nothing_forever nothing_forever diskuze

☰ menu

Hledám knihy na téma...

Mně se nejvíce líbila kniha od pana Grygara:
https://www.databazeknih.cz/knihy/vesmir-jaky-je-28652
Je už starší, ale je úžasná.

04.10.2017


Berete si knihy na dovolenou?

V hotelovém rezortu, kde jsme trávili letní dovolenou, je takový velký altán s pohovkama a stolkama a s výhledem na moře. Téměř nikdo nevyužíval to báječné a klidné místo chráněné před poledním sluncem. A tak jsem se tam každé odpoledne po obědě pohodlně usadil, na stůl položil italské espresso, pohár s koktejlem Tequilla Sunrise a do ruky vzal oblíbenou knížku. Vánek s vůní moře mě příjemně ochlazoval, pravidelný šum vln z pláže dotvářel perfektní zvukovou kulisu spolu s cvrlikáním cikád. A já jsem mohl v klidu číst...

10.09.2017


Čtete knihy jen v češtině, nebo čtete rádi i cizojazyčné knihy?

Duolingo je super, velice se mi líbilo. Jenom jsem doufal, že tam toho bude o dost více.

07.09.2017


Čtete knihy jen v češtině, nebo čtete rádi i cizojazyčné knihy?

Dlouhé léta jsem nebyl schopen přečíst ani delší článek v angličtině. Cítil jsem k tomu nedefinovatelnou averzi, i když jsem se sporadicky učil gramatiku jako samouk. Pak mi v práci nabídli kurz angličtiny jednou týdně s českou lektorkou. A ta slečna byla tak skvělá učitelka s vyštudovanou pedagogikou, že mi dodala potřebnou motivaci k učení a hlavně čtení. Dal jsem na její radu: "Čti v originálu, čti hodně, to ti pomůže nejvíce."
Zkusil jsem to nejdříve s dvoujazyčními knihami Terry Pratchetta a Roalda Dahla. Tam jsem zjistil, že i když překladatelé jsou mistři na které já nemám ani zdaleka, tak originál je podstatně lepší. A taky jsem zjistil, kolik je tam překladových chyb.
A tak jsem si nakoupil několik svých oblíbených knih pouze v angličtině a pustil jsem se do toho. Velice mi pomáhá velký anglický slovník, který jsem si zakoupil a nainstaloval do mobilu. Každé slovo, které nerozumím, si najdu ve slovníku a označím hvězdičkou. Slovník je dokáže i vyslovovat, takže si trénuji i výslovnost. Tyto slova si pak můžu poslat do e-mailu jako textový soubor a naučit se je. Sice to nedělám, protože jich je hodně a nechce se mi, ale mám je seřaděné v excelu, kdyby náhodou...
No a teď už mám za sebou čtvrtou knihu a těším se na dalších deset čekajících ve frontě. Jde mi to sice pomaleji, ale zase si všímám i ty fráze, styl psaní a příběh si vychutnávám. Velice mě to baví a každý den čtu cestou do práce i z práce, s knihou i s mobilem v ruce.

04.09.2017


Nejzajímavější knihy z oblasti psychologie

Mě se velice líbí tahle útlá knížečka o komunikaci:

http://www.databazeknih.cz/knihy/naucte-sa-riesit-konflikty-330890

02.07.2017