpovědel, ať si nedelá starosti: vyřešili jsme jiné krize , proč bychom nevyřešili i tuhle . V noci jsme zase mluvili po telefonu jako predešlého dne ,oznámila mi , že se za chvilku uvidí se svým milencem . Hodně mě to vzrušilo a proto jsem okamžite zavěsil a šel do ložnice, kde jsme se milovali až do rozednění .
Takhle se to opakovalo celý týden. V sobotu, když jsem se po naši obvyklé telefonické rozmluvě sešli v ložnici, mi nakonec řekla , že mě miluje , ale že to se mnou musí skončit, protože její manžel jí potřebuje víc než já . Jakmile to vyslovila , otevřela dveře a odešla, od té doby múj mobil nezazvonil . Jsem zmatený .

(Juan José Millas : Povídky o zmatených záletnících
https://www.databazeknih.cz/knihy/povidky-o-zmatenych-zaletnicich-138322 )

16.06.2018


Slovný futbal

Říše temnot

11.05.2018


Nejdepresivnější knihy, jaké jste četli

V podstate čokoľvek od Hassela, jeho opisy bojov sú riadne depresívne a ešte Čapkové Trapné povídky , asi som ich čítal v nevhodnú dobu ...

06.02.2016